Тиква за препород банака

Чедомир Антић Држава данас штеди на школованом свету запосленом у њеној служби, београдским породиљама, сутра ће линеарно смањивати плате, дугује милијарде сопственим грађанима, али ће зато знати да субвенционише банке… Чудно. Чини ми се да смо то чудо већ имали – зајам за привредни препород, НИП, СИЕПА – само што што није било амбасадора ЕУ гладних српске и руске земље који ће у ту тикву да дувају заједно са српском владом.

Чедомир Антић, историчар и председник Напредног клуба, о програму премијера Вучића, „napredniklub.org“

Ћири-бу, ћири-ба... бања

Чедомир Антић Ствар је генијално једноставна. Србија ће бити модернизована или је неће бити. Само да издржимо три године реформи, а онда… бања. Можемо да преокренемо ствари, али за то је потребна жртва… Он је спреман. Њему је о концу живот, другима пола сата сна које им је ускратио пошто је променио радно време чиновницима.

Чедомир Антић, историчар и председник Напредног клуба, о програму премијера Вучића, „napredniklub.org“

Две јабуке, један мали вук и небројено много идеја

Александар Вучић Сврха овог нашег позива вама јесте отварање сталног дијалога, јер како је рекао Бернард Шо - када имате две стране које размењују јабуку, када размене те јабуке сви ће имати једну, а када размене идеје сви ће имати најмање две.

Александар Вучић, премијер Србије, на сусрету с привредницима и банкарима, Б92

Не љути се (и насмеј се), човече

Драгољуб Петровић Неки људи на власти су сујетни, па се љуте. Други се љуте зато што буквално читају неке моје реченице, које су ироничне. Мислим да је време за шалу, јер смо дошли до дна па и испод дна. И можемо да седимо и да плачемо, или да се шалимо и сачувамо мало разума. […] Доказано је да смех лечи и продужава живот – ако се смејеш два минута, то ти је седам дана дужег живота.

Драгољуб Петровић, новинар и колумниста, „Ћирилица“ на ТВ „Хепи“

Облачење (српског) цара

Саша Ђоговић Економске реформе су питање егзистенције и личе ми на команду из Другог светског рата нашег некадашњег маршала: „Прозор мора пасти“! Морамо хирушки да решавамо проблеме, јер се налазимо у последњој фази метастазе. Живели смо у бајци, дивили смо се разним експертима, а у последње време смо прогледали и видели да је цар го, и треба да покушамо да га обучемо.

Саша Ђоговић, економиста, о најављеној владиној економској реформи, „Ћирилица“ на ТВ „Хепи“

Деобе и сеобе

Борислав Стефановић Једанаест пута су били избори у Демократској странци и једанаест пута се делила. Мислим да ће баш зато ови избори да нас обједине, јер смо једина права опозициона странка. Морамо бити контратежа режиму и окупити опозицију. Мислим да је крајње неодговорно и граничи се са неморалном активношћу да неко ко изгуби, спакује се и направи нову странку.

Борислав Стефановић, члан Председништва ДС, уочи унутарстраначких избора, „Један на један“ РТВ-а

У име свих нас (губитника транзиције)

Драгољуб Петровић Требало би једну улицу у Београду назвати Булевар жртава транзиције.

Драгољуб Петровић, новинар и колумниста, „Ћирилица“ на ТВ „Хепи“

Кад свеци израбљују

Роберто Рекиони Зло које се јавља у „Дилану Догу” мој је одговор на зло које видим у свету. Рецимо, „крвави дијаманти”. Ево, на пример, смартфон је „крвави дијамант”, јер га у нехуманим условима, за мизерну накнаду, праве деца у кинеским градићима. По мени, „свети” Стив Џобс је био зао човек.

Роберто Рекиони, уредник стрипа „Дилан Дог”, о преминулом власнику фирме „Епл“ Стиву Џобсу, „Политика“

Протезање сиртакија према (српском) губеру

Саша Ђоговић Морамо да се стежемо. Ноге су нам далеко од губера прошле, таква промаја влада да смо се разболели. У тој ситуацији морамо да повлачимо ноге како бисмо опоравили наше тело, економију. Иначе, заиграћемо грчки сиртаки, [...] ући ћемо у грчку трагедију, односно приближавамо се вратима пакла.

Саша Ђоговић, економиста, о најављеној владиној економској реформи, „Ћирилица“ на ТВ „Хепи“

На крају би грех

Драгољуб Петровић Код католика можете да откупите грех. У православљу добијете опрост грехова на реч. Зато код нас „цветају“ те нелегалне работе више него у протестантским земљама где нема таквог опроста, и зато протестантске земље боље стоје.

Драгољуб Петровић, новинар и колумниста, „Ћирилица“ на ТВ „Хепи“

Лафица на метли

Драгољуб Петровић Исхвалио сам Ољу Бећковић у „Недељнику“, да ми је она на једној трибини саопштила: „Рекла ми је тетка да би ти моја мајка због тог текста исплела чарапе“. То је велика част. Њу, иначе, људи сматрају великом вештицом због начина како води емисије. Она је велика лафица и њена емисија је бренд.

Драгољуб Петровић, новинар и колумниста, „Ћирилица“ на ТВ „Хепи“

(Не)познати симптоми

Зоран Живковић Немам утисак да се Вучић много разуме у привреду. Данас имамо састанак владе са привредницима па су позив добили неки привредници које посланици СНС оптужују да су криминалци, и ту се помињу и шећеране за три евра. Волео бих да се посланици СНС договоре са председником владе да ли су то криминалци или нису.

Зоран Живковић, председник Нове странке и посланик, у Скупштини Србије, Б92

Фин неки човек (и привредник)

Александар Вучић Судови раде свој посао и рећи ће своје о кривици, а што се тиче плаћања пореза заслужио је да буде у првих 200 привредника којим је обезбедио своје присуство овде. [...] Чуо сам његове предлоге у области пољопривреде за које мислим да су били прилично смислени.

Александар Вучић, премијер Србије, о Мирославу Мишковићу на сусрету с привредницима и банкарима, „Блиц“/РТС