Није руска реч свилена марама, да је вежеш Србији око врата

Предраг Ј. Марковић Подсетио бих вас на 1914. годину. Тада Русија није заштитила Србијицу због посебне љубави, већ зато што је морала да брани не само свог балканског савезника већ и свој кредибилитет као велике силе. Већ је била попустила у Анексионој кризи 1908. године, и да је пустила Србију низ воду 1914. године, нико не би више веровао у њену озбиљност. И данас Русија мора да покаже да њена обећања нешто вреде и у Сирији и у Србији.

Предраг Ј. Марковић, историчар и потпредседник СПС-а, у интервјуу за „Блиц“

Cost-benefit анализа евроинтеграција

Предраг Ј. Марковић Хајде да видимо шта је добит, примера ради, Македоније пошто, ето, она зна где ће. Македонија је урадила сваки могући уступак и шта је добила? Добили су да им је сваки следећи круг био гори и с тежим захтевима. Шта је тачно добит Бугарске која је члан ЕУ? То је земља која је доживела највећи мирнодопски одлив становништва у историји двадесетог века. Наравно да ми не можемо да опонашамо Титову политику језичка на ваги, али не морамо да увредимо једног од ретких пријатеља међу великим силама - Русију.

Предраг Ј. Марковић, историчар и потпредседник СПС-а, у интервјуу за „Блиц“

Стари, добри Маркс

Предраг Ј. Марковић Избегавам привилегије, али оно што је предност кад припадаш једној великој партији јесте могућност да упознаш људе какве иначе не би срео. Ово је прилика и да упознам другачију Србију. [...] Друштвени научници су ипак нека врста друштвених радника и, да парафразирам Маркса, филозофи не треба само да проучавају друштво већ треба да раде на томе да се оно и промени.

Предраг Ј. Марковић, историчар, о своје две године на функцији потпредседника СПС-а, „Блиц“

Све је добро кад (се) добро почне

Предраг Ј. Марковић Има неких индикатора који делују добро. На пример, смањење реалне незапослености; почело је смањивање дуга, многе добре ствари су почеле да се одвијају. Мислим да је потребно још неколико година стабилног развоја без неких кризних удараца, да би се видели пуни ефекти процеса који су започели.

Предраг Ј. Марковић, потпредседник СПС-а, о билансу владавине коалиције СНС-СПС од 2012. године, у интервјуу за „Блиц“

Ако смо могли без Тита, не можемо и без Дачића

Предраг Ј. Марковић Маршал Тито је неколико пута у току каријере знао да каже: „Ево, другови, ако треба, ја ћу дати оставку;“ а ови су викали „Немој, друже Тито“. Политичари који нуде оставку тако хоће да провере какав је став њихових партнера са разних страна и унутар коалиције и у самој партији.

Предраг Ј. Марковић, као потпредседник СПС-а, о могућности да се Ивица Дачић повуче са места председника странке, за „Блиц“

Не дам Ивицу!

Предраг Ј. Марковић Ја му то не бих дао да уради. Лично бих кукао и молио да остане. Не бих могао то емотивно да поднесем.

Предраг Ј. Марковић, историчар и потпредседник СПС-а, о могућности да се Ивица Дачић повуче са места председника странке, за „Блиц“

На шареним пилулама

Предраг Ј. Марковић Ситуација је још за психијатра, па је и даље на том месту госпођа Ђукић Дејановић. Али за који месец ће бити за историјске победе, и онда ето мене.

Предраг Ј. Марковић, као потпредседник СПС-а, о ротацији на позицији заменика председника странке, за „Блиц“

Само (политички) мртва опозиција је добра опозиција

Предраг Ј. Марковић [Александар Вучић] има неки спортски темперамент и воли те победе са нулом. То је део његовог политичког бића да воли да прави те драматичне разлике између себе и политичких противника. Али опозиција је стварно слабашна. Можда никада од увођења вишестраначја нисмо имали слабију опозицију. Вучић је велики део људи који би сада били опозиција привукао и регрутовао у своје редове.

Предраг Ј. Марковић, историчар и потпредседник СПС-а, у интервјуу за „Блиц“

Сепаратисти да се покају и спасу грешну душу

Жан-Клод Јункер Поштујем идентитет и различитост региона у Европи, али то не значи да ће ЕУ подржати те регионе у свим њиховим опасним подухватима који су понекад страховито погрешни. А нарочито када неко једнострано прогласи независност на основу референдума за који нема довољно гаранција.

Жан-Клод Јункер, председник Европске комисије, за шпански лист „Ел Паис“ о кризи у Каталонији, „Танјуг“

Спасавање лажног редова Рајана

Доналд Трамп Сада када су тројица кошаркаша ван Кине и спасени од година проведених у затвору, Лавар Бол, Лианђелов отац, не прихвата оно што сам учинио за његовог сина, и да крађа није велика ствар. Требало је да кошаркаше оставим у затвору!

Доналд Трамп, председник САД, пошто је отац једног од кошаркаша умањио значај Трампове интервенције, „Твитер“/РТС