Гадан чича у њему расте

Небојша Крстић Није лепо што Кркобабића унука стављате у кош партијских запошљавања, јер он ће тек за 50 година стасати да буде члан ПУПС-а.

Небојша Крстић, музичар и маркетиншки стручњак, о именовању Стефана Кркобабића (27) за потпредседника Привредне коморе Београда, „Твитер“

Срећна нам Нова 1984. година

Љиљана Благојевић Некад помислим да је неко решио да нас убеди да смо дно дна, да нисмо мислећи народ. Ријалитији постоје свуда у свету, али законом о електронским медијима су вероватно у следу с тим што је изродило звер звану „шпијунирање људског талога“. Код нас се ваде како по закону не могу да је забране. [...] Националне ТВ су дужне да понуде гледаоцима не само оно што воле, него и оно што је за њих добро. Хоће да се са шундом такмиче у гледаности, онда нека плате и тако уложе у фонд за неговање културе.

Љиљана Благојевић, глумица, „Вечерње новости“

Концентрични кругови глупости и незнања

Слободан Антонић Онако како се Вучић опходи са својим министрима, тако се сада министри опходе са својим државним секретарима, ови пак са шефовима одсека, они са службеницима, а они затим са странкама. У власти се проширио манир да се свако на сваког испод најгрубље издире, а то брецање се упорно, попут концентричних кругова, шири на цело друштво. А нема никакве сумње ко је у средишту тих кругова.

Слободан Антонић, социолог, НСПМ

Виче и бије по институцијама

Слободан Антонић Уопште, наш први политичар [Вучић] се врло често понаша – не, овај израз није прејак – као какав вербални силеџија. Јер он готово на свако питање – ма како било институционално оправдано и разумљиво – добија напад беса и реагује увек лично, и увек смртно увређено.

Слободан Антонић, социолог, НСПМ

Живети и умрети у Страдији

Слободан Антонић Председница скупштине [Маја Гојковић] прети да ће опозицоне депутате послати на „друштвено користан рад“ – као да смо у каквој маоистичкој култур-револуцији. Да ствар буде грђа, опозициони посланици на то реагују тако што траже да председницу скупштине смени премијер. [...] Па ко у Србији коме одговара, скупштина влади или влада скупштини? Овакву карикатуру од парламентаризма ваљда нисмо имали још од Домановићеве Страдије.

Слободан Антонић, социолог, НСПМ

Осмишљавање учитељице живота

Владимир Костић У овом тренутку, на путу глобализације, морамо да дефинишемо шта ћемо у завежљају понети као ентитет, национ, група, колективитет, што ће одредити наше место. Хоћемо ли прихватити да нас неко учи да је Његош геноцидан, а Андрић мрзитељ Босне? Не. Морамо да дефинишемо и неке вертикале које су постојале, па су заборављене. Пре свега, да осмислимо историју, да она не би изненадила наше унуке. Историја мора буде критичка, али наша. Не смемо дозволити да нам други пишу историју, што нам се сада сугерише.

Владимир Костић, новоизабрани председник САНУ, „Око“ РТС-а

За сада без добре прогнозе

Владимир Костић Треба да се сачува квантум нашег идентитета и интегритета, неке вредности које олако заборављамо. Због тога сам изразио страх, сећајући се нечега што мислим да је рекао Аристотел - да на положаје не треба бирати оне који на њих пристају него управо оне који их одбијају. Ја сам вероватно због греха гордости прихватио ту функцију, мислећи да је јавни ангажман оно што дугујем овој средини. Колико ћу бити успешан, у овом тренутку не могу да прогнозирам.

Владимир Костић, новоизабрани председник САНУ, о страху при ступању на дужност, „Око“ РТС-а