Паланачки дух је прошао кроз тријумфалну капију

Латинка Перовић Дух паланке доживео је свој прави тријумф у Србији, а држава је у великој мери варваризована и запуштена. За регенерацију би био потребан огроман напор који сами не можемо учинити. Мислим да су шансе минималне, али мора да постоји напор, пре свега интелектуални напор који жели да да одговор на питање које звучи једноставно - где смо то ми. И само после тога можемо да поставимо питање како смо стигли довде и како можемо да се избавимо одавде.

Латинка Перовић, историчар и комунистички функционер 1969-1972, за "Мађар со", "Бета"

До голе значке

Мирослав Лазански За почетак да се господин Тачи и господин Дачић на новом састанку код госпође Кетрин Ештон појаве у шкотским килтовима. То би био знак добре воље, да више не мере чија је значка већа, већ чији је килт дужи. Односно краћи. То би одмах релаксирало српско-албанске односе и одушевило госпођу Кетрин Ештон.

Мирослав Лазански, војно-политички коментатор, "Политика"

Бегање у затвореност

Латинка Перовић Не смемо да будемо наивни. У историји важи за нормалну појаву да поједини народи нестају. Не могу да пронађу своје место у датом свету, беже у затвореност и нестају.

Латинка Перовић, историчар и комунистички функционер 1969-1972, о могућности нестанка српског народа, за "Мађар со", "Бета"