Идиоти, али не од Достојевског

Борис Тадић Не могу да одговорим да ли ће СПО мењати свој став, када је реч о учешћу у мањинској влади. То морате да питате господина Драшковића, јер је и господин Драшковић драматично мењао своје позиције од дана до дана, али ми му због тога не замерамо. Не замерамо му што их мења до данас, јер, што рече идиот…, пардон, што рече Достојевски, само идиот не мења своје мишљење. Не знам што сам имао ову прву асоцијацију.

Борис Тадић, шеф посланичке групе Демократске странке у Скупштини Србије, "Б92"

Идиоти, али не од Достојевског

Зоран Живковић Има разних патологија – неко воли свог убицу.

Зоран Живковић, премијер и заменик председника ДС-а, о "сарадњи Вука Драшковића и СПС-а", "Студио Б"

Идиоти, али не од Достојевског

Драган Маршићанин Ако не можемо од Демократске странке, гласове ћемо добити од социјалиста. Милошевић је исто толико председник СПС-а, колико на сајту Демократске странке можете видети да је председник те странке Зоран Ђинђић.

Драган Маршићанин, председник Скупштине и потпредседник ДСС-а, конференција за новинаре

Циркузанти

Велимир Илић Ми смо имали тамо шегу. Живковић је са нама изводио циркуску забаву. Онда каже, јавиће се. Ја целу ноћ држим телефон поред главе, што рече Лабус, као мајмун!

Велимир Илић, председник Нове Србије, "РТС"

Несрећни од малена

Мартин Слецингер Начин избора Маршићанина за председника Скупштине је несрећан због сарадње са Социјалистичком партијом Србије.

Мартин Слецингер, директор за источноевропске студије у Центру "Вудро Вилсон", "BBC"

Могуће, али није вероватно

Тим Џуда Сасвим је могуће да Коштуница савршено добро зна шта ради и да заправо само 'купује време' и користи социјалисте да би превазишао Уставну кризу и сачекао 21. фебруар и скупштину Демократске странке, у нади да ће Борис Тадић преузети лидерску позицију у ДС-у и да ће онда, у сарадњи с њим, моћи да образује Владу од странака 'демократског блока'.

Тим Џуда, британски публициста, "Б92"

Холокаустирање

Соња Бисерко Међународна заједница је олако пристала на рушење колико-толико реформске владе, а својевремено је пропустила прилику да носиоцима и симпатизерима Милошевићеве ратне политике (а таквих је много и међу данашњим 'демократама') упути јасну поруку позивајући се на своје искуство и стандарде произашле из Другог светског рата и холокауста. Осим тога, превелика очекивања грађана, суштинско одбијање промена, улога Г17 Плус у производњи афера, те улога медија у прљавој кампањи против ДС, отворила је простор за победу десно оријентисаних партија као што су СРС, ДСС, СПС и СПО.

Соња Бисерко, председник Хелсиншког одбора, "Хелсиншка повеља"

Мења боје а није камелеон?

Богољуб Карић Пошто сам сад сав ишаран од витилига, више стресова немам. Добио сам ту болест, тако да сад мењам боје, захваљујући Динкићу, Лабусу и осталим који су овде послали 16 џипова за ликвидацију банке и нису нам дозволили да платимо порез на екстрапрофит... Једино Богољуб Карић није прихватио да се бави агентуром, шпијунажом и тим стварима и зато му се ова власт свети на овакав начин, како пише у књизи Тима Џуде 'Књига о Србији'. Прележао сам све стресове и све страхове.

Богољуб Карић, "бизнисмен и најпознатији српски патриота", "Репортер"

Мења боје а није камелеон?

Богољуб Карић Ја вас пратим, као и ви мене, тако да знате да имам мозга, иначе не бих направио оно што јесам. Ја знам да и ви можете да оцените шта је добро а шта не, и ако нека питања форсирате, онда постоји јасна тенденција да заступате неку ствар која није природна, па морам да вас благо 'уједем'.

Богољуб Карић, "бизнисмен и најпознатији српски патриота", "Репортер"

После нас – ништа

Владимир Вулетић Србија је на рубу пустиње зване периферије иза које је ништа.

Владимир Вулетић, директор Центра за студије глобализације, "Политика"

Нико као Баки

Зоран Анђелковић Баки Ја исто питам ко је та протува?!

Зоран Анђелковић Баки, генерални секретар СПС-а, на питање "ко је Бане Ивковић", "Утисак недеље"

Камата на интерес

Млађан Динкић Интереси Живковића и Тадића су дијаметрално супротни. Живковић хоће владу одмах, не зато да би убрзао формирање институција, већ да би, то је његово мишљење, избегао последице – шта ће бити ако изгуби на председничким изборима у Демократској странци – а плаши се да би нова влада, уколико он није у њој, могла да пронађе неке ствари које нису биле сасвим чисте у тој влади. Његов страх од тога је легитиман, али мислим да је то веома важно, ми се бавимо актерима преговора.

Млађан Динкић, потпредседник Г17+, "ТВ Б92"

Ако је то влада, шта је онда лустрација?!

Горан Свилановић Знате шта је било на првој страници тог текста? Преиспитати рад Бироа за информисање Владе Републике Србије. На првој страни текста од десет страна, ја бих очекивао да нови мандатар каже колика ће бити инфлација, колика ће бити просечна плата, то бих очекивао да ми понуди онај ко жели да разговарамо о влади или да макар тражи мањинску подршку. Али ако на првој страни стоји то што стоји… ми смо били запањени када смо то видели. То је оно што је преломило све нас са листе ДС, јер, чекајте људи, то је влада која има програм осветника.

Горан Свилановић, председник Грађанског савеза Србије, "Б92"

Слободно разговарајте

Борис Тадић Очекујем да буде отворена директна линија комуникације између Слободана Милошевића, Војислава Коштунице, Мирољуба Лабуса, Вука Драшковића и Велимира Илића. Не видим начин ни могућност да ДС сарађује с блоком странака у којем је СПС. Мораће да нам се понуде неки невероватни услови.

Борис Тадић, потпредседник Демократске странке, "Танјуг"

Дете (р)еволуције

Миодраг Костић Знате шта, ако ћете да ме провоцирате, ја могу да вам кажем и овако – пошто сам учествовао у догађајима пре октобра 2000, сведок сам тога да од оних 18 партија, колико их је било у парламенту и које су ушле у парламент као ДОС, па барем половина тих партија има мање чланова него што Мишковић има радника. Ја не видим зашто бисте ви у парламенту имали данас неке мале, ситне партије са 500 чланова и њихове лидере... Много пута сам слушао да револуција једе своју децу. Надам се да ова назовимо револуција неће појести мене, али заиста се трудим да се са својих скоро 3.000 људи сваког месеца изборим да они добију плату.

Миодраг Костић, власник "МК комерца", "Радио Б92"

Ој Србијо, нигде 'лада нема

Љубиша Рајић Мени је један лекар недавно говорио зашто се иселио у иностранство. Каже – мој директор је узимао провизију за све набавке за болницу, лекари су наплаћивали од пацијената услуге, сестра је крала лекове и продавала на црном тржишту, мајстор је крао славине и негде уграђивао за свој грош, а спремачица би мало детерџента пресула у неку пластичну кесу и носила кући. Цела структура друштва је прожета тиме, друштво је изнутра иструлило и мислим да није учињено довољно да се оно обнови, да се рашчисти.

Љубиша Рајић, професор Филолошког факултета, "Радио Б92"