Биографије за плакање

Срђан Шкоро Када прочитате биографије тих људи, питање је да ли они могу да одговоре на проблеме Србије. Ми смо дубоко подељено друштво огрезло у корупцији, држава је презадужена. Тешко је „чупати“ се из таквог стања без људи чије су биографије неспорне и јаке да можете само да ћутите пред њима.

Срђан Шкоро, шеф деска „Вечерњих новости“, уочи формирања нове владе Србије, „Јутарњи програм“ РТС-а

Друштво са (П)ПВ институцијом

Срђан Шкоро Створили смо друштво у којем се за сваку ситницу ишло код садашњег премијера, до јуче првог потпредседника владе - најмоћнијег човека. Када вам треба да извадите личну карту или пасош, тражи се веза до Вучића. То није добро, већ треба да се изграде институције. Погледајте дешавања око поплава - људи се нису умивали за Ускрс. Можете да замислите како функционише локална самоуправа на терену.

Срђан Шкоро, шеф деска „Вечерњих новости“, уочи формирања нове владе Србије, „Јутарњи програм“ РТС-а

Грађевински упут за лудницу

Срђан Шкоро Очигледно та грађевина не може без Велимира Илића, пошто се он доказао својим „великим“ и „креативним“ способностима - па ће он само формално бити министар без портфеља. Помиње се „сеча“ прописа у грађевини. Ако сте пратили вести, у Шведској је човек који је направио кућу без дозволе одведен право у лудницу. Овде је супротно - ако човек после прикупљања свих грађевинских дозвола не заврши сам у лудници, онда га пошаљу ови други.

Срђан Шкоро, шеф деска „Вечерњих новости“, уочи формирања нове владе Србије, „Јутарњи програм“ РТС-а

Збор непознатих људи

Срђан Шкоро Ово личи од сваког по неко и за сваког по нешто - тако би могло да се срочи о саставу владе. На пример, доводите на чело просвете човека [Вербић] за кога сам се распитао и за кога нико није чуо. Можда је он највећи геније овог света, али када се каже ПРОСВЕТА, морали бисмо сви да устанемо мирно. Србија је у таквом просветном мраку да нам треба не један, него неколико Доситеја Обрадовића.

Срђан Шкоро, шеф деска „Вечерњих новости“, уочи формирања нове владе Србије, „Јутарњи програм“ РТС-а

Јејл браће Карић

Срђан Шкоро Да се Драгомир Карић није похвалио пре неколико недеља, не бисмо знали да је Лазар Крстић кадар „БК универзитета“. До сада су га представљали као стручњака који је завршио престижни универзитет „Јејл“. Зашто се то прикривало, ако је „БК универзитет“ еталон за знање, моћ и успех?

Срђан Шкоро, шеф деска „Вечерњих новости“, уочи формирања нове владе Србије, „Јутарњи програм“ РТС-а

Изданци из Вучићевог грма

Драгољуб Петровић Вулин се бави социјалном политиком и радом. Не знам да је он било шта радио, осим што се бавио политиком и био новинар. Небојша Стефановић ће бити министар полиције на даљинско управљање Вучића. [...] Кори Удовички је 2002. као министарка енергетике шармантно казала грађанима да продају станове и плате електричну енергију.

Драгољуб Петровић, новинар и колумниста листа „Данас“, о министрима нове Владе Србије „који не уливају поверење“, „Седмица“ Радио Београда 1

И експерти могу да буду кретени

Весна Пешић Ти експерти морају да се изјасне шта мисле о терору таблоида, нападима на људе, демократским слободама... Ако неко, на пример, сече главе по Теразијама, они кажу - не занима ме, ја сам експерт. То се зове експертски кретенизам.

Весна Пешић, социолог, према „Утиску недеље“ на ТВ Б92

Улични каубој(и)

Ђорђе Вукадиновић Данима се причало о особи која ће бити министар пољопривреде, а јутрос смо чули да ће то бити нека друга особа за коју нико није чуо. Можда је у питању скривени геније који је чамио у Чачку или где год. Неозбиљно је да се у последњи час малтене ласом хватају будући министри на улици, а прича се о озбиљности.

Ђорђе Вукадиновић, главни уредник НСПМ, уочи формирања нове Владе Србије, „Седмица“ Радио Београда 1

Ми имамо само страх од Тонија Блера

Александар Вучић „Ја, верујте ми, немам страх од реформи и модернизације. Једини страх који имам је страх од будућности у којој нисмо били довољно одговорни и храбри да реформе спроведемо“. Ово је рекао Тони Блер, али ја нисам био довољно паметан да смислим нешто боље или прикладније.

Александар Вучић, као мандатар за састав нове Владе Србије, сајт Скупштине Србије

Од свакодневне и целодневне џангризавости до бесконачног критизерства

Александар Вучић Јесмо ли бар за тренутак желели да прихватимо да су наш цинизам, свакодневна и целодневна џангризавост, замерање свима и свакоме за све оно што смо себи тако лако и не једанпут опростили, бесконачно критизерство, без жеље за акцијом и стварним радом, непоштовање, неко би рекао, других народа, ја бих рекао – непоштовање других људи и оних који живе са нама и оних који су далеко од нас, потцењивање, презир и мржња према свима који су успешни у било чему, штедљивост у раду и посвећеност, али и расипништво и разметљивост у хвалисању, допринели тешкој ситуацији у којој се не ми и не пре свега ми, већ наша вољена Србија данас налази?

Александар Вучић, као мандатар за састав нове Владе Србије, сајт Скупштине Србије

Хладна и кисела чорба

Александар Вучић Као што видите, ми који нисмо ни лук јели ни лук мирисали, ни криви ни дужни, мораћемо да кусамо најкиселију могућу чорбу коју су нам скували они који су Србијом тако и толико неодговорно управљали.

Александар Вучић, као мандатар за састав нове Владе Србије, сајт Скупштине Србије

Да се извинимо Црногорцима и да не идемо никад у пензију

Александар Вучић Ми смо изгледа најлењи народ у Европи, па и оне вицеве које смо некада неумесно правили на рачун Црногораца, морам да вам кажем да и код њих, потребно је да имате 63 године живота, ако сте жена да одете у пензију, а само је код нас неупоредиво мање.

Александар Вучић, као мандатар за састав нове Владе Србије, сајт Скупштине Србије

Дабогда те (П)ПВ не поменуо

Ђорђе Вукадиновић И овај немачки Бајерн је почео да губи од када га је Вучић поменуо.

Ђорђе Вукадиновић, главни уредник НСПМ, о новој Влади Србије, „Седмица“ Радио Београда 1

Бајерн из Мале Моштанице

Драгољуб Петровић Када је Вучић поредио владу са Бајерном из Минхена, помислили смо да ће бити много звучних имена. То се толико крило од јавности. Можда у влади има неког ко би могао да буде из Бајерна, али и много оних из Бомбардера из Мале Моштанице и Слоге из Петровца на Млави.

Драгољуб Петровић, новинар и колумниста листа „Данас“, о новој Влади Србије, „Седмица“ Радио Београда 1

Честити и приватни Бошњаци

Сулејман Угљанин Више влада уназад у свом саставу стално имају свог приватног Бошњака. Мислимо смо да СНС неће упасти у ту замку. Неки оптужују Расима Љајића да је умешан у тешка кривична дела. Нећемо гласати против ове Владе, нећемо да потапамо чамац са 18 честитих људи, због једног који то није.

Сулејман Угљанин, председник СДА, у Скупштини Србије током расправе о новој влади, РТС

Лелујање прута

Александар Вучић Данас сам овде пред вама и пред нашим народом, знајући да од сваке предложене мере зависи будућност наше деце, будућност сваког грађанина Србије. И тресем се као прут не зато што сам уплашен за своју или политичку позицију странке коју водим, већ зато што одговорност коју осећам не могу да упоредим ни са чим на свету.

Александар Вучић, председник СНС и мандатар Владе Србије, експозе у Скупштини Србије, РТС

Остајте, једите и спавајте овде

Александар Вучић Замолио бих вас да заседате дан и ноћ и викендима како бисмо показали народу да смо озбиљни. Јешћете, спавати и умивати се у овој Скупштини, али до 15. јула реформски закони ће бити усвојени. То ће бити прва фаза.

Александар Вучић, председник СНС и мандатар Владе Србије, експозе у Скупштини Србије, РТС

Радите и не тражите ништа

Александар Вучић Уместо ретровизора, морамо узети у руке двогледе. Морамо да гледамо у будућност и пронађемо у њој место за наше људе, нашу привреду, наше образовање и културу. Када су питали Била Гејтса како је успео да се обогати, он је одговорио: „Важно је да много радимо и имамо што мање потреба; та филозофија ми је помогла јер сам у њу уверио све запослене.“

Александар Вучић, председник СНС и мандатар Владе Србије, експозе у Скупштини Србије, РТС

Оштри резови који не боле

Маја Гојковић Економија је највећи проблем у Србији. Реформама неће бити погођен нико, оне нису ту да погађају људе, већ да их спроведемо да бисмо 2016. године живели заиста много боље, као и да спречимо сценарио да прођемо као Грчка и неке друге земље.

Маја Гојковић, председник Скупштине Србије, у интервјуу за новосадски „Дневник“, према „Танјугу“