Ангела дала, Меркел узела

Цвијетин Миливојевић Шта датум о почетку преговора са ЕУ оперативно доноси Србији? Доноси око 150 милиона евра годишње, а заборавља се да крајем 2013. Србија мора да укине царине на робу из ЕУ - што ће донети губитак нашој привреди од милијарду евра. Из тог бунара излазимо када уђемо у ЕУ, а то ће, према Ангели Меркел, бити за 12 година.

Цвијетин Миливојевић, политички аналитичар и директор агенције "Прагма", "Речено и прећутано" Радио Београда 2

Арбитражно лобирање

Цвијетин Миливојевић Не може нова власт, под плаштом чињенице да је неки Борко Стефановић као техничко лице договорио нешто у Бриселу, да каже - ми то не бисмо да спроведемо, али морамо због наших међународних обавеза. Ви не можете очекивати ништа од разговора са Тачијем док је "арбитар" у тим преговорима [...] лобиста. Не заборавите, Међународну кризну групу су чинили бивши политички и војни лидери НАТО-а и ЕУ, међу њима и Ахтисари.

Цвијетин Миливојевић, политички аналитичар, "Речено и прећутано" Радио Београда 2

Приватизациони и стечајни фризерај

Мирољуб Лабус Ово [Сартид] није била приватизација, него стечај. Као кад одете у фризерски салон где вас ошишају, па вам ставе фризуру и ви изађете као нови - то је нормална приватизација. Када је у питању стечај, ошишају вас до главе и још вам дају метлу и ђубравник да то покупите.

Мирољуб Лабус, професор економије и бивши потпредседник владе, "Кажипрст" на ТВ Б92

Златна суша

Предраг Симић По инерцији држимо се оне ЕУ која је постојала пре двадесетак година, после пада Берлинског зида, која је била нормална дестинација источноевропских земаља. Ми се држимо и успешног примера земаља "јужног проширења", то су Грчка, Шпанија и Португалија - које је [тадашња] Европска заједница (ЕЗ) засула кишом злата. Нажалост, та киша је прошла и наступила је сурова суша - све три земље су у дубокој кризи и питање је да ли ће остати у еврозони.

Предраг Симић, професор ФПН и бивши дипломата, "У средишту пажње" Радио Београда 1

Економија Србије по Његошу и Маџару

Љубомир Маџар Мене ова ситуација у економској политици [Србије] подсећа на ону Његошеву - доста лијепијех, има и богатих, но грднијех по сто пута више.

Љубомир Маџар, економиста, "У средишту пажње" Радио Београда 1

Чед(и)не бајке за тешку ноћ

Чедомир Јовановић Дачић и Вучић, уз подршку сада и Николића, решавали су косовски проблем милошевићевским методима, све су подредили свом личном политичком комфору на исти начин као Милошевић. Почели су да се рукују са свима око себе не размишљајући да ли то прати наше друштво. [...] Ставили смо тачку на идеју да је могуће остварити наше снове тако што ће неко други сањати уместо нас, а ми се пробудити у бајци. То је била идеја Србије која каже - И Косово и Европа, иако то нема везе једно са другим.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, "Око" РТС-а

Борба за четке и метле без (за)дршке

Весна Ракић-Водинелић Метлу не бих употребила као метафору, јер то подразумева ауторитарну власт оног ко ту метлу држи. Од Милошевића до данас постоји борба за једно важно радно место у нашој земљи, а то је - држач те метле. Наши политичари се исцрпљују у томе ко ће да је дограби. За метлу се сада отимају Вучић и Дачић. Док год се отимају - није проблем, када је један отме - онда ће бити проблем.

Весна Ракић-Водинелић, професор права, "Пусти причу" Радио Београда 1

Када председник (по)квари премијерску срећу

Слободан Петровић Платформа за КиМ [председника Николића] може обесхрабрити премијере Косова и Србије да наставе започети посао, који је почео да даје прве резултате. [...] Овакви предлози су можда могли да се имплементирају пре 10 или 13 година, али данас, када су многи процеси у поодмаклој фази, мислим да најангажованији међународни фактори неће дозволити да ствари иду уназад.

Слободан Петровић, "потпредседник косовске владе" и председник Српске либералне странке, "Данас"

Време чуда и казни

Иштван Пастор Примећујем да је међу онима који сада воде Владу [Србије] намера озбиљнија него што је то била код претходника. [...] "Чудна" је чињеница да ће питање аутономије решити они о којима се недељама и месецима раније говорило да ће урушити војвођански аутономију [...]. Питање нису решили они [ДС] који су стално говорили о томе како ће довести до процвата аутономије Војводине, [...] и после тога су нас "казнили" у случају Суботице и Сенте.

Иштван Пастор, председник СВМ и председник Скупштине Војводине, за "Мађар со", "Танјуг"

Једино естетска хирургија у економији не гарантује апсану

Мирољуб Лабус Гледао сам извештај на сајту Министарства финансија, БДП ће у Србији да падне за 2,5 милијарди евра, дневно на име камата за дугове плаћамо једну школу, економија нам је у јако лошем стању. Нама требају хирурзи у економији, који ће доносити важне одлуке. А нико неће доносити данас такве одлуке ако ће сутра неко да га хапси.

Мирољуб Лабус, професор економије и бивши потпредседник владе, "Кажипрст" на ТВ Б92

УРС је кул (вишегодишња биљка која не пропада)

Борислав Стефановић УРС је као ЈУЛ и Нова демократија деведестих - симбол страначког запошљавања. Они налазе за сходно да коментаришу и нападају чињенични наступ Ђиласа који је изнео јасна питања и указао на реалне проблеме аргументовано. [...] Неморално је да људи из УРС-а, [...] који са два одсто воде најважније сегменте у овом друштву [...], сада некоме држе лекције. [...] Управо су људи из УРС-а, односно раније Г17, одговорни за вишегодишње пропадање српске привреде, финансија и здравства.

Борислав Стефановић, нови шеф посланичке групе Демократске странке у Скупштини Србије, "Бета"