Премијерска блага нога

Зоран Ђинђић Одлазак Војислава Коштунице са функције савезног председника неће наштетити реформама у Србији, а да ли ће користити – видећемо. Био сам благ (смех)... Постао сам финији, изгледа да ме свакодневни болови [због повређене ноге] продуховљавају.

Зоран Ђинђић, премијер, на конференцији за новинаре

Премијерска блага нога

Горан Радосављевић Гури Ја нисам [повредио ногу премијеру], а нису ни моји жандари. Ми уопште нисмо играли фудбал с премијером и члановима Владе. Фудбал су играли чланови Владе између себе, па нека кажу ко је поломио Зорана Ђинђића.

Горан Радосављевић Гури, командант жандармерије, "Недељни телеграф"

Ципелићи

Драган Маршићанин Када је Зоран Ђинђић подигао ногу, могли смо да видимо да му ципеле коштају више него пет просечних плата у Србији.

Драган Маршићанин, посланик ДСС-а, у Скупштини

Војо Србине, брате, имењаче!

Војислав Коштуница Хашки процес против Војислава Шешеља има многе елементе монтираног процеса против једне државе и једног народа.

Војислав Коштуница, председник ДСС-а, "Блиц"

Принципијелно до Хага

Жан-Луј Торан Сећам се јако добро разговора са Слободаном Милошевићем. Оно што је на мене оставило највећи утисак јесте изражено велико поштовање према Светој столици и Светом оцу као и то што председник Милошевић није подлегао политичким притисцима везаним за тренутну ситуацију већ се руководио принципима у решавању кризе.

Жан-Луј Торан, секретар за међудржавне односе папе Јована Павла II, "НИН"

Вучја дружина

Вук Драшковић Сви који ме оптужују да сам крив због тога што нисам срушио Милошевића 9. марта 1991. обични су лажови, кукавице и лешинари.

Вук Драшковић, лидер СПО-а, "Блиц"

(Тро)осовина зла

Изјаве.нет Душан Михајловић није се огласио, али као да га чујем како објашњава да је код нас током прошле године више људи настрадало у лову на дивље свиње, него у атентатима троосовинским камионима аустријске регистрације, па је, према томе, разлог за узнемирење јавности исконструисан.

Момчило Петровић, у "Блицњузу"

(Тро)осовина зла

Дејан Миленковић Багзи Прво сам видео неколико возила тамне боје која су прошла са моје леве стране. Наставио сам да возим, али ми је пут педесет метара даље препречио затамњени 'ауди'. Прешао сам у зауставну траку и зауставио теретно возило. Из 'аудија' су одмах истрчала двојица младића у цивилу наоружана аутоматима 'хеклер'. Ја сам изашао из камиона, а један од младића ме је питао: 'Јеси ли луд? Хоћеш да убијеш премијера да идеш сто година на робију?' Само сам кратко рекао: 'Извините, нисам хтео.'

Дејан Миленковић Багзи, испитивање у полицији, према "Времену"

Није све исто а њега ипак нема

Чедомир Јовановић Пре [5. октобра] нисте имали радио станицу, и видео сам како радикали позивају народ на гледање телевизијског преноса на Б92 и било ми је драго, јер то су исти они људи који су за Б92 говорили да је продужена рука ЦИА-е, и који су на помињање Павла Булатовића и његове несреће говорили 'питајте независне новинаре ко је убио Павла Булатовића'. Али, мислим да ипак треба да се сложимо поводом тога да је макар у томе направљена велика промена.

Чедомир Јовановић, шеф посланичке групе ДОС-реформе, "Б92"

Није све исто а њега ипак нема

Чедомир Јовановић Мислим да је интерес Бранислава Ивковића био да се он покаже у другачијим у позицијама од оне која је у том тренутку постојала у парламенту, да се покаже нормалнијим у опозицији. Да ли он то јесте или није нека процене грађани, али он није гласао за буџет, он је гласао против буџета и био је у сали.

Чедомир Јовановић, шеф посланичке групе ДОС-реформе, "Б92"

Најгори парламент и најбоља држава

Изјаве.нет Проблем је што је ваш парламент нефункционалан, успорава или зауставља примену важних мера, закона и пројеката. На пример, ми и друге међународне финансијске организације још пре годину дана одоборили смо средства за неке пројекте, али се они не реализују јер нису прошли скупштинску процедуру.

Оливије Декамп, директор Европске банке за обнову и развој, "Политика"

Најгори парламент и најбоља држава

Чедомир Јовановић Мишљење директора Европске банке показује, у ствари, да смо земља која је била на зачељу у овом делу Европе, а избила је на лидерско место. Он сматра да реформе успорава парламент, и то је тачно, али – онај део парламента који из њега бежи када се расправља о реформским законима.

Чедомир Јовановић, реаговање на став Оливија Декампа, "Политика"

Шовинизам за почетнике

Изјаве.нет Колико ће у Војводини бити Русина за 100 година, ако их данас има 13 хиљада, уз, две и по хиљаде фертилних жена?

Мирољуб Љешњак, функционер војвођанског ДСС-а, обраћајући се у Скупштини Војводине покрајинском секретару за информисање Рафаилу Русковском

Шовинизам за почетнике

Ненад Чанак Презимена настрадалих говоре све. Слика Новог Сада и Војводине у протеклих десетак година приливом становништва умногоме је промењена.

Ненад Чанак, председник Скупштине Војводине, коментаришући пуцњаву у једном новосадском кафићу, "Срна"

(И)лустрација

Владан Батић Ма народ, бре, то једва чека!

Владан Батић, о лустрацији, "Утисак недеље"

(И)лустрација

Изјаве.нет И није случајно што су међу онима који нас уче демократији најгласнији и они које би лустрација од '45. наовамо добро поткачила.

Славко Живанов, пошта "Времена"

Издајник и цвећке

Десимир Тошић Људи са левице сматрају да је Милошевић дошао са неба. Слободан Милошевић није дошао из четничких покрета него је дошао из Савеза комуниста Југославије. То што ви њега схватате као свога издајника, то је ваше право, али немојте ви нама објашњавати да је његов режим људских права био гори од режима Диздаревића, Јосипа Броза... Ситуација са људским правима је била далеко гора. Ја се не сећам да су садашње вође Хелсиншког одбора тада дејствовале. Дејствовао је Ћосићев Одбор за заштиту слободе мисли и изражавања. Наравно да сваки човек има право да се бори за људска права без обзира на то да ли је био против људских права пре 20 година, али немате право да држите заставу и да држите свима лекцију.

Десимир Тошић, потпредседник Демократског центра, о свом помињању у годишњем извештају Хелсиншког одбора

Локална (само)управа

Душко Радаковић Кикиндске су режимски лист и ви то морате да схватите.

Душко Радаковић, председник СО Кикинда, у интервјуу "Кикиндским"

Змијско јаје

Иван Клајн Нажалост, изгледа да би новинари радије завирили у легло отровних змија него у речник или правопис.

Иван Клајн, у рубрици о језику, "НИН"

Лепотица дана

Јелена Тинска Мене често питају да ли ми је лепота сметала у животу и ја кажем да није, али кад нешто размислим, била сам понекад изложена разним непријатностима.

Јелена Тинска, колумнисткиња, "Блиц недеље"