Анализа

Неџат Даци Ја сам научник и без лабораторијских анализа не могу ништа да кажем.

Неџат Даци, председник Скупштине Косова, на изјаву Хавијера Солане да су у догађајима на Косову и Метохији били умешани и представници косовских институција

Кан(т)онизација

Љубомир Живков Премијер Коштуница одиграо је у Белгији своју монодраму о кантонима, по повратку у Београд определио се за рецитацију: 'Грачанице, кад бар не би била од камена/Кад би се могла на небеса вазнети...' Жмарци су ме подишли док сам чекао наредни стих у његовој интерпретацији, 'Да туђа рука крај тебе траву не плеви', рецитатор је, међутим, баш ту прикочио и вратио се прози, није знао наизуст целу строфу или се пресекао да би стих о туђој руци, преведен на енглески, могао да зазвучи негостољубиво и недомаћински?

Љубомир Живков, у "Ретровизору", ТВ "Б92"

Трећепозивац

Александар Тијанић Практично сам мобилисан!

Александар Тијанић, о преузимању функције директора РТС-а, према "Времену"

Лектор(исање)

Стојан Церовић Без своје заслуге, мањинска влада добила је изненадну прилику да се стабилизује, ојача и стекне наклоност грађана, што би јој могло продужити век, али опет под условом да одоли искушењу да све то злоупотреби. За сада, рекло би се да је искушење било прејако. Баш оног дана кад је на Косову експлодирао албански зулум, влада је хитро сменила Црквењакова и на чело националне телевизије довела никог другог до Ханибала Лектора српског новинарства. Особу, дакле, којој је место у кавезу. А пар дана затим, сазнали смо да се поништава реформа образовања. Била је сувише модерна, а премало српска. А то двоје канда никако не могу скупа. Ради се очигледно о легалистичком специјалитету званом 'дављење у мраку'.

Стојан Церовић, новинар и супруг Тинде Ковач-Церовић, "Време"

Народ који има овакву младост, не мора да брине за њихову будућност

Млађан Динкић Први на списку обвезника пореза на доходак грађана са порезом од 9,9 милиона динара рођен је 1977, а други чија обавеза износи 9,8 милиона, 1984. године. У групи оних који треба да плате преко милион динара има пет особа млађих од 25, а 15 млађих од 30 година. Једна особа чак нема ни пуних 17 година.

Млађан Динкић, министар финансија, "Блиц"

Обећивачи недеље

Мирољуб Лабус Србија ће 2010. године постати чланица Европске уније.

Мирољуб Лабус, потпредседник Владе Србије, "Блиц"

Обећивачи недеље

Велимир Илић Ја лично гарантујем да ће ове године бити положен камена темељац будућег аутопута кроз Шумадију. Ако не буде тако онда је више не треба и нећу да будем министар.

Велимир Илић, министар за капиталне инвестиције, "Политика"

Прогресивно умањење

Богољуб Карић Да ли је то нормално или није нормално, ја се тим послом не бавим, нити ја имам ишта против да се прогресивно, на основу примања, умањи порез и остало, али то није мој посао...

Богољуб Карић, председник БК групе, ТВ "Б92"

Уносније и од гајбица

Изјаве.нет Пословни простор у Земуну служио је радикалима за неку врсту компензације истакнутим члановима странке. Међу тим, фиктивно запосленим људима, били су и телохранитељ Војислава Шешеља, Петар Панић, али и малолетни син вође радикала. Никола Шешељ је био запослен на радном месту које се у то време звало: надзорник пословног простора. Ми нисмо никада успели да одгонетнемо шта то значи.

Небојша Симоновић, директор ЈП Пословни простор Земун, "Б92"

Даривање положајника

Зоран Цвијановић Предлажем људима који ће гласати за Тому Николића да га не бирају као некога ко ће им решити проблеме, него да размисле да ли би га изабрали да им буде положајник за Божић, да доведу децу, загрле их и кажу им да ће да гласати за Тому.

Зоран Цвијановић, глумац, "Утисак недеље"

Турбо-политика

Рамбо Амадеус Некад сам се ложио на спотове зато што су ме после тога јуриле девојке. Данас сам уверен да је за обожаваоце певање на плеј бек превара, као што је превара политика на плеј бек.

Рамбо Амадеус, музичар, "Вечерње новости"

Ни пола Поа

Игор Маројевић Није толико битно да ли је Његош српски или црногорски писац колико је код тог питања битно то што Његош није довољно добар писац. У сваком случају не довољно да би био културна парадигма, ако као параметар узмемо његове поетичке учинке с једне и поетичке учинке његовог најизврснијег савременика, Едгара Алана Поа, с друге стране.

Игор Маројевић, писац, "Репортер"

Београд, бре!

Ненад Прокић Београд је највиши домет српске културе у сваком погледу. Он је и залог за будућност Србије. Београд је једина метропола у окружењу. Ни Хрватска, ни Словенија, ни неке друге бивше републике у окружењу немају Београд. Он је једино добро што су Срби направили... Српска традиција није нека нарочита традиција, фреске по манастирима су сликали Грци, од националних јела имамо вола на ражњу...

Ненад Прокић, директор Битеф театра, "НИН"