Маратонци (поново) трче први круг

Душан Ковачевић Када се представа "Маратонци" појавила 1972, то је била тада, као и данас, метафора једне фирме коју воде људи у просеку стари 100 година. Јосип Броз и људи око њега имали су толико година. Најмлађи члан не жели да се бави погребним послом, осим ако може да буде шеф. У бићу човека је да влада, па макар био мали кућни владар.

Душан Ковачевић, драмски писац и члан САНУ, "Кажипрст" на ТВ Б92

Генерал непостојеће војске (спаса)

Душан Ковачевић Мислим да је господин Вучић оперативан и спреман да учини оно што каже. Разговарао сам са много људи и знам кад човек говори нешто, а не мисли тако. Међутим, он врло добро зна да је у Србији ризик носити барјак, ако иза себе немаш армију ни институције.

Душан Ковачевић, драмски писац и члан САНУ, о разговору са првим потпредседником владе Александром Вучићем, "Кажипрст" на ТВ Б92

У свакој мржњи има пола шале

Душан Ковачевић После промена 2000. године, када смо очекивали чуда, позвао ме је Зоран Ђинђић и питао да ли би било добро да будем министар културе. Рекао сам му да ми дâ времена да предложим некога кога највише мрзим, јер сам знао да у буџету нема ни динара за културу. У шали сам дао предлог и прошао је "мој" кандидат.

Душан Ковачевић, драмски писац и академик, између осталог и о Браниславу Лечићу, министру културе у првој влади после 5. октобра 2000, "Кажипрст" на ТВ Б92