Процесирање злочина на кашичицу

Зоран Милановић Хрватска власт и ја лично никада нисмо бежали од одговорности за нефункционисање хрватске власти на сопственој територији после ослобођења земље. То сам назвао хрватском срамотом и неодговорношћу. То је једно, али свако претеривање је друго.

Зоран Милановић, премијер Хрватске, о акцији "Олуја" приликом посете Београду, РТС

Лекције из (властитог) менторства

Зоран Милановић Хрватска подржава Србију на путу ка ЕУ, не као фразу, већ као садржај - и зато што нам је то у интересу. Србија ће имати тежи посао него остале, нове чланице ЕУ. Искуство имамо, ментори не желимо да будемо јер смо били ментори себи, али желимо да будемо сарадници и суседи.

Зоран Милановић, премијер Хрватске, приликом посете Београду, РТС

Сензибилитет за (добросуседску) политку

Зоран Милановић Дошао сам у Београд да видимо можемо ли боље... Србија и Хрватска су две земље које су прошле кроз тешке године, што доказује да политика није само разум већ и осећај.

Зоран Милановић, премијер Хрватске, приликом посете Београду, РТС

На државна јасла по конкурсу и коалиционом договору

Зоран Перишић Морам да истакнем један пример који је урадила СНС на почетку мандата у Нишу. Отпустили смо троје људи који су примљени у "Паркинг сервис", јер су запослени мимо коалиционог споразума и мимо било каквог конкурса.

Зоран Перишић, градоначелник Ниша, дебата "Реч на реч" РТС-а

Пети точак на колима који повећава ефикасност

Млађан Динкић За нас је признање што нас је [тада] највећа опозициона странка [СНС] позвала и понудила нам ресоре финансија, евроинтеграција и регионалног развоја. Без обзира што им нисмо били потребни, [...] јер су имали комотну већину - звали су нас да вадимо кромпире из ватре и да заједно направимо бољу земљу.

Млађан Динкић, председник УРС-а и министар финансија, "Сведок" на РТС-у

Од скијалишта, преко трња, до фабрика

Млађан Динкић Причао сам о томе и са својом женом - жао ми је што ме више цене споља него унутра. Тако је са свима који нешто покрећу. Најбоље пролазе они који ништа не раде, јер их нико не примећује и не критикује. [...] Сада кажу - што је неке ствари добро урадио, од скијалишта до фабрика.

Млађан Динкић, министар финансија, на критике да "у економији воли да игра на муштулук и штос", "Сведок" на РТС-у

Сви смо ми (мали) Тито

Млађан Динкић У економском смислу желимо да пропагирамо модернизовану Титову филозофију сарадње са свима. [...] Данас 25.000 хектара у Војводини држе странци - Хрвати, Мађари... Зашто би сметали пријатељски наклоњени Емираћани [...], који сигурно немају геостратешке претензије према Србији - а које би можда могли да имају Мађари и Хрвати?

Млађан Динкић, министар финансија и привреде, на оптужбе ЛСВ да поклања војвођанско земљиште, "Сведок" на РТС-у

Клизање по скрами

Бошко Јакшић Годинама се мало тога суштински мења у односима Србије и Хрватске. Мора најпре да се успостави "скрама" по којој ће моћи пажљиво да се хода, као по леду.

Бошко Јакшић, новинар "Политике", "Један на један" РТВ-а

Задужујемо се скупо, а раздужујемо јефтино

Млађан Динкић Ако узимамо 4,5 милијарди евра кредита годишње, 3 милијарде се искористи за враћање претходних кредита - значи, прираст дуга је 1,5 милијарди. [...] Ми сада са јефтинијим кредитима отплаћујемо скупље који су узели наши претходници. На крају мандата ове владе, сви ти који су причали о великом задуживању моћи ће, што каже народ, да се покрију ушима - јер ће дуг бити мањи.

Млађан Динкић, министар финансија и привреде, "Сведок" на РТС-у

Ловац на новац (који свира само гитару)

Млађан Динкић Не признајем колективну одговорност већ само индивидуалну. Нисам био министар саобраћаја. Паре за коридоре сам набавио још 2006. из НИП-а и још 1,2 милијарде евра 2008. од Светске банке, ЕБРД-а... Нисам могао и да нађем новац и да саградим пут - као Душко Дугоушко који у цртаном филму свира бубањ, бас и хармонику.

Млађан Динкић, министар финансија и привреде, о предизборном обећању 2008. да ће до 2012. завршити "Коридор 10", "Сведок" на РТС-у

Шлихт на делу

Млађан Динкић ДС пласира тезу "биће избора" да би ушла у коалицију са СНС. Мени је толико дегутантно када чујем Ђиласа како се "шлихта" Александру Вучићу, када каже да "у овој влади раде само Вучић и [Јован] Кркобабић". То није нивоу једног председника ДС-а. Мислим да ће се убрзо показати да је Ђилас велико разочарење за симпатизере ДС-а.

Млађан Динкић, председник УРС-а и министар финансија, "Сведок" на РТС-у

Да, то смо ми (нимало се нисмо променили)

Ненад Љ. Стефановић Недавно је један страни новинар описао Србију као земљу "мртвих" и зарђалих фабрика, недовршених кућа и путева који никуда не воде.

Ненад Љ. Стефановић, водитељ и уредник информативног програма РТС-а, "Сведок" на РТС-у

Ко им је крив што немају пара као Емирати

Млађан Динкић Једна посета Абу Дабију са конкретним пројектима више вреди него да десет пута идем у неку земљу Еврозоне, у којој нема пара. Ја их не кривим, јер услед кризе гледају како себе да спасу.

Млађан Динкић, министар финансија и привреде, "Сведок" на РТС-у

Три (разговора) па два (виђења)

Млађан Динкић Шеик Тахнун ће у наредних месец дана у Београду отворити прву банку [УАЕ] у Европи. [...] Директор "Дојче банке" ме је питао како смо то успели. Потпредседник Вучић је три пута разговарао са принцом [УАЕ] шеиком Мухамедом, а ја сам га видео два пута. Многи не могу да стигну до њихових врата.

Млађан Динкић, министар финансија и привреде, "Сведок" на РТС-у

Оглашавања на слободне и деликатне теме

Бошко Јакшић Ово је опасно играње са политичком ватром односа Београда и Загреба који су веома важни. [...] Без обзира на интиму страначких односа са председником [Србије] и ривалитет односа са премијером [Дачићем] - Вучић, који је рад оглашавању на разне теме, овога пута неће моћи то да прећути.

Бошко Јакшић, новинар "Политике", о реакцији председника Николића на посету хрватског премијера, "Један на један" РТВ-а

Зима Томиног (не)задовољства

Бошко Јакшић Отопљавање односа је оно што се најчешће помиње. Да ли ћемо усред ове зиме међусобног односа изаћи из "замрзивача" у којем смо од маја 2012, или ће ти односи опет бити гурнути у "замрзивач". Реакција председника Николића [на посету хрватског премијера] мени личи да је он више љут на [српског] премијера Дачића.

Бошко Јакшић, новинар "Политике", о посети хрватског премијера Милановића и метафори премијера Дачића о "изласку из леденог доба", "Један на један" РТВ-а

А гд(ј)е је Иво (да ручамо заједно)

Томислав Николић Не знам зашто Иво Јосиповић избегава сусрет [са мном]. [...] Ако је Хрватска поднела тужбу против Србије због геноцида, како онда може председник хрватске владе да долази у посету? Неко онда ту није искрен. Или знају да ми нисмо починили геноцид или посета није искрено пријатељска. Најлакше је сести и ручати заједно.

Томислав Николић, председник Србије, о сусрету хрватског премијера Зорана Милановића са премијером Дачићем у Београду, "Блиц"

Не знам шта је (било) Ивици

Милован Дрецун Никакво чланство Косова у УН [...] није предвиђено коалиционим споразумом на основу кога је формирана владајућа већина. Не верујем да је премијер Дачић тако брзо заборавио усвојену Резолуцију и Платформу о КиМ [...]. Постоји и варијанта како је то урађено са Палестином [у УН], али мислим да би то била сувише висока цена.

Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за КиМ, "Блиц"