Прва праћка Србије

Зоран Живковић И та позиција Голијата у митологији је врло интересантна, могу делимично да се сложим са том дефиницијом. Хвала вам ако сте ме ставили у позицију Давида. То је једна добра позиција.

Зоран Живковић, председник Нове странке, на опаску „патуљак и Голијат“ Зорана Бабића (СНС) у Скупштини Србије, „Бета“/„Танјуг“

Је л' има ко јачи (и са бољим оценама)?

Никола Селаковић Ја позивам онога ко је поменуо моју функцију да седнемо и упоредимо наше дипломе, да упоредимо институције на којима смо их стекли, да седнемо да упоредимо оцене које смо добијали, да седнемо да упоредимо време у којем сам ја министар правде и време када је рецимо неко био неким несрећним ужасним случајем околности председник владе.

Никола Селаковић, министар правде, у Скупштини Србије у реплици Зорану Живковићу, „Бета“/„Танјуг“

Пале своје као да је туђе

Чедомир Антић Шиптари/Албанци су млада нација и теже да присвајају туђе историјске личности. Није Карађорђе једини, присвајају кнеза Лазара, Јована Владимира, Немањиће, Косовску битку... Александра Великог, Пира - краља Епира... Питам се само каква је то култура која пали, заборавља и руши тековине које сматра својим?

Чедомир Антић, историчар, „Вечерње новости“

Више волим ЕУ младу, него Раму (и Јосиповића) да ми даду

Чедомир Антић Видимо да је Унија данас другачија него пре десет или двадесет година. Било би добро да смо тада ушли. После 2010, посебно после срамотног безусловног пријема Хрватске и наметнутог Бриселског споразума [2013], нама више није место у том немачком политичком простору. Наше елите улазе у ЕУ безусловно и беспоговорно вођене сопственим интересима. Биће нам исто као што нам је и сада. Иживљаваће са на нама неке Раме и Јосиповићи.

Чедомир Антић, историчар, о заустављању евроинтеграција и приступању европском економском простору, „Вечерње новости“

Велики дан за Делез а мали за Владу (ми смо се само сликали)

Александар Вучић Овај дан је важан не само за „Делез“ већ и за Србију, с тим што Влада Србије ништа није урадила осим што није сметала у овом пројекту.

Александар Вучић, премијер Србије, на отварању дистрибутивног центра „Делеза“ у Старој Пазови, „Танјуг“

Посади дрво (и носи штап са собом)

Александар Вучић Ред је да једанпут засадимо дрво у чијој сенци нећемо ми да лежимо већ наша деца.

Александар Вучић, премијер Србије, „Упитиник“ РТС-а

Дајте ми мотив и довољно дугачку полугу, и померићу Србију

Александар Вучић Могућа су само два мотива зашто се ово спроводи у дело. Прво је да имамо добар план - и по први пут у модерној српској историји имамо план како да извучемо земљу из кризе. Други мотив је да можда нисам нормалан. Трећег нема.

Александар Вучић, премијер Србије, о економским мерама у емисији „Упитник“ РТС-а, према „Куриру“

Нељудскост изнад шовинизма

Јелена Карлеуша Ако ће нам шовинизам бити испред људскости, онда ћу ја опет рећи нешто што ће, вероватно, многе дирнути: ни име Војислав ни презиме Шешељ није српског корена. Према томе, не може мене да учи српству неко ко нема ни српско име ни српско презиме, а очигледно ни добре људске намере.

Јелена Карлеуша, естрадна звезда, на „Твитеру“, „Телеграф“

Збор радних (и аполитичних) људи

Александар Шапић „За наш град“ је аполитична организација која ће учествовати на наредним локалним изборима.

Александар Шапић, оснивач покрета „За наш град“ и бивши функционер ДС-а, „Танјуг“

Нема пара хаџија (ни за водитељке)

Александар Вучић Моја плата није много већа од Ваше, а мања је од Вашег генералног директора и мислим да није фер да се о томе сваки пут говори. Ако ме питате да ли ће бити нових мера штедње на рачун плата и пензија – неће.

Александар Вучић, премијер Србије, о економским мерама владе, обраћајући се водитељки Оливери Јовићевић, „Упитник“ РТС-а

Храбри (и дужни) као Грчка

Александар Вучић Рак се не личи андолом и аспирином. Ово су минималне мере фискалне консолидације. Грчка је смањила пензије за 45 одсто, а плате за 35 одсто. Отпустили су целу државну телевизију и све што су стигли, али полако се извлаче из кризе... Требало је да кренемо са мерама 4-5 година раније. Жао ми је што неки други нису имали ту храброст, ја је имам.

Александар Вучић, премијер Србије, „Упитник“ РТС-а

Држава од прућа, друштво од сламе

Миодраг Зец Овде се упорно не схвата да је један од највећих производа људског друштва стабилна држава која на дуги рок доноси благостање свима; напротив, овде се држава схвата као батина у рукама једних против других. Урушила се држава била ’45. у Немачкој, па је поново направљена. Овде се урушило друштво... А, кад се друштво развали, онда се тешко прави производ звани држава.

Миодраг Зец, професор економије на Филозофском факултету у Београду, Радио „Слободна Европа“

Клатно које пркоси законима (руске) физике

Санда Рашковић-Ивић Клатно Србије које је кренуло ка западу треба вратити на исток.

Санда Рашковић-Ивић, председница ДСС-а, „Танјуг“