Према свецу и тропар

Вечерње новости За Запад смо правили геј параду, а за Русе војну параду.

Вечерње новости, афоризам уличног мудраца

Сигнали у очима

Изјаве.нет При изласку са бине, председник ми је дао сигнал и прочитао сам у његовим очима да је изузетно задовољан оним што смо показали.

Љубиша Диковић, начелник Генералштаба Војске Србије, после војне параде поводом 70. годишњице ослобођења Београда од нацизма, РТС

Европска бајка са турским почетком и српским крајем (и обрнуто)

Предраг Симић Ја се држим оног српско-турског вица - Србија ће у ући ЕУ под турским председавањем, а Турци ми стално говоре да ће ући у ЕУ под српским председавањем.

Предраг Симић, професор ФПН-а и дипломата, „Да можда не“ РТС-а

Лаза је видео (и додирнуо) Владимира

Мирослав Лазански Стиснуо сам руку Путину, изљубили смо се и кафу попили.

Мирослав Лазански, новинар и војно-политички коментатор, о посети руског председника Београду, „Да можда не“ РТС-а

Гост у сопственој кући

Александар Вучић Уважени господине председниче, уважени Владимире Владимировичу… ако ми дозволите… као Ваш домаћин, ја ћу говорити на српском језику.

Александар Вучић, премијер Србије, у обраћању руском председнику Путину у Београду, РТС

Оправдани неизостанак

Предраг Симић Једини амбасадор државе НАТО који је 1989. године на Газиместану присуствовао обележавању 600 година од Косовске битке био је амбасадор Турске. Питао сам га зашто присуствује. Одговорио је - ми смо победили, како да изостанем?

Предраг Симић, професор ФПН-а и дипломата, „Да можда не“ РТС-а

Разбијени крчаг

Срђан Шкоро Пониженом и обесправљеном народу тешко је објаснити зашто нам одједном толико сметају шалови УЧК, а не смета што са Хашимом Тачијем, творцем и вођом те организације, редовно сарађујемо и потписујемо све што се од нас тражи. [...] Оно што се догодило поменуте вечери, [...] одредиће судбину актуелног премијера [Вучић] и дужину његове власти, као што је догађај на Чукур чесми одредио судбину Турака у Србији.

Срђан Шкоро, новинар, о дрону са заставом велике Албаније и прекиду фудбалске утакмице Србија-Албанија, блог на порталу „wordpress.com“

Похватани (у шуми) и пријављени

Александар Вучић Ево, пре неколико дана отишла је инспекција рада у неку хладњачу. Радници, кад су видели инспекторе, почели су да беже у шуму. Сутрадан је газда пријавио свих 30 радника. Дакле, није у питању преваспитавање, него је битан систем. Себе преваспитавам сваког дана. Учим свакодневно.

Александар Вучић, премијер Србије, на питање да ли може „протестантска етика да се накалеми на словенску разбарушеност“, „Вечерње новости“

Какве сте ми ви демократе, такав сам вам ја диктатор (демократура)

Александар Вучић Знам да нисам [диктатор] и не морам себе то да питам. Да постоји диктатура, они који ми лепе ту етикету не би могли да говоре о томе на свим медијима.

Александар Вучић, премијер Србије, „Вечерње новости“

Поглед који утишава тон

Александар Вучић Тешко је да са мном разговарају на такав начин. Не прихватам такав тон. Они то добро знају. Симпатичан ми је био један европски званичник... Човек је дошао и рекао ми: „Ви знате зашто смо овде“. Рекао сам му да знам. Настао је тајац, а онда је казао: „Хајде да се вратимо уобичајеним темама“. Дакле, није чак ни изговорио оно због чега су га послали.

Александар Вучић, премијер Србије, о могућности да се Србија придружи ЕУ у санкцијама Русији, „Вечерње новости“

Био сам тучен и ја сам тукао

Александар Вучић Немам чега да се стидим. И када бих добијао батине око стадиона или на трибинама никада нисам пријављивао полицији. Понашао сам се као балави мангупчић који је ипак држао до части. То данас могу да кажу и „делије“ и „гробари“ који ме познају из тог периода.

Александар Вучић, премијер Србије, „Вечерње новости“

Кога он уједе, ни пакао му неће тешко пасти

Александар Вучић Донели смо најбоље медијске законе у Европи и желим њихову пуну примену. У политичкој борби је овде све дозвољено, па и да се у новинском тексту премијер назове псом, а да ниједно удружење не реагује и да се сви праве као да нису прочитали. Али, такав је живот који морам да живим. Такви више говоре о себи него о мени.

Александар Вучић, премијер Србије, „Вечерње новости“

Изједначавање (језика и политике) по звучности

Александар Вучић [Отац] поштује оно што радим, али се као велики и искрени русофил плаши да не одем сувише ка Западу. Раније је патио што сам много боље говорио енглески него руски. Сад то гледам да изједначим.

Александар Вучић, премијер Србије, „Вечерње новости“

Догодине на појању!

Александар Вучић Србија мора да чува везу са Косовом, али морамо да се понашамо рационално. Појаћемо најлепше песме о Косову и знаћемо их увек наизуст, али морамо да видимо како ћемо да обезбедимо живот нашем народу тамо. Можемо ми Косово да зовемо нашом територијом, али нам она неће вредети без живих људи.

Александар Вучић, премијер Србије, „Вечерње новости“

Брат Карић, брат Мишковић и остала родбина

Драгомир Карић Плашим се да огромне залагање председника Николића и премијера Вучића неће имати у Србији ко да испрати. Јер, та привредна елита је нестала у Србији у последњих 12 година. Гумицом су избрисани људи који су стварали најјачу привреду у региону. Сада се ствара једна нова елита привредника, без којих Србија не може да иде напред.

Драгомир Карић, заменик председника Покрета снага Србије и посланик СНС-а, „Да можда не“ РТС-а

Припрема за пријатељску офанзиву

Оливера Ковачевић Ми смо пролазили различите периоде у последњих 20 година. Да ли се сећате тога када је председник Државне заједнице СЦГ био Светозар Маровић, који је покрио мозаик „Сутјеске“ у Палати федерације када је долазио немачки председник? Као да је долазио наследник нациста, а не Вилија Бранта.

Оливера Ковачевић, новинар и ТВ водитељ, о војној паради поводом ослобођења Београда од нацизма, „Да можда не“ РТС-а

Неосиромашени У(м)

Драгомир Карић Зашто Србија не би изградила атомску централу и да никада више не зависи од увоза енергије? Ја сам то чуо у нашим круговима. Руси би то урадили веома радо... Ако постоје атомске централе у Румунији, Бугарској, Мађарској - то је као да је код нас. Ваљда је боље да буде код нас. Немогуће је да Србија гледа на будућност азијатским менталитетом, а да има европски стандард.

Драгомир Карић, заменик председника Покрета снага Србије и посланик СНС-а, „Да можда не“ РТС-а

Атомски кључ

Предраг Симић Када се помињу атомске централе, мени се увек диже коса на глави. Још увек сам да се овде поштује мораторијум... Плашим се да неком српском мајстору не испадне француски кључ у реактор. Шта мислите да смо имали атомску централу када су нас бомбардовали 1999. године?

Предраг Симић, професор ФПН-а и дипломата, „Да можда не“ РТС-а

Доточни бојлер

Санда Рашковић-Ивић Идеје остају, а чак оснивач и највиши функционери могу да дођу и оду. Колико имам информације са терена, ми имамо у овом тренутку много већу гужву на улазу у странку него на излазу из ње.

Санда Рашковић-Ивић, председник ДСС-а, о одласку из странке Војислава Коштунице, Слободана Самарџића и Петра Петковића, ТВ Б92

Љубавни ток

Владимир Путин То је као са љубављу, она може бити срећна само ако оба учесника тог дивног процеса желе да наставе те односе. Не можемо сами да градимо цевовод вредан више милијарди долара ако то наши партнери не желе.

Владимир Путин, председник Руске Федерације, о „Јужном току“ приликом посете Београду, „Блиц“

Највећи брат

Томислав Николић Драги брате Владимире, српски народ се поноси што ти носиш највиши српски орден.

Томислав Николић, председник Србије, додељујући Орден Републике Србије првог реда Владимиру Путину, према „Блицу“

Велика мајка и њена деца

Владимир Путин Намеравамо да подржавамо Србију. Русија не тргује својим пријатељствима. [...] Не мислим да сам урадио нешто велико да бих га заслужио; ја прихватам ово одликовање као знак поштовања и љубави Србије према Русији и руском народу.

Владимир Путин, председник Руске Федерације, примајући Орден Републике Србије првог реда, Б92

Одбрана нулте стране света

Томислав Николић Срби, након што су изазвали силне и моћне, населили један од најлепших делова света - раскрсницу цивилизација, религија и култура, војних и економских путева. Од тада, Србија је на карти сваког освајача држава коју ваља освојити, поробити, заузети, некима је коначни циљ био и наше уништење. Долазили су са свих страна, ишли на све стране. Нису нас пуштали да саставимо век у коме не бисмо ратовали бранећи се. А док је бранио своју кућу, српски војник је бранио и Исток и Запад и Север и Југ, слабио и заустављао силнике.

Томислав Николић, председник Србије, у говору на војној паради поводом годишњице ослобођења Београда, „Танјуг“

Веома, веома велики проблеми (који и нису тако важни)

Александар Вучић Србија никада неће заборавити учешће совјетских трупа, снагу и број људских живота које сте уложили како би Београд и Србија били слободни. Али, пошто знам да сте с председником о томе разговарали, и чека Вас 100.000 људи на паради, а знате да сам тежак човек, ја ћу да пређем на ове „мање важне ствари“ и економске проблеме који су за нас од огромног значаја.

Александар Вучић, премијер Србије, у обраћању Владимиру Путину, према „Блицу“

Зделање Фијата

Александар Вучић Хвала што је Србија једина европска земља која може да извози свињско месо у Руску Федерацију. Трудићемо се да повећамо понуду. Знате да ми производимо „фијат“, али то је „зделано в Сербији“, па Вас молим да повећате извоз тих аутомобила у Русију.

Александар Вучић, премијер Србије, у обраћању Владимиру Путину приликом његове посете Београду, према „Блицу“

Плацебо вакцина

Владимир Путин И данас је важно да људи […] чувају сећање на то до каквих стравичних последица могу да доведу убеђеност у властиту изузетност, настојање да се било којим средствима постигну сумњиви геополитички циљеви, занемаривање елементарних начела права и морала. […] На жалост, „вакцина” од нацистичког вируса, која се током нирнбершких процеса развила у неким државама Европе, губи снагу.

Владимир Путин, председник Руске Федерације, уочи посете Београду поводом годишњице ослобођења града од нацизма, „Политика“

Много смо (били) јаки и велики

Ранко Кривокапић Црна Гора је увек била део нечег великог, а иначе, сви они су били мали у историји, а ми смо били велики... То што нас сви око нас негде уцртавају, у неку мапу, није разлог да ми бринемо, него да они брину, јер су то политике које су пропале и које су увек пропадале.

Ранко Кривокапић, председник Скупштине Црне Горе, о дрону са заставом велике Албаније на фудбалској утакмици Србија-Албанија, „Танјуг“