Тихи (топлотни) удар

Изјаве.нет Као социолог примећујем да код грађана нараста свест о томе да су они послодавци политичарима. До јуче је важило мишљење да су политичари газде. Више није тако. То је спора, али приметна промена. Ми се само надамо да ћемо отварањем нових социјалних питања, људе подсећати у каквим условима и живе и подсећати да се окрену сопственим интересима.

Ђокица Јовановић, социолог, као један од покретача грађанских протеста против топлане у Нишу, „Јужне вести“

Мађарска одбрана у европском гамбиту

Виктор Орбан Не спорим право ниједне земље да покуша да реши своје демографске проблеме са младићима из арапског света који изгледају као ратници, али је неприхватљиво да се на такво нешто присиљава Мађарска. Није фер да земље попут САД, богате арапске земље, Израел и Аустралија очекују да Европа прими мигранте, док су оне истовремено примиле неколицину или ниједног. Уколико Европа покуша да реши мигрантску кризу и друге глобалне проблеме сама, уништићемо животни стил... вредности и предности које смо развили у протеклих неколико стотина година.

Виктор Орбан, премијер Мађарске, „vijesti.ba“

Феноменологија (Шешељевог) духа

Драгољуб Петровић Та Шешељева медијска поплава наступила је после једног занимљивог феномена: тек када је почео да прича како у свом животу није видео већег тупсона од Томе Николића и већег генија од Александра Вучића. [...] Што ти је живот: одеш 11 година у Хаг да браниш српство, а после тога постанеш потрчко свог бившег потрчка по ријалити шоу програмима.

Драгољуб Петровић, колумниста, о гостовању Војислава Шешеља у ријалитију „Фарма“, „Данас“/НСПМ

У служби Шешељевог височанства и Вучићевог величанства

Драгољуб Петровић У своју емисију звала га је чак и „она плава“ са Студија Б, иако у Студио Б већ годину и по дана није крочила опозициона нога. Редован је и у „Тешкој речи“. Што указује да је Шешељ задржао престижни статус „омиљеног опозиционара“ који му је доделио још покојни Слоба.

Драгољуб Петровић, новинар и колумниста, „Данас“/НСПМ

Ријалити: Шешељ

Драгољуб Петровић Тако је од радикалске пароле „Где су српске земље, ту су српски радикали“, професор доктор Ш. почео да дела под геслом „Где су српски ријалитији, ту су српски радикали“. Граница Карлобаг-Огулин-Карловац-Вировитица пробила је континенталне границе па се сад протеже на линији Карлобаг-Парови-Велики Брат-Фарма-Малдиви.

Драгољуб Петровић, колумниста, о гостовању Војислава Шешеља у ријалитију „Фарма“, „Данас“/НСПМ

Фармер који јефтино оштри зарђале кашике

Драгољуб Петровић На визит карти му више не пише „Кољем по бившим југословенским републикама“, већ „Кољем по српским пољопривредним газдинствима под видео надзором“. - Кад будете клали свиње крајем новембра, најбоље вам је да их кољете зарђалим кашикама за ципеле, онда се никада аутопсијом не може утврдити од чега је жртва подлегла, да ли од последица клања или тетануса - ваљда је у свом препознатљивом стилу посаветовао „фармере“ са Пинка како да заварају ЕУ. Јер пола Србије мисли да је ЕУ организација чији је основни циљ да спута свеколико српство да коље свиње и пече ракију по традиционалним рецептурама.

Драгољуб Петровић, колумниста, о гостовању Војислава Шешеља у ријалитију „Фарма“, „Данас“/НСПМ

Има и бољих ствари од бомбардовања

Јово Бакић Нешто су научили током 20 година бављења политиком, па сада само „аминују“ и кажу „да“ на оно што долази из великих светских центара, и онда нема везе шта раде у земљи. На крају крајева, ни то није лоше, бар нас неће бомбардовати, али то је катастрофално са становишта нашег друштва и могућности да се оно развија.

Јово Бакић, социолог, трибина „Пети октобар - петнаест година касније“, РТС/„N1info.com“

Учите вредно, радите у лондонској гвожђари и – постаћете премијер!

Александар Вучић Оно што ћу вам рећи на почетку и крају, не предавања, јер ја нисам професор, да поштујете ову установу и да знате колико је важан Правни факултет. Видећете за 20 година када завршите овај факултет.

Александар Вучић, премијер Србије, предавање „Српска држава између истока и запада” на Правном факултету у Београду, „Блиц“

Преамбула о ЕУ

Александар Вучић Устав мора да се мења због уласка у ЕУ. За његову измену морају да постоје озбиљни разлози и широк консензус.

Александар Вучић, премијер Србије, одговарајући студентима права на питање „да ли Устав мора да се мења због преамбуле о Косову“, „Вечерње новости“

Није што је премијер и што је овде, ал' стварно је најбољи

Сима Аврамовић Вучић је најуспешнији студент овог факултета.

Сима Аврамовић, декан Правног факултета у Београду, пре обраћања премијера Александра Вучића студентима права, „Вечерње новости“

Покушај да се испрсимо (без казне)

Александар Вучић Ове се године догодио покушај притисака да се Срби прогласе за геноцидан народ, а Србија је смела да се „испрси” и није имала због тога последице.

Александар Вучић, премијер Србије, предавање „Српска држава између истока и запада“ на Правном факултету у Београду, „Танјуг“

Не прима(м) ни динар

Душан Бајатовић То није питање од националног интереса. Аргументацију сам дао Агенцији [за борбу против корупције]. По мени, ја не потпадам под тај закон, то је и Скупштина рекла. Уколико Агенција каже другачије, о томе ће одлучивати Влада Републике Србије. Моја плата у „Србијагасу“ је 1.500 евра, надокнада у „Југорусгасу“ је око 10.000 евра, а у „Банатском двору“ око 5.000 евра. Као што знате, ја то дајем у хуманитарне сврхе.

Душан Бајатовић, генерални директор „Србијагаса“, о сукобу интереса и својим зарадама, „Земља чуда“ Радио Београда 1