Орбанова труба се у Бриселу чује

Виктор Орбан Можда сам мање васпитан него ваш премијер [Вучић], али лепо сам се забављао док сам пратио резултате америчких избора. [...] Ово [победа Доналда Трампа] би могла да буде прекретница, морамо бити много слободнији да говоримо и аргументујемо. Биће лакше него у ранијим годинама. Није природно да парламент буде изабран на изборима и онда дође нека држава и говори нам шта треба да радимо, да не мењамо свој Устав из тих и тих разлога. То смо живели осам година, крајње је време да се то оконча.

Виктор Орбан, премијер Мађарске, у Нишу на заједничкој конференцији за медије премијера Србије и Мађарске, „Танјуг“

Убаците уљеза (ако смете)

Александар Вучић Али шта да радимо, то је Србија! Па кога ми нисмо убили од својих! Све што је нечему вредело ми смо убили. Карађорђа, Милоша… на крају и премијера Ђинђића.

Александар Вучић, премијер Србије, о претњама његовој сигурности, за хрватски „Глобус“

Изгледа шашаво, али пролази код Запада (и бирача)

Чедомир Антић После 25 година вишестраначке демократије, која првих 10 година није била баш демократија, народ је спреман да бира. Маркетиншке агенције моделирају и воде једну странку ка томе - да прихвати све раније идеологије, и да их саображава са социјалним захтевима народа и политичким захтевима Запада.

Чедомир Антић, историчар, о СНС-у Александра Вучића, „Око магазин“ РТС-а

Кад се (добро) јело златним прибором

Зоран Пановић Ма колико народ лагао себе, неће моћи да се сакрије да је време ДОС-а бољи период живота Србије. Када погледамо колико је стамбених квадрата изграђено у Београду и по Србији, колико људи је почело да иде на море у иностранство, купило кола... Када прође неко време, они ће се у доброј мери сетити лепих, златних дана Коштунице и Тадића.

Зоран Пановић, новинар и програмски директор истраживања „Демостата“, „Око магазин“ РТС-а

Двојица (веома) добрих момака

Чедомир Антић Једна наша позната историчарка, која је академик и у Берлину и овде, говорила је 2001. године: „Добри су ти момци, Воја и Зоран, али камо среће да је то један човек“. Не бих Коштуницу и Ђинђића посматрао одвојено, јер су политичке успехе постизали само када су спојени... То је трагедија српске демократије што нису послушали Пекића, да имају те две „шине“ - националну и демократску.

Чедомир Антић, историчар, „Око магазин“ РТС-а

Касно Путин у Србију стиже

Зоран Пановић Са геополитичким променама у свету, са јачањем Русије и култом Владимира Путина који се проширио на Србију, почела је на неки начин рехабилитација Милошевића као „глобалне авангарде, човека који је на време упозоравао, који се борио против светске неправде - али није могао сам, да је онда имао Путина - он би победио“.

Зоран Пановић, новинар и програмски директор истраживања „Демостата“, „Око магазин“ РТС-а

Како су се калили (петролејски) цареви

Чедомир Антић Памти се Милошевић који је лекаре, учитеље, инжењере претворио у особе које пласирају лажне чекове или гладују, али је зато грађанин који има или нема основну школу добио могућност да шверцује девизе и зарађује 1000 марака месечно - у време када се зарађивало 10 марака; или да као „петролејски цар“ продаје бензин на канистерима и флашама зарађујући 600 марака месечно. Људи знају да су тај принудни одмор и шверц деловали поносније него касније приватизације када фабрика постане модерни стамбени комплекс, иза којег стоји саветник човека који тврди да је „европска Србија“.

Чедомир Антић, историчар, „Око магазин“ РТС-а

Сваки наш мит почиње као фарса а завршава као трагедија

Миодраг Зец Ми у митовима волимо да се солидаришемо са жртвом, и то је људски. Главно сећање на њега [Слободана Милошевића] је неправда која му је учињена. То што се њему десило, није ниједном државнику Европе - да буде испоручен, понижен и убијен. У том смислу, он јесте жртва.

Миодраг Зец, професор економије на Филозофском факултету у Београду, „Око магазин“ РТС-а

Зечевину ће сви јести (само сутра)

Миодраг Зец Оно што је Броз направио јесте једна капитална ствар - произвео је једно позитивно очекивање. Сви су 1970-х очекивали да ће бити боље 1980-х. Стално је нудио „обећану будућност“. Ово све личи на трку паса, где електричног зеца не можете стићи - али вас страшно мотивише да радите.

Миодраг Зец, професор економије на Филозофском факултету у Београду, „Око магазин“ РТС-а

Нек' је и црвен, само да је цар

Чедомир Антић Чак и за противнике комунизма време Броза представља време стабилности и националне, државне величине. И, на неки начин, време континуитета. Потпредседник у Ђинђићевој влади и министар унутрашњих послова Душан Михајловић је у својим сећањима записао да му је један монах рекао да је Броз био највећи српски цар.

Чедомир Антић, историчар и доцент на Филозофском факултету у Београду, „Око магазин“ РТС-а

Нису остали ни дугмићи

Миодраг Зец Је ли Броз симбол СФРЈ, његове грађевине која је срушена до темеља? Је ли везивно ткиво те државе, „малтер“ од које је саздана, било братство и јединство - које се завршило у грађанском рату. Је ли се економски систем заснован на социјалистичком самоуправљању и друштвеној својини распао? И умире још увек. Је ли политика несврставања доживела крах, бар што се тиче нас као њених утемељивача? То су чињенице, а народ мисли да је Броз нешто највеће што нам се десило у XX веку.

Миодраг Зец, професор економије на Филозофском факултету у Београду, „Око магазин“ РТС-а

Броз (ни)је умро узалуд

Миодраг Зец Све наше вође које су дошле после Броза у подсвести су имале жељу да га копирају.

Миодраг Зец, професор економије на Филозофском факултету у Београду, „Око магазин“ РТС-а

Operation (Little) Wolf

Александар Вучић Не бојим се за свој живот. Бојим се само за своју породицу. [...] Имамо живог сведока који је потврдио да је један од тих људи рекао: 'Видећеш како ће ти проћи Вучић'! А реч је о једном од најпознатијих пуцача у региону. Пустимо полицију да ради свој посао. Нема смисла сада кукати. Има ли људи који мени не желе добро? Има их колико год хоћете, различитих, од тајкуна до многих других.

Александар Вучић, премијер Србије, за хрватски „Глобус“ о својој безбедности и оружју пронађеном близу његове породичне куће, „Танјуг“

(Стари) „Дејтон“ је мртав, живео (нови) „Дејтон“

Бакир Изетбеговић Нема назад. Само напред. Никакав изворни Дејтон [1995], никакав Вашингтонски споразум [1994]. Ако се будемо враћали, онда ћемо ми Бошњаци тражити да се вратимо на 1991. годину и Републику Босну и Херцеговину.

Бакир Изетбеговић, председавајући Председништва БиХ, на изјаву Милорада Додика о враћању дела надлежности Републици Српској, „Бета“

И машине имају душу

Борис Бекер Руке нас у стручном штабу биле су помало везане. Он се фокусирао на ствари ван терена, желео је да проводи више времена са породицом, сином. Две и по године био је као машина, која ради пуном снагом.

Борис Бекер, тренер Новака Ђоковића, о паду српског тенисера на 2. место АТП листе, CNN/„Блиц“

Лаф у срцу

Борис Бекер Ја бих волео да останемо заједно, али пита се он. Новак је такмичар у срцу и када бих могао да бирам човека који би играо за мој живот, одабрао бих њега. Толико му верујем.

Борис Бекер, тренер Новака Ђоковића, CNN/„Телеграф“

Успон четвртог елемента

Борис Бекер Новак је имао сјајну прву половину године, освојио је толико чекани Ролан Гарос, држао сва четири гренд слема, што је последњи урадио Род Лејвер 1969. године... Он практично није знао шта је следећи циљ. Са друге стране, недостајали су му Рафаел Надал и Роџер Федерер, и Мари - који је увек био 'четврти човек' - то је искористио.

Борис Бекер, тренер Новака Ђоковића, CNN/РТС