Нушић уживо

Дејан Мијач Ово што данас видимо око себе припада Нушићу, као када Ујка Васа каже: „Обећај, Живка, ништа те не кошта“. Важније је, дакле, обећати него испунити.

Дејан Мијач, позоришни редитељ, „Утисак недеље“ на ТВ Б92

Туђа срећа и кућа

Душан Ковачевић Саградићемо мостове и коридоре, можда не у овом веку, али саградићемо. Ко ће ићи тим путевима када нас сваке године има мање за 30-40 хиљада? За сто година биће нас за четири милиона мање. Једног дана ће на градској библиотеци бити исписано – џаба сте писали.

Душан Ковачевић, драмски писац и академик САНУ, „Утисак недеље“ на ТВ Б92

Један човек и једна земља (бајпас авантура)

Душан Ковачевић Никада се нећемо ослободити пубертетске заљубљености у једног човека, било да је то Тито или Милошевић, али кад се одљубимо хоћемо да се светимо. То је опасно. Ако видите да стоје четири човека на улици, један је гласао за Вучића, други против, а двојица нису гласали. Он то зна и покушава да подели одговорност, јер га чека велика авантура да за 3 године „бајпасом“ премости претходних 25 година.

Душан Ковачевић, драмски писац, о Александру Вучићу, „Утисак недеље“ на ТВ Б92

Време оштрих ножева

Душан Ковачевић Нушић је написао да је теже човеку ако му се забрани да се смеје, него ако му се забрани да плаче. […] Време је другачије, неупоредиво горе, „изоштриле“ су све приче, живимо у социјално угроженом и морално урушеном свету. Ово време захтева оштрији рукопис, да се пише „ножем“ – а он је ипак писао пером.

Душан Ковачевић, драмски писац, о премијери представе „Рођендан господина Нушића“, „Утисак недеље“ на ТВ Б92

Људи крајпуташи

Душан Ковачевић Пре неки дан сам се враћао из једног места и био сам убеђен да ће ме напасти хајдуци. Било је мрачно, а срећом је било мало месечине. Нигде знака на путу, ево зашто – ако нас непријатељ нападне, он ће се изгубити и доживети хаос. На нашим раскрсницама обично стоји један човек, ви отварате прозор и кажете: „Друже, молим Вас…“, а од његове добре воље зависи да ли ће вас упутити у Београд или Скопље.

Душан Ковачевић, драмски писац и академик САНУ, „Утисак недеље“ на ТВ Б92

Идиоти без употребне вредности

Душан Ковачевић Приватно не подносим пораз, не подносим депресију, ни да живим у окружењу људи који су идиоти, а да не могу да им кажем да су идиоти. Ово је најблаже што могу да кажем, јер ову емисију гледају и деца. Већину ликова који су последњих година водили Србију не бих „употребио“ ни у једном комаду, ни најцрњем. Они су неупотребљиви.

Душан Ковачевић, драмски писац и академик САНУ, „Утисак недеље“ на ТВ Б92

Нушић уживо

Радослав Миленковић Толико је све чедно било то о чему је писао, у односу на ову монструозну стварност и ове ликове. У Нушићево време је министарка била припроста жена са три разреда основне, а данас су министри министарке. Срећа да је Нушић „жив“ и срам нас било што је жив.

Радослав Миленковић, глумац, „Утисак недеље“ на ТВ Б92

Ко зна где, ко зна кад, ко зна с ким

Борис Тадић Данас када је постигнут консензус о „куда“, најважније питање је „како“ и „са ким“. Кључна разлика међу странкама је што једино НДС доноси одлуку спрам разматрања тих питања која су фундаментална за даљи развој Србије. СПС одлуку доноси само спрам своје жеље за влашћу, а ДС спрам личног односа према Вучићу.

Борис Тадић, лидер Нове демократске странке (НДС), „Блиц“

Демократија на новој адреси

Борис Тадић Немам контакт са Ђиласом нити са ДС. Они су прекинули комуникацију са мном и ја то прихватам са лакоћом и осмехом. Са члановима ДС имам контакт углавном онда када они својом вољом одлуче да пређу у НДС. Таквих контаката је много.

Борис Тадић, лидер Нове демократске странке (НДС), „Блиц“