Пинг-понг у режији Европске уније

Чедомир Антић Крилатица "ЕУ нема алтернативу" је настала у изборној кампањи 2008. када је ДС плаћала једну студентску организацију да промовише ту причу. Влада Зорана Ђинђића, иако је много тога храброг урадила, није успела да добије чланство у Савету Европе. У периоду 2004-2008 започети су и довршени преговори о Стабилизацији и придруживању ЕУ, који су заустављени зато што Младић није ухапшен, па су обновљени, иако није ухапшен - да би ДС дошла на власт, па су опет заустављени. На крају су обновљени када је Младић ухапшен. То је ЕУ.

Чедомир Антић, историчар, "Утисак недеље" на ТВ Б92

Амерички рат за независност Косова

Чедомир Антић Велике силе, које су 1999. тврдиле да штите људска и грађанска права Албанаца на Косову и Метохији, покренуле су акцију "Милосрдни анђео" [...], који је заправо требало да подари независност Косову. [...] Да је било памети, Србија би дала део Косова Албанцима. То се није десило и сада је касно. Међутим, не постоји земља која ће се одрећи дела територије само што ће неко да јој да новац. У том случају, не заслужујемо да имамо демократску државу.

Чедомир Антић, историчар, "Утисак недеље" на ТВ Б92

Соланина тактика са Ахтисаријевим понављањем

Борис Беговић Преговори у Бечу које је водио Марти Ахтисари као опуномоћеник генералног секретара УН били су фингирани. Основни задатак био је да ти преговори не успеју. Ахтисаријев план није резултат тих преговора, [...] он је једноставно наметнут. [...] Ахтисари је у једном тренутку рекао - мене не интересује компромис већ решење; он га је и донео. [...] То није неуобичајена дипломатска тактика - сетите се преговора о будућности СРЈ који су почели у јесен 2001. и трајали неколико месеци. Пошто две стране нису могле да се сагласе, дошао је Хавијер Солана и донео свој план.

Борис Беговић, професор и председник ЦЛДС, "Утисак недеље" на ТВ Б92

Пустоловине којима се избегавају реформе

Чедомир Антић ЕУ би требало да буде заједница вредности - она то није, посебно према Србији и српском народу. Зато треба да тражимо други пут. Велике силе ЕУ могу да онемогуће кредите од којих зависи "крпљење" нашег буџета. Због тога и кука наша влада, јер није спремна на реформе и стварање пристојне европске државе - иначе не би добила изборе. Зато и прави компромисе. [...] Ми не треба да дозволимо интеграцију севера Косова у "албанско Косово". И ако се то спроведе - не треба да се спроведе са вољом наше државе.

Чедомир Антић, историчар, "Утисак недеље" на ТВ Б92

Приступање ЕУ са покретним датумом

Оља Бећковић У последњем НИН-у изашао је један веома добар наслов - "Датум је срце Србије".

Оља Бећковић, новинар и водитељ, "Утисак недеље" на ТВ Б92

Тренутак националне ошамућености (корак од очаја)

Чедомир Антић Србија сада проживљава тренутак трауме, као после саобраћајне несреће. Дошли смо до тога да функционер једне партије - која је водила рат, предала Косово противно Уставу, славила тај чин као победу, и изгубила изборе - један такав човек је [сада] премијер. Он [Дачић] говори да је прошла влада донела неке лоше одлуке, а заборавља је да је та влада имала тесну већину, и то јој је омогућио СПС. Нама недостају државници, људи који ће покушати рационално да изађу из овог стања.

Чедомир Антић, историчар, "Утисак недеље" на ТВ Б92

Нек је било која, само нек’ је наша

Данило Баста Нисам склон "другој Србији" и њеним припадницима, поготово што сам приметио да су у њој нашли уточиште бивши комунисти, сада само друкчије костимирани и друкчијом терминологијом и реториком заводе људе на исти начин као када су то чинили као комунисти. Довољно сам стар да се тога сећам.[...] Слобода [мишљења] је кључна ствар и против сам става да треба ућуткати било коју Србију, било које опредељење.

Данило Баста, професор Универзитета и академик, "Седмица" Радио Београда 1

Људи у црном

Дмитриј Медведев Рећи ћу вам први и последњи пут. Са ковчегом у којем се налазе шифре за нуклеарно оружје, председник земље добије и тајни фолдер. Овај фолдер садржи информације о ванземаљцима који су посетили нашу планету. Уз то вам дају и извештај о потпуно тајној специјалној служби која врши контролу над ванземаљцима у нашој земљи.

Дмитриј Медведев, премијер Русије, изјава руској ТВ, Б92

Сањајте оно што постоји

Јелко Кацин Ми не очекујемо да Србија направи било шта за ЕУ, већ очекујемо да то уради у своју корист и надокнади много тога пропуштеног у прошлости јер је практично сама себе била изоловала и сањала нешто што не постоји. Много ју је коштало заклињање у Русију, а јасно је да је будућност Србије само у процесу приближавања ЕУ.

Јелко Кацин, известилац Европског парламента за Србију, "Блиц"