У недостатку стида

Душан Петричић Знају да народ види да га лажу, али кажу - шта ми можеш. Они су власт у недостатку доказа. Вичу - докажи ми. Како да докажем кад је њихово судство, полиција… Они су поносни на своје некарактерне личности. Не могу да схватим како те људе није срамота.

Душан Петричић, карикатуриста и илустратор, интервју за „Истиномер“

Како смо систематски обрали кожу на шиљак

Душан Петричић Након великог протеста због рушења у Савамали ови политичари фолиранти кажу да је то политички протест. Па шта? [...] Значи, ви ћете политички да упропастите народ и нацију, а ми као народ немамо право да политички реагујемо?! Како да спасавамо сопствену кожу осим да изађемо на улицу, јер до следећих избора не можемо ништа да променимо. Постоји грађанска непослушност, која је легитимна ствар. Као да људи овде нису схватили да имају право на то.

Душан Петричић, карикатуриста и илустратор, интервју за „Истиномер“

Покварена (навијачка) машта и прљаве (политичке) страсти

Душан Петричић Он [Вучић], наравно, подилази, али неке границе једноставно не може да прескочи. Огроман скок је направио када је из навијачког костима ушао у проевропски и ставио кравату. Он ужива у томе мислећи да заиста личи на европског политичара. А ако га мало чачнете, одмах подивља и истог тренутка постане навијач. Чуди ме да озбиљан свет то не види, јер је јасно да из такве политике ништа озбиљно не може да изађе.

Душан Петричић, карикатуриста и илустратор, интервју за „Истиномер“

Професија - страсно навијање и нервирање, хоби - политичарење

Душан Петричић Вучићево нервирање није нервирање политичара, него навијача. Он је по професији навијач и њему је место на стадиону. Никад се није издигао изнад те позиције. Његов политички приступ је навијачки и то успешно преноси на нацију. Народ се у маси односи према политичким партијама као према фудбалским клубовима, па се тако и опредељује - не занима ме то што мој тим лоше игра, али ја га волим.

Душан Петричић, карикатуриста и илустратор, интервју за „Истиномер“

Послератни ћар је појела транзициона вајда

Душан Петричић Склон сам грижи савести. Моја генерација је највише ућарила после Другог светског рата, и у уметности, науци, живели смо добро, напредовали… А онда смо дозволи да дође гомила хохштаплера и све то врло брзо растури. Ту кривицу осећам и због тога сам огорчен. Песимиста сам у односу на политику, али оптимиста да част, честитост и поштење постоје дубоко у људима и да ће доћи времена у којима ће то поново бити на цени.

Душан Петричић, карикатуриста и илустратор, интервју за „Истиномер“

Непросвећен и наиван народ (не) заслужује овакву власт

Душан Петричић Ова власт је сама по себи карикатурална, а Вучић је већ својом појавом карикатура. Кад отвори уста, кад почне да се пренемаже, намешта наочаре, руке… Не могу да схватим да неко може да му поверује. Он води државу, али је живо биће, а ја као друго живо биће имам право да га гледам и да просуђујем да ли бих од њега из руке узео орах. Ништа му не верујем. Запањен сам како овај народ, који може да буде непросвећен и наиван [...] не може да схвати када га неко отворено лаже.

Душан Петричић, карикатуриста и илустратор, интервју за „Истиномер“

Благо оном кога Рус брани а Кинез храни

Томислав Николић Шта бисмо ми постигли да смо увели санкције Русији? Само би ожалостили Русију, себе би ставили на стуб срама, јер наш велики ослонац у спољној политици је такође Русија. Шта бисмо урадили ако бисмо прихватили било какав прекор у вези са Кином?

Томислав Николић, председник Србије, уочи посете председника Кине Си Ђинпинга Србији, „Танјуг“

Темпирани да експлодирају

Томислав Николић Кина је за многе изненађење, за мене није... Читајући о вашем народу много знао сам да једног дана ви морате да експлодирате, како кажу спортски коментатори.

Томислав Николић, председник Србије, о посети председника Кине Си Ђинпинга Србији, „Танјуг“

Велики (кинески) друг Тома

Томислав Николић Након толико година, кинески председник долази у Србију. То је као када после дуге зиме дође пролеће. Све ће процвета после ове посете друга Си Ђинпинга, јер врло добро знамо да оно што договарамо пред председником Кине више нико у Кини не може да спречи.

Томислав Николић, председник Србије, „Танјуг“

Дан када је Велики газда замолио Малог да регулише саобраћај

Чедомир Јовановић Апсолутно ми звучи невероватно да би нешто толико глупо могло да се деси по његовом налогу. Звучи ми вероватно да је инвеститор рекао Синиши Малом нешто у смислу: „Све радите к'о Мрка пре рока, само сте запели са шупама, када ћете то да доведете у ред?“ Па да је онда у једном тренутку Вучић рекао Малом: „Да, човече, решите то“, онда је овај рекао: „Идите, решавајте“, а они решили како знају и умеју…

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, о ноћном рушењу у Савамали од стране лица у фантомкама, НИН/„bizlife.rs“