Прво (међународни) стандарди, па статус

Фатмир Сејдију Приштина је пристала на болан компромис, посебно што се тиче децентрализације власти на Косову. Дошло се до решења да ће мањина која чини пет одсто становништва бити у институцијама заступљена у два до три пута већем проценту од тога, а биће заступљена и у Влади Косова. Постоје и други елементи који надмашују међународне стандарде.

Фатмир Сејдију, председник Косова, конференција за новинаре, после завршетка преговора у Бечу, 10. март 2007, "Б92"

Зла срећа

Ненад Чанак За мене није прихватљиво то што је Коштуница на слободи. Али, не питам се ја, већ правосудни органи. Срећан сам што не морам да преговарам са ДСС-ом.

Ненад Чанак, лидер ЛСВ-а, 10. март 2007, "Политика"

Стање ванредно

Изјаве.нет Друже врховни команданте, војске је мало, хероји и генерали у Хагу, фабрике продате, радници на улицама. Рапортира резервни војни старешина Блажо Николић Црвеница.

Блажо Николић Црвеница, на гробу Слободана Милошевића, 10. март 2007, "Б92"

Брзо и лудо

Војин Димитријевић И поред убрзања историје, од Срба се очекује да сувише брзо раскрсте с прошлошћу.

Војин Димитријевић, председник Београдског центра за људска права, 10. март 2007, "ФоНет"

Магови у пензији

Изјаве.нет Борист Тадић је интелигентан човек, али је он под магијом. Види му се то по погледу.

Ружица Краљ, стручњак за магију, 10. март 2007, "Глот-фркет" ТВ "БН"

Десператни домаћи политичари

Душан Петровић На састанку са ДСС-ом ћемо морати да рашчистимо све недоумице, а можда Млађан Динкић смисли и седми принцип да отежа формирање владе, а у циљу да задржи ресоре које је Г17 плус имао у претходној влади.

Душан Петровић, заменик председника ДС-а, 09. март 2007, "Бета"

Десператни домаћи политичари

Ненад Чанак Ујдурма око формирања Владе је потребна да се не би формирале нове институције. Зато и имамо алхемичарске мисли ДСС о шестом елементу или шестом принципу. Постоји само један принцип, а то је колико је људи за шта гласало.

Ненад Чанак, лидер ЛСВ-а, 09. март 2007, "Полиграф" ТВ "Б92"

Десператни домаћи политичари

Драган Шутановац Предлог ДСС-Г17 за расподелу власти за нас је неприхватљив, а њихов шести принцип је добродошао колико и осми путник.

Драган Шутановац, потпредседник ДС-а, 09. март 2007, "Танјуг"

За дан-два, можда три, можда пет, можда сто, не знам број...

Маја Гојковић Једнога дана, за неких пет година, бићу председник Србије.

Маја Гојковић, градоначелница Новог Сада, 09. март 2007, према "Блицу"

За дан-два, можда три, можда пет, можда сто, не знам број...

Владе Дивац Кандидоваћу се за председника Србије. Поента је само у томе шта могу да понудим српском народу и грађанима. Тренутно су то само моје име, васпитање и морални кредибилитет, што ипак није довољно. Мораћу још много да учим па да једнога дана будем спреман.

Владе Дивац, легенда српске кошарке, у интервјуу загребачком "Глобусу", 09. март 2007, "Блиц"

Грозница 5. октобра

Томислав Николић Страни изасланици ових дана долазе код председника Србије Бориса Тадића и премијера Војислава Коштунице и само их интересује да ли смо у стању да изведемо 5. октобар због њиховог решења о Косову, и ми кажемо – у стању смо! Колико је било демократије 5. октобра, толико ће бити и када се буде бранила судбина Косова. Политичарима ће тада бити место на улицама с народом.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, конференција за новинаре, 08. март 2007, "Дневник"

Криви док не докажемо супротно

Радослав Стојановић У нашим архивама нема ничега што нас оптужује. Ја имам писмене предлоге Савету министара да све архиве отворимо и све дамо. И онда је одлучено да се већина тога да а да један део остане под заштитом, из безбедносних разлога.

Радослав Стојановић, шеф правног тима Србије пред Међународним судом правде, коментаришући тврдњу Наташе Кандић да Србија није осуђена јер није суду доставила све доказе, 08. март 2007, "НИН"

Закон укључења трећег

Млађан Динкић Ако се господин Коштуница определи да буде министар финансија, онда бих ја тражио нешто сасвим треће. Видећемо, први право избора има Тадић, па Коштуница, а ја сам тек трећи на реду.

Млађан Динкић, председник Г17 Плус, 08. март 2007, ТВ "Фокс"

Зла срећа

Владан Батић Ако ДС прихвати да премијер буде Коштуница, онда ће се, чини ми се, заиграти 'козарачко коло' на гробу Зорана Ђинђића. То ће бити зло, јер онај ко је политички, морално, а можда и на неки други начин, најодговорнији за убиство Ђинђића је управо Војислав Коштуница.

Владан Батић, лидер ДХСС-а, 08. март 2007, "Дневник"

Изнуђена координација

Милан Париводић Да сам Националној корпорацији за осигурање стамбених кредита рекао да не дам више пара јер су потрошили оно што им је било одређено, онда би Динкић рекао новинарима да ја не дозвољавам младим људима да добију кров над главом и да сам највећи мизантроп у Србији.

Милан Париводић, координатор Министарства финансија, 08. март 2007, "Курир"

Различите сличности

Душан Бајатовић Истина је да је криминал настао у време власти СПС-а, илити режима Слободана Милошевића. Али је та држава, ма колико то не пријало неким мојим друговима, контролисала тај криминал и није имао никакав велики утицај на државу. ДОС је дошао уз помоћ криминалних структура, наравно, и неких западних сила, на власт – те исте криминалне структуре су постале део власти. То је капитална разлика.

Душан Бајатовић, потпредседник СПС-а, 08. март 2007, ТВ "Авала"

Различите сличности

Душан Бајатовић Да узмемо један пример који ће се вама, који сте противници СПС-а, свидети – Хитлер је од 1933. до 1939. дигао Немачку. ДОС влада већ осам година, шта је то тако велико померено у Србији?

Душан Бајатовић, потпредседник СПС-а, 08. март 2007, ТВ "Авала"

Мучење црнаца (и белаца)

Драган Шормаз Те земље Европе одлучиле су сада да мало праве неки нови свет и сад су они, као, у целој тој причи чисти, а ми, као, нисмо. Па добро, нисмо, али нисмо имали ни колоније у Буркини Фасо, Конгу, Бурундију, и нисмо тамо угрожавали људска права.

Драган Шормаз, функционер ДСС-а, о резолуцији Европског парламента којом се источноевропске земље позивају да осуде деловање комунистичких режима, 08. март 2007, "НИН"

Мучење црнаца (и белаца)

Предраг Ј. Марковић Ајде да то доведемо до апсурда, по чему би скупштина у којој седе Лидија Вукићевић и Веља Илић била креатор наше историјске свести о протеклим временима?

Предраг Ј. Марковић, историчар, о резолуцији Европског парламента којом се источноевропске земље позивају да осуде деловање комунистичких режима, 08. март 2007, "НИН"

Идиот способан за корупцију

Бранко Јоцић Ви се позивате на [Родољуба] Шабића који је корумпирани један идиот...

Бранко Јоцић, директор ЈП "Путеви Србије" и члан Председништва Нове Србије, 08. март 2007, ТВ "Б92"

Идиот способан за корупцију

Родољуб Шабић Готово је апсурдно да коментаришем ту изјаву. То би било као да коментаришем да ме је назвао Осамом бин Ладеном и Џеком Трбосеком. Па, и то би било боље.

Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја, 08. март 2007, ТВ "Б92"

Наклоности и склоности

Јожеф Каса Сувише је широк аудиторијум да кажем коме сам највише наклоњен – лепим плавушама.

Јожеф Каса, лидер СВМ-а, на питање "да ли му је ближи ДС или ДСС?", 08. март 2007, РТС

Наклоности и склоности

Томислав Николић Преговори о формирању владе личе на закључење брака између особа истог пола.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 08. март 2007, РТС

Рачунајте на њих!

Светлана Лукић Ова награда је можда знак да нису баш сви Европљани поверовали да је Србија досадна земља у транзицији и да је потребно пружати подршку људима који кажу да Милошевићева ера није завршена.

Светлана Лукић, ауторка "Пешчаника", о добијеној награди аустријских "Репортера без граница", 07. март 2007, "Б92"

Десператни домаћи политичари

Драган Бујошевић Мислим да овај покушај ДСС-а и Г17 плус да узму више власти него што им припада на основу резултата избора превазилази границе доброг укуса и суштински јесте захтев за укидањем вишепартијске демократије и слободних избора.

Драган Бујошевић, новинар НИН-а, 07. март 2007, "Б92"

Опуштањем до успона форме

Дејан Микавица Веља се мало опустио. Вратио се у своју стару форму.

Дејан Микавица, члан ГО ДСС-а, 07. март 2007, "Курир"

Брзо и лудо

Предраг Сарапа Занимљиве ствари се дешавају. После прошле емисије сам упозорен да сувише брзо прелазим улицу од случајног пролазника кога први пут видим у животу.

Предраг Сарапа, аутор емисије "Проблем", 07. март 2007, ТВ "Студио Б"

Магови у пензији

Десимир Тошић Удбаши пензионери су посебан еснаф који се састаје по кафанама и онда се праве вести. Ви можете да чујете невероватне вести које се шире интересантном брзином. Једног четвртка ме сусед тихо пита 'Да ли је тачно да је Борис Тадић Јеврејин?' А у суботу сам био на страначком састанку у Белој Паланци, и на крају састанка ме пита младић 'Да ли је тачно да је Борис Тадић Јеврејин'?

Десимир Тошић, члан ДС-а, 07. март 2007, "Проблем" ТВ "Студија Б"

Десператни домаћи политичари

Томица Милосављевић Коалиција би имала коалициони споразум и коалициони уговор, који то регулише. Ако бисмо пошли од тога да су немогуће сагласности, то би било јако депресивно и десператно за сваког од нас.

Томица Милосављевић, потпредседник Г17 Плус, о тзв. шестом принципу за формирање владе, 06. март 2007, "Б92"

Закон искључења првог

Чедомир Јовановић Сматрамо да је Војислав Коштуница последња особа која може да уцењује или поставља било какве препреке у процесу формирања нове владе. Њему је први мандат дао Легија и ми смо последњи који су спремни да прихвате идеју да он може да буде нови мандатар. Или Ђелић на челу владе или нови избори, на којима смо спремни да наступимо у коалицији са Демократском странком.

Чедомир Јовановић, лидер ЛДП-а, 06. март 2007, "Б92"

Наклоности и склоности

Гордана Поп-Лазић Ја се не осећам нимало инфериорно да не бих могла да коментаришем пресуду Међународног суда правде.

Гордана Поп-Лазић, правница и потпредседница СРС-а, 06. март 2007, "Упитник" РТС-а

Сведок сарадник

Биљана Ковачевић-Вучо У том случају мање се постављам као легалиста а више као сведок. Сведок сам тога да су хиљаде младих људи побегли из земље да не би били мобилисани, сведок сам колона избеглица, сведок сам 'Олује' и Сребренице, агресије на Босну… То је мој став.

Биљана Ковачевић-Вучо, председница Комитета правника за људска права, на констатацију да би "квалификовање Милошевићеве политике као злочиначке, без адекватне судске пресуде, могло да се тумачи као политичко, а не правно", 05. март 2007, "Политика"

Закон искључења првог

Андреја Младеновић Сасвим је јасно и извесно да [Чедомира] Јовановића и странака које га подржавају неће бити у новој Влади јер је то став и одлука ДСС-а. Они воде деструктивну и штеточинску политику усмерену против државних и националних интереса.

Андреја Младеновић, портпарол ДСС-а, конференција за новинаре, 05. март 2007, РТС

Опуштањем до успона форме

Велимир Илић И, знајте, нисмо ни ми мутави! Били смо фини, нисмо ништа отварали, јер смо рачунали на договор. Правићемо анализе, отворићемо све. Најпре, како је овај манекен од председника Србије растурио војску! А растурио је у комадиће и српску наменску индустрију. Гарантујем да ћу открити како је, с ким и у чијем интересу то радио, па ћемо онда видети да ли ће опет бити председник Србије! А у тој опцији је био и Ђелић.

Велимир Илић, председник Нове Србије, 05. март 2007, "Прес"

Никад не реци некад

Драган Шормаз Апсолутно сам против именовања политичара за почасне Београђане, јер се код њих никад не зна на шта ће да изађу. Подгоричке власти су из чистог политичког интереса именовале Месића. Србија им је очигледно била превелика, више им одговара дупло мања Хрватска. Шта то значи, да би сад ми требало да именујемо Мартија Ахтисарија да му подиђемо? Е, то никад, ма, никад у животу! Ја предлажем скијаша Швеђанина Ингемара Стенмарка. Или Михаела Шумахера, Мајкла Џордана.

Драган Шормаз, потпредседник ИО ДСС-а, 05. март 2007, "Курир"

Сваке рунде у сваком погледу све више јачамо

Душан Батаковић Ахтисари је [током ове рунде преговора] био много помирљивији и љубазнији, слушао је наше предлоге, а Албанци су показивали узнемиреност, што показује да је наша позиција у поређењу са оном од пре годину дана, ипак, донекле ојачала.

Душан Батаковић, члан преговарачког тима у разговорима о статусу Косова и Метохије, 04. март 2007, РТС

Равно до дна

Соња Бисерко Није се ишло до краја, изашло се у сусрет Србији пошто они не би знали шта би радили са Србијом с таквом пресудом, значи, ради се о једној земљи која се већ перципира као слаба, као земља која има проблеме са својим самодефинисањем и мислим да је то израз подршке међународне заједнице у моменту када се решава статус Косова.

Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора, 04. март 2007, "Утисак недеље"

Равно до дна

Соња Бисерко А геноцид у Хрватској из II светског рата управо је покренула наша елита академска заједно с црквом, да само подсетим да је црква почела да откопава све те масовне гробнице 1988, 1989. и 1990. и да је на тај начин мобилисала Србе у Хрватској и у Босанској крајини. Мислим, то је нешто што је недозвољиво, то јесу биле жртве, манипулисано је њиховим емоцијама које нису биле стављене нити у неки контекст, нити им се помогло да се некако с тим... да се то нешто разреши и да се понуди нека интерпретација.

Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора, 04. март 2007, "Утисак недеље"

Откуд рачунари у високој технологији?

Лидија Комлен-Николић По вокацији сам правник и нисам знала да је за овај посао потребно знање рада на рачунару. У сваком случају, то су нетачни и злонамерни подаци, јер познајем рад на рачунару, и то не у смислу укључи или искључи. И на таква питања више нећу да дајем изјаве.

Лидија Комлен-Николић, специјални тужилац за високотехнолошки криминал, 04. март 2007, "Курир"

Наклоности и склоности

Бора Ђорђевић Аркана нисам познавао као криминалца, већ као доброг човека и патриоту, и тако ћу га памтити без обзира на све што се о њему причало.

Бора Ђорђевић, рокер и члан ДСС-а, 04. март 2007, "Курир"