Ми смо са нама

Џорџ Буш Наш циљ је безбедност земаља којима помажемо и мир у свету.

Џорџ Буш, амерички председник

Ми смо са вама

Џек Стро Ми смо са вама, подржавамо вас да бисмо вас ослободили од ужасног режима Садама Хусеина. Желимо да ваше патње престану.

Џек Стро, британски министар спољних послова, у "поруци ирачком народу"

Срамота (1)

Мајкл Мур Живимо у времену када имамо измишљене изборе и измишљеног председника. Ми смо против овог рата, господине Буш! Живимо у временима када имамо човека који нас шаље у рат из измишљених разлога. Срам вас било, господине Буш! Срам вас било!

Мајкл Мур, добитник Оскара за документарни филм

Неретва, Тигар и Еуфрат

Вељко Ђуровић Све ирачке телевизије су у суботу приказивале филм 'Неретва', пошто су нашли доста сличности са нашом историјом, врте патриотске и револуционарне песме и одговарајуће филмове, па смо тако видели и Бату Живојиновића.

Вељко Ђуровић, сниматељ Sky News-a у Ираку, "Б92"

Срамота (2)

Изјаве.нет Срамота је што се четири године након бомбардовања не зна тачан број погинулих у НАТО-агресији. Ми кажемо да је погинуло много више, негде близу 5.000 људи. Зашто кријемо, зашто не утврдимо ту најосновнију чињеницу, дужни смо тим настрадалима да знамо?!

Бранислав Пејчиновић, отац једног од настрадалих радника РТС-а, у обраћању градоначелници Београда Радмили Хрустановић

Дует снова

Стојан Церовић Ко је убио Зорана Ђинђића? Можда ћу неком љубитељу детективских прича покварити задовољство, али пошто је овде у питању политички трилер, могуће су разне верзије и тумачења, па нико не мора да прихвати моју, поготову што ови кривци имају одличан алиби. То су, наиме, Слободан Милошевић и Карла дел Понте. Сви остали су финансијери, наручиоци, организатори или извршиоци.

Стојан Церовић, у "Времену"

(Из)ванредно стање

Предраг Марковић Последњих неколико дана, током ванредног стања, не прети се само криминалцима, него и грађанима. Под претњом грађанима подразумевам саопштење неке службе која строго опомиње грађане како треба да се понашају у ванредном стању, и шта све може да им се деси ако им није јасно да је сумњиво нешто што треба да им буде сумњиво по оцени службе.

Предраг Марковић, потпредседник Г 17 ПЛУС, конференција за новинаре

(Из)ванредно стање

Милорад Весић Жалосна је чињеница да је Србија морала да изгуби председника владе, да би та иста влада у року од неколико сати објавила саопштење у коме је, мање-више сажето готово све што су српски медији у последње две и по године објавили на тему криминала.

Милорад Весић, новинар "Б92", "Нова српска политичка мисао"

(Из)ванредно стање

Чедомир Јовановић Они који се позивају на Устав, нека изађу пред грађане Србије и кажу да им је значајнији Устав од седам стотина криминалаца у затвору. Пошто претпостављам да алудирате на председника Демократске странке Србије, рећи ћу вам да је он у својим првим наступима критиковао мере ванредног стања, да би потом рекао да је било потребно увести ванредно стање већ после првог покушаја атентата на председника владе.

Чедомир Јовановић, потпредседник Владе, "НИН"

Трајна и потрошна добра

Едислав Манетовић Убиство Зорана Ђинђића показује, још једном, да се не може изградити просперитетна држава на леђима изузетно способних особа, па макар те особе биле демократски оријентисане. Демократске институције треба да буду трајно добро, људи то не могу бити.

Едислав Манетовић, докторант на Градском универзитету у Њујорку, "Политика"

Жилав систем

Изјаве.нет Веома важно је и питање, да ли ће министарство унутрашњих послова остати под контролом комунистичких кадрова који нису решили ниједно од убистава током 90-тих година? Ви можете да имате промену на површини, на врху, али питање шта је са службеницима у министарствима који још имају исте идеје исти менталитет и умешани су у исту корупцију као под Милошевићем.

Емил Вијан, професор криминологије на Америчком универзитету у Вашингтону, "BBC на српском"

Дућа за њих, Шиптар за нас

Ранко Бугарски Па и после убиства, високи представник владе на телевизији помиње Дућу Спасојевића, који иначе има и јачи надимак. Дућу? Тргнух се. И раније ми је бивало чудно кад функционери из редова ДОС-а, помињући у неутралном амбијенту свог заклетог политичког противника, кажу Воја Шешељ, Дућа, Воја - океј, али када, где и за кога?

Ранко Бугарски, лингвиста, "НИН"

Пролазно време на погрешној стази

Бранко Павловић Уопште не мислим да је темпо реформи проблематичан, већ да је проблематична укупна економска политика коју земља води. Потребан је један потпуно другачији приступ. Потпуно ми је страна цела та прича о брзини реформи као једином проблему.

Бранко Павловић, посланик СДП-а, "Независна светлост"

Think Pink

Бора Ђорђевић Не сећам се да сам рекао да се никада нећу појавити на Пинку, али и ако јесам, нема везе.

Бора Ђорђевић, музичар и члан ДСС-а, о појављивању на додели Пинк награда

(Из)ванредна цивилизованост

Наташа Б. Одаловић Ако се 'легалисти' данас боре против права државе да уведе контролу ванредног стања на својој територији, и ако им је то нови лајтмотив, након сто су изгубили претходну фиксацију смрћу Зорана Ђинђића, онда је то нешто најнецивилизованије што се могло очекивати у једној европској земљи 21. века. Ако је то тај бунт 'против ванредног стања', ако је то читава њихова политичка филозофија коју у оваквом часу могу да изнедре, онда је то гротескно, али и издајнички. И онда је свеједно да ли они уопште политички делују, тачније да ли тапкају у месту (јер им је то цело деловање) или, су пак, послушали добронамерни савет и отишли да спавају ('бре!').

Наташа Б. Одаловић, колумнисткиња листа "Данас"