Крпене лутке и пајаци

Радослав Миленковић Премијер Александар Вучић ми је потпуно незанимљив човек. Жао ми га је, а за себе ме срце боли. Не бих о њему ни да причам. Свеједно који је Вучић на власти. Нисам мислио боље ни о оном Вучићу који се звао Тадић.

Радослав Миленковић, глумац, редитељ и професор на Академији уметности у Новом Саду, „Курир“

Културо, и Богу си тешка

Радослав Миленковић Позиција управника позоришта у потпуности је зависна од система, који је у нашој земљи крајње накарадан. Некад ми се чини да је нама култура као неки шести прст.

Радослав Миленковић, глумац, редитељ и професор на Академији уметности у Новом Саду, „Курир“

Премијер Иби

Радослав Миленковић У театру није важно да буде нешто политички обојено, већ друштвено ангажовано. У тој дистинкцији почива разлика између уметности и простаклука. […] Не мораш ти у представи да напишеш и кажеш са сцене: „Александар Вучић!“ Довољно је само да одиграш Ибија. Он је убедљивије Вучић него да замолиш њега да игра самог себе. То је парадокс и чаролија уметности. Зато је она вечна, а живот кратак. И због те чињенице свака власт брине о култури. Како Хамлет каже Полонију: „Добро поступајте с глумцима, након смрти боље би вам било да на гробу имате рђав натпис, него да они о вама лоше говоре док сте живи.“

Радослав Миленковић, редитељ и професор на Академији уметности у Новом Саду, „Курир“

Овде би и Домановић пао на теме

Радослав Миленковић Радоје Домановић је својим величанственим талентом проникао у људску природу. А у нашим данима изгледа да га је наша стварност сустигла и престигла. Нешто што је у његовим приповеткама било алегорија и метафора, ми данас препознајемо као голи натурализам. А можда је још и горе - наша је стварност много наказнија и настранија него што је он у свом литерарном штиву написао. Код Домановића су сви ти ликови били гомила глупака, а данас имамо гомилу покварењака и простака.

Радослав Миленковић, глумац, редитељ и професор на Академији уметности у Новом Саду, „Курир“

Сваки народ има своју Цецу и свог Тасовца какве заслужује

Радослав Миленковић Невоља је, међутим, што наши политичари верују да је, на пример, Цецин концерт у Нишу неки културни догађај. На телевизијама с националном фреквенцијом већ дуже време траје поплава простаклука, а министар за културу саветује нам да узмете даљински, а не каже нам где му је музеј. Што он не узме даљински за тај музеј? Или што се барем не ошиша, као што је обећао. Истинске свести о значају културе нема ни на видику.

Радослав Миленковић, глумац, редитељ и професор на Академији уметности у Новом Саду, „Курир“

Ко губи има обавезу да воли (џелата)

Радослав Миленковић Перверзност нашег савременог тренутка није у томе што траже и приморавају нас на нешто, већ што од нас очекују да нам се то свиђа. Никад није било да жртва мора да воли свог џелата. Подразумевало се да, као што каже народ, ко губи, има право и да се љути. Само у Србији у последњих неколико година ко губи мора то да воли или мало блаже ко губи, нема право да се љути. Људској природи је то тешко да прихвати. А они који воде и одлучују понашају се као да су стварно паметни.

Радослав Миленковић, глумац, редитељ и професор на Академији уметности у Новом Саду, „Курир“

Сендвич гласачи

Радослав Миленковић Видим много мана у правилу да је један човек и један глас. Такав систем је пун мањкавости и могућности поткупљивања за сендвич или обећање радног места. Али радије бих и то него да имам тиранина против ког морам да се борим и да му станем ногом на врат. Ако још постоји нада у освешћивање људи и демократске изборе.

Радослав Миленковић, глумац, редитељ и професор на Академији уметности у Новом Саду, „Курир“

Бинго пензије

Иван Тасовац У спорту ствар је једноставна - истрчите сто метара или освојите медаљу, и имате признање. У култури ствари не стоје тако. Систем је такав да је тешко установити критеријуме с обзиром на различитост области културе. [...] Мени се чини да бисмо у овом тренутку, када смо сагледали ситуацију, боље резултате имали да смо као главни критеријум ставили бирање националних признања на томболи.

Иван Тасовац, министар културе и информисања, о „клановско-буразерским односима“ у култури и предлогу за укидање националних пензија, РТС

Рад (на одређено време) на себи и другима

Братислав Гашић Посветићу се раду у Српској напредној странци, како бисмо у следећа три месеца спречили да они који су ојадили, осиромашили и опљачкали земљу и помисле да могу да се врате на власт.

Братислав Гашић, одлазећи министар одбране, за „Вечерње новости“ после формалне одлуке премијера да га смени, N1

На путу неиздаје

Александар Вулин Безбројне прилике смо имали за то, бескрајно пута су нам нудили најважнији људи света личну промоцију, моћ, утицај, силу, вечну власт за тако малу ствар – само признајте КиМ, за тако малу ствар – највећу на свету. […] Док је он [Вучић] председник Владе Србије и док сам ја министар у тој влади, никада се неће мислити на ту тему, никада, баш никада.

Александар Вулин, председник Покрета социјалиста, на изборној конференцији Покрајинског одбора странке у Звечану, „Фејсбук репортер“

Последња тура (разумевања) пред фајронт

Ангела Меркел Ако буде мира у Сирији и ако Исламска држава буде поражена у Ираку, ми очекујемо да се вратите у своје отаџбине, са разумевањем за оно што смо учинили за вас.

Ангела Меркел, канцелар Немачке, у поруци мигрантима са Блиског истока, „bizlife.rs“