Калфе који су изучили занат, али нису добили мајсторска писма

Жарко Кораћ Да ли су Дачић и Вучић, два најталентованија ученика Милошевића и Шешеља који су сатрли Србију деведесетих, научили историјску лекцију - да не понове грешке из деведесетих? Србија је њих изабрала, а они су млади људи за тако високе положаје, гледано у европским мерилима. Као психолог, свашта бих рекао - зато то избегавам. Али, у политичком смислу, нисам сигуран да су они ту лекцију научили.

Жарко Кораћ, председник СДУ и посланик, емисија "Један на један" РТВ-а

Политичари који не воле ни бокс ни кафану

Жарко Кораћ Ми већ двеста година гледамо следеће - грађани мрзе власт, а власт искоришћава грађане. Србија памти, некада и заборавља, људе који су били на власти и били другачији. Као што је био популаран градоначелник Београда Бранко Пешић - био је обичан човек, долазио је на бокс мечеве и волео кафану. Нажалост, Србија сада има слој бахатих политичара. Већина људи, нажалост, не верује више у снагу личног примера.

Жарко Кораћ, председник СДУ и посланик, емисија "Један на један" РТВ-а

Наша мастионица

Жарко Кораћ Ма какве да су биле власти после петог октобра, нико није убијао политичке противнике и сви су силазили с власти после изгубљених избора. Али, људи тешко живе, и том незадовољству кажу - било је боље пре 2000. Не, није било боље пре 2000, али њима [народу] није добро. То је као оно сипино мастило у води које боји све црно.

Жарко Кораћ, председник СДУ и посланик, емисија "Један на један" РТВ-а

Мала богиња (јавља јој се)

Јелена Карлеуша Него, чујем, отказан је Прајд? Па фину, баш фину поруку грађанима шаље ова држава... Ј**о толеранцију, а? [...] Иринеј тражио забрану Прајда. Каже да је хомосексуалност ненормална. Битно да је веровање у чаробно биће на небу нормално. Ма... Некада су хришћане разапињали на крст, забрањивали... Данас хришћански поглавари чине исту неправду другачијима, иако их Бог другачије учи. Како знамо шта Бог мисли? Па некада давно се обратио неким људима, они записали и ТА НАА! Чек, чек! Ево и мени сад нешто шапуће. Записаћу.

Јелена Карлеуша, естрадна уметница, на свом Твитер профилу, "Блиц"

Одлазак члана ДС-а, повратак председника (нове странке)

Зоран Живковић Ја сам не могу да променим ДС. Моја одлука је да прихватим кандидатуру [...]. Ако трачак енергије која је постојала пре 10-15 година нема у ДС, онда ћу ја ту енергију тражити на некој другој страни. То значи да имам 52 године и да немам права да хибернирам даље, него ћу покушати да на уобичајени политички начин покушам да остварим то што смо хтели петог октобра.

Зоран Живковић, бивши премијер Србије и (потенцијални) кандидат за председника ДС-а, емисија "Кажипрст" на ТВ Б92

Претпрање и испирање (без центрифугирања и откувавања)

Зоран Живковић "Тадићева и Ђиласова ДС" нема никакве везе са Демократском странком која је извела пети октобар, осим имена и боје [...]. СПС и СНС – читај Српска радикална странка - постале су поново важне на политичкој сцени управо деловањем ДС-а. Тадић је покушао да пропере, и успео вероватно делимично то да уради, Дачића и његову странку, а Ђилас то ради са Вучићем и његовом странком.

Зоран Живковић, бивши премијер Србије, истичући да су "пети октобар" дезавуисали "они који су трчали за нама који смо га водили", емисија "Кажипрст" на ТВ Б92

Ој, Србијо међу министрима и кафанским певаљкама

Зоран Живковић Србија ја после атентата на премијера Зорана Ђинђића, Коштуничине владе, кохабитације и владе помирења са СПС-ом, добила једну потпуно декадентну политику демократских снага [...] које су се потпуно окренуле и почеле да воде политику која је била "Милошевић плус". [...] Пример декадентног друштва је ситуација у којој имамо једног министра, који је ожењен неколико година, а који иде около са неком "кафанском певаљком".

Зоран Живковић, бивши премијер Србије, емисија "Кажипрст" на ТВ Б92

Носилац градитељске споменице пре петог октобра

Милутин Мркоњић Ма какав 5. октобар? Шта вам је уопште то? Знам само да после иде 6. октобар. Наравно да је 5. октобар био бесмислен. Само мирна промена власти је добра. Ја никог нисам рушио нити је мене неко могао да руши. Ја сам градитељ. Сада се види шта је био 5. октобар. Можда могу да разумем реваншизам према људима, али не и реваншизам према пројектима, а то је донео тај 5. октобар.

Милутин Мркоњић, министар саобраћаја и попредседник СПС-а, "Ало"

Ко би доли, сад је гори

Ивица Дачић Данас, 12 година после 5. октобра, имамо ироничну ситуацију да Србију ка ЕУ воде они против којих се борило 5. октобра, а да они који су тада победили Слободана Милошевића са европским идејама сада имају антиевропске ставове.

Ивица Дачић, премијер Србије и председник СПС-а, "Ало"

Запамтићемо ми Јелка (Кацинова рука осветница)

Јелко Кацин Политичка порука владе и њених органа која је упућена грађанима Србије и ЛГБТ мањини је схваћена и биће оцењена на одговарајући начин у Европском парламенту и, уверен сам, осталим институцијама Европске уније [...]. То значи да ће Србија добити оно што је тражила. Одлучила је да пошаље такву поруку па ће добити адекватан одговор.

Јелко Кацин, известилац Европског парламента, поводом забране "Параде поноса" у Београду, "Танјуг"

Црна хроника (догађаја)

Љубисав Ђокић Некадашњи ДОС са 19 странака упропастио је све што је воља народа урадила. [...] Сада је ситуација црна да црња не може бити, а ја лично имам пензију од 20.000 динара коју сам добио прошле године у 67. години, после 10 година чекања.

Љубисав Ђокић, "багериста Џо", на конференцији за новинаре испред зграде Народне скупштине, "Танјуг"

Поносни савременик и актер историјских догађаја

Мирко Цветковић Поносан сам што је током владе којој сам био на челу одржана једина геј парада. С друге стране, она која је била отказана прошле године, није била забрањена као овогодишња, већ смо јој дали другу локацију коју они нису прихватили. Ово је сада експлицитна забрана.

Мирко Цветковић, бивши премијер Србије, "Танјуг"

Добро нам отишао

Драган Ђилас Осуђујем када комунални полицајац [...] удари путника у аутобусу и [...] када путник који се вози аутобусом неће да изађе из њега, већ прво контролора избаци кроз врата, а онда му да црногорски пасош са адресом у Беранама и каже му да му пошаље казну у тај град. Врло нам је значајан сваки грађанин Београда, као и сјајни студенти попут тог господина који има 31 годину. Али, могли бисмо и да издржимо његов одлазак.

Драган Ђилас, градоначелник Београда, поводом насилничког понашања комуналне полиције према путнику без карте, "Блиц"

Динар је реално прецењен, а статистички потцењен

Диана Драгутиновић Не знам на основу којих рачуница је амерички економиста и нобеловац Пол Кругман закључио да је динар прецењен, јер да је погледао квартални извештај НБС о инфлацији и графикон који се зове "јаз девизног курса" видео би управо обрнуто - да је курс у овом тренутку вероватно потцењен.

Диана Драгутиновић, вицегувернерка Народне банке Србије (НБС), "Бета"

Милић Барјактаревић

Мило Ђукановић Постојећи државни симболи Црне Горе не могу се и не смеју доводити у питање. [...] Вероватно би за нашу репрезентацију морали да једно полувреме навијамо са црвеном заставом, а друго са тробојком, а на почетку финала би била интерпретирана једна химна, а друга на крају приликом доделе медаље.

Мило Ђукановић, председник ДПС-а, на предизборном скупу у Никшићу, поводом најаве Демократског фронта и СНП-а да ће иницирати скраћење црногорске химне и враћање тробојке, "Танјуг"

Кад фазани не лете

Дејан Мијач Чему се уопште данас можемо надати. Ако се човек осврне, види најезду подгрејаних кадрова из експрес лонца деведесетих. [...] Само нам Бог може помоћи.

Дејан Мијач, драмски редитељ, поводом 12 година од "петог октобра 2000. године", "Блиц"

ТВ претплата на пасош и аутомобил

Братислав Петковић Наплата ТВ претплате је 35 одсто. Модел наплате уз електричну енергију је посустао и држава ће, свакако, морати да интервенише. Примарни задатак јесте обезбедити независност РТС-а и он мора да се финансира из претплате. Мислим да треба да се угледамо на хрватски модел по којем ХРТ убира 98 одсто претплате. Али тамо не можете регистровати ауто, не можете да добијете пасош ако не платите претплату.

Братислав Петковић, министар културе и медија, гостујући у "Јутарњем програму" РТС-а