Албански екстремизам је српски

Данијел Фрид Србија је Косово изгубила још 1999, због ригидности Милошевићевог режима према Албанцима. Косовски екстремизам је био маргинална појава, није имао подршку, чак ни на Косову. Тај екстремизам [албанске мањине] не би опстао без српског национализма.

Данијел Фрид, помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију, за љубљански "Дневник", 12. јануар 2008, "Б92"

Осакаћена Европа

Драган Шормаз Знате, ја бих радије 'пуцао' себи у ногу него у главу. Е, сада Млађан Динкић бира да 'пуца' себи у главу. Ако му је до уласка у ЕУ по сваку цену, па и цену Косова и Метохије, изволите, нека изађе и нека каже то јавно.

Драган Шормаз, потпредседник ИО ДСС-а, 12. јануар 2008, "Дневник"

Није веретизан (ма шта то значило)

Велимир Илић Видећемо колико у Србији има наркомана, покупиће то Чеда.

Велимир Илић, председнички кандидат НС-а, 12. јануар 2008, "Бета"

Није веретизан (ма шта то значило)

Велимир Илић На ТВ дуел пристаје само Миланка Карић. Шта са њом да причам, о кувању слатког, ваљда?!

Велимир Илић, председнички кандидат НС-а, 12. јануар 2008, "Бета"

Хоћемо ли имати бољега од Филарета?

Велимир Илић Ја се тад [кад је владика Филарет благосиљао Милутина Мркоњића] још нисам био кандидовао. Иначе он ме је молио да се кандидујем и инсистирао на томе и говориће на мом завршном митингу у Београду.

Велимир Илић, председнички кандидат НС-а, 12. јануар 2008, "Политика"

Осакаћена Европа

Милутин Мркоњић Ма не интересује ме уопште Европа, Србија ме интересује. У односу на друге кандидате мој став је друкчији – не идемо у Европу, нигде нећу да идем, седим овде, овде радим, овде стварам боље услове живота.

Милутин Мркоњић, председнички кандидат СПС-а, 11. јануар 2008, "Политика"

Други као девети круг

Душан Петровић Ово нису обични избори, нису избори о нијансама, ово је други круг избора од 24. септембра 2000. на којима се гласа да ли ћемо у ЕУ, у цивилизовани свет, или ћемо остати рупа.

Душан Петровић, министар правде и заменик председника ДС-а, 11. јануар 2008, "Ало!"

Српска здравствена организација

Драган Тодоровић СРС третира сексуалне мањине на начин како то чини Светска здравствена организација, али не очекује њихову подршку Томиславу Николићу на изборима. [...] У будућности медицина ће толико узнапредовати да ће можда успети да искорени хомосексуализам. Кад су већ успели да клонирају овцу Доли, ваљда ће ускоро направити и неког Дојка кога неће привлачити сопствени пол.

Драган Тодоровић, потпредседник СРС-а, на питање "Геј стрејт алијансе" председничким кандидатима да ли подржавају истополне бракове, 11. јануар 2008, "Политика"

Само Ција скија

Млађан Динкић Могу до краја живота да ме проверавају БИА, ЦИА, КГБ, Мосад и све могуће службе овог света. Мој рад је потпуно јаван и ја се поносим оствареним резултатима.

Млађан Динкић, председник Г17+, 11. јануар 2008, "Вечерње новости"

Други као девети круг

Александар Вучић Волео бих да видим како може било који кандидат из првог круга да не подржи Томислава Николића.

Александар Вучић, генерални секретар СРС-а, 10. јануар 2008, "Курир"

Крунисање пре избора

Изјаве.нет Ми смо Роми већ прогласили Тому Николића да је председник...

Ештреф Рамадановић, "некрунисани краљ Рома", 10. јануар 2008, РТС

Мало мрцварење међу пријатељима

Весна Пешић Неко јасно хоће да иде уназад, а неко хоће мрцварење, сад ћемо да се мрцваримо, колико ће још Тадић и Коштуница да мрцваре, прво са кохабитацијом а сада са овом интересном коалицијом?

Весна Пешић, председница Политичког савета ЛДП-а, 10. јануар 2008, "Полиграф" ТВ "Б92"

Дисање на шкрге

Оли Рен Жалосно је да се европска будућност Србије приноси на олтар домаћих игара моћи.

Оли Рен, комесар ЕУ за проширење, 09. јануар 2008, "Б92"

Осакаћена Европа

Александар Поповић Европска унија Споразум може да потпише само са целом, а не са осакаћеном Србијом, и зато ЕУ треба да изабере – или Србија или марионетска творевина. Време ће показати да је Србија вечна, док су марионетске творевине сезонске појаве.

Александар Поповић, министар енергетике и потпредседник ДСС-а, 09. јануар 2008, "Вечерње новости"

Фатална привлачност

Бранко Радун Не видим никакав проблем у томе [што је решење за амблем Владе Србије позајмљено од САД]. Критичари америчке политике обично су у идеолошком смислу велики американофили – воле њихову музику, филмове и поклоници су културе САД. Коштуница, на пример, личи на конзервативца Томаса Џеферсона, док најжешћи амерички критичар Војислав Шешељ, који је иначе њихов ђак, веома подсећа на неког либерала америчког типа из 19. века. Наши политичари су стасали под утицајем америчке политике, културе, идеја, па су и превише шаблонизирани. Тиме показују недостатак интегритета, несигурност у себе и малограђанштину.

Бранко Радун, политички аналитичар, 09. јануар 2008, "Курир"

Један човек и једна жена

Лидија Вукићевић Усрећио ме је телефонски разговор са др Војиславом Шешељом. После тог разговора осећала сам се много јачом и снажнијом. Мислим да је он посебан човек не само у Србији већ на земаљској кугли. Такви су људи апсолутно ретки. Толико је он јак, храбар и истрајан. Никада нисам имала идоле, али Шешељ је савршен и јединствен човек који корача овом планетом.

Лидија Вукићевић, глумица и посланик СРС-а, 09. јануар 2008, "Курир"

Осакаћена Европа

Матија Бећковић Ко је веровао да ће најскупља српска реч толико поскупети да ће нам Запад за њу данас нудити читаву Европу?

Матија Бећковић, академик, 08. јануар 2008, "Вечерње новости"

Само за (не)нормалне бираче

Томислав Николић Очекујем да за мене гласају сви нормални људи који желе бољу, успешнију, праведнију, смиренију Србију, а за кога су до сада гласали заиста не знам. Надам се да ће ме подржати сви људи које погрдно називају жртвама транзиције, а таквих је 70 одсто бирача. И у ДС има таквих – гладних и сиромашних, а у ДСС су и гладни и сиромашни и незадовољни заједничком владом са Тадићем.

Томислав Николић, председнички кандидат СРС-а, 08. јануар 2008, "Вечерње новости"

Није веретизан (ма шта то значило)

Велимир Илић Стално сам мета напада јер сам најбољи и то раде да ми би откинули рејтинг.

Велимир Илић, председнички кандидат НС-а, 08. јануар 2008, према листу "Ало!"

Хоћемо ли имати бољега од Филарета?

Милутин Мркоњић Добио сам подршку јер владика [Филарет] зна шта смо урадили у пријепољском крају. Владика је диван човек, ценим и поштујем његову подршку. Иначе ја сам атеиста. Не могу да се мењам у овим годинама. Поштујем вернике, верске организације, али ја сад да глумим неког верника кад сам васпитаван уз Карла Маркса, Тита и Стаљина, не могу. Растао сам уз 'Капитал', а не Библију. Мада ни 'Капитал' нисам прочитао.

Милутин Мркоњић, председнички кандидат СПС-а, 08. јануар 2008, "Данас"

Дисање на шкрге

Дорис Пак Он [Војислав Коштуница] ми је увек говорио да је легалиста. Овим претњама противречи сам себи. Питање је коме уопште тиме прети. Ја бих рекла да заправо прети грађанима Србије. А то је запањујуће за једног премијера. Србији је потребна ЕУ, али нисам толико сигурна да је ЕУ потребна Србија.

Дорис Пак, немачка посланица у Европском парламенту, за радио "Дојче веле", 07. јануар 2008, "Танјуг"

Дисање на шкрге

Војислав Коштуница Јасно је да ЕУ мора да изабере да ли хоће Споразум са Србијом, или хоће да својом мисијом распарчава Србију. Било би заиста превише да ЕУ има амбицију да је једно и друго могуће.

Војислав Коштуница, председник Владе, 06. јануар 2008, "Вечерње новости"

Мало мрцварење међу пријатељима

Борис Тадић Ко ће кога да подржи, то свакако није небитно, али је мање важно. Важно је да су све то моји пријатељи, и премијер Војислав Коштуница и министар Велимир Илић.

Борис Тадић, председник ДС-а, 06. јануар 2008, подгорички "Дан"

ДС је наше највеће благо

Срђан Миливојевић Верујем у Бога и у програм Демократске странке.

Срђан Миливојевић, посланик ДС-а, 06. јануар 2008, "Курир"

ДС је наше највеће благо

Драган Шутановац Као заиста мали, када сам имао око две-три године желео сам да будем амбасадор. Тада сам имао ћебе и телевизор марке 'амбасадор' и мислио сам да је то нешто најбоље.

Драган Шутановац, министар одбране из ДС-а, 06. јануар 2008, "Блиц"

Дисање на шкрге

Борис Тадић Ако ми неко каже да можемо да се одрекнемо европске будућности а да бранимо Косово, то је исто као да ми кажу да човек може да живи тако што дише а не једе – то није могуће.

Борис Тадић, председник Србије, 05. јануар 2008, "Танјуг"

Осакаћена Европа

Јово Бакић Ако Србија са Европском унијом не потпише Споразум о стабилизацији и придруживању, могла би да буде доведена у питање чак и парламентарна демократија.

Јово Бакић, социолог, 05. јануар 2008, "Б92"

Само за (не)нормалне бираче

Миланка Карић Када жена победи на председничким изборима, Богољуб ће бити овде.

Миланка Карић, председнички кандидат ПСС-а и супруга Богољуба Карића, 05. јануар 2008, "Бета"

Хоћемо ли имати бољега од Филарета?

Филарет Србији су потребни неимари какви су Мркоњић и Илић. Мркоњић се доказао градитељским умећем и организаторским способностима, неуморно обнављајући порушене мостове и пруге. Зато народ треба да гласа за Мркоњића.

Филарет, епископ милешевски, сусрет с Милутином Мркоњићем, 05. јануар 2008, "Вечерње новости"

Хоћемо ли имати бољега од Филарета?

Филарет Дошло је време да Србија има свога човека за председника. Човека честита, морална, побожна, који пости, исповеда се, причешћује, носи колач у цркву да му се реже и слави, који манастире обилази и помаже им, који душу чува, а образ не каља. Србија мора да има домаћина, мора да има газду. Тај човек је Велимир Илић... Да ли ћемо икада имати бољега од Велимира Илића? Ја потписујем сада да нећемо.

Филарет, епископ милешевски, сусрет с Велимиром Илићем, 05. јануар 2008, "Вечерње новости"

Само за (не)нормалне бираче

Маријан Ристичевић Знам зашто РТС фаворизује Тадића, који само што не искаче из говеђе паштете. Пуштају само оно што је за њих згодно, а оно што ја причам им не одговара. Кад неко сељаку упадне на посед, он га дочека с мотком, па је нормално да председник државе употреби војску ако му неко напада земљу. Познајући овог нашег, он ни Београд не би одбранио. Мени за ове доле неће требати војска, довољно је да им пошаљем навијаче Партизана и Звезде.

Маријан Ристичевић, председнички кандидат Народне сељачке странке, 04. јануар 2008, "Курир"

Није веретизан (ма шта то значило)

Велимир Илић Оног типа, оног несрећника који се и кандидовао – веретизно, јадно, не може да прође: ја у овим годинама могу онак'их десет да понесем! И оно јадно тражи да води некога, па њега треба двојица да воде, видите да ће ветар да га одува.

Велимир Илић, председнички кандидат НС-а, 04. јануар 2008, "Шта радите, бре?" РТС-а

Други као девети круг

Драган Шутановац Томиславу Николићу [желим] да заврши факултет и да у много наредних година буде председнички кандидат, а Александру Вучићу да [буде] шеф његовог изборног штаба.

Драган Шутановац, потпредседник ДС-а, 03. јануар 2008, "Прес"

Крунисање пре избора

Унија Рома Ђелем, ђелем лунгоне дромеса, маладилем Тадић Борисеса! Саворенге о Борис анела, со мамуше мајбут бахтарела! Е, Еј Ромалени! Е, Еј чавален!

Унија Рома, која је подржала Бориса Тадића и песмама, 03. јануар 2008, РТС

Крунисање пре избора

Унија Рома Само Борис зна пут до Европе, доста нам је бруке и срамоте! Гласамо га и левом и десном, и у срцу са најлепшом песмом!

Унија Рома, која је подржала Бориса Тадића и песмама, 03. јануар 2008, РТС

Брисање меморије политичког памћења

Владан Батић Радо бих заборавио исход парламентарних избора 2003. године када грађани нису разумели поруку Демохришћанске странке Србије 'Самостална Србија'. Време је, ипак, показало да смо били у праву.

Владан Батић, председник ДХСС-а, на питање "Коју бисте годину из политичког живота радо заборавили?", 03. јануар 2008, "Политика"

Брисање меморије политичког памћења

Ивица Дачић Годину 2000. не памтим по силаску СПС-а са власти. Захвалан сам ДОС-у што су нас оборили, јер их је то што су дошли на власт већ уништило.

Ивица Дачић, председник СПС-а, на питање "Коју бисте годину из политичког живота радо заборавили?", 03. јануар 2008, "Политика"

Брисање меморије политичког памћења

Драган Марковић Палма Заборавио бих 2000. годину као годину насиља тадашње Демократске опозиције Србије када су запаљене зграде Радио телевизије Србије и Савезне скупштине.

Драган Марковић Палма, председник општине Јагодина, на питање "Коју бисте годину из политичког живота радо заборавили?", 03. јануар 2008, "Политика"

Брисање меморије политичког памћења

Добривоје Будимировић Биџа Време од 2000. до 2004. године је најгори део мог живота и период најгоре политике која је вођена у Србији. Демократска странка ме је тада прогањала као човека и као политичара.

Добривоје Будимировић Биџа, председник општине Свилајнац, на питање "Коју бисте годину из политичког живота радо заборавили?", 03. јануар 2008, "Политика"

ДС је наше највеће благо

Божидар Ђелић Грађани Србије су перспектива Србије. То је наше највеће благо.

Божидар Ђелић, потпредседник Владе из ДС-а, 03. јануар 2008, "Бета"

За познатог лопова (од још познатијег писца)

Мирјана Марковић Дешава се то да нас је покрао ко год је могао. Из куће у Толстојевој су украдени сви Слободанови сатови, пенкала, дугмад за кошуље, фотоапарати, камера и ко зна шта све од гардеробе. У то немам увид. Од мојих ствари нема капута, ципела, накита, јакни, ташни. Покрадена нам је скоро сва документација, лична пошта, много вредних украсних предмета. Оно што није изгорело у бомбардовању маја 1999, нестало је за време 'Сабље' или неке друге непогоде. Осим непознатих лопова, било је и познатих.

Мирјана Марковић, супруга, 03. јануар 2008, "Вечерње новости"

За познатог лопова (од још познатијег писца)

Мирјана Марковић Била сам у самом центру збивања, бавила сам се политиком, професор сам социологије и писац. Испуњавам све моралне, професионалне и формалне услове за социолошко-политичко објашњење бар последње две деценије прошлог века, а вероватно и више. Последњу годину-две охрабриле су се и расписале неке кукавице и лажови, верујући да после 11. марта 2006. нема ко да их демантује. Мало су претерали. Ја сам жива. Тај детаљ су занемарили. И са нетакнутим даром за писање који су такође занемарили.

Мирјана Марковић, супруга, 03. јануар 2008, "Вечерње новости"

Један човек и једна жена

Расим Љајић Осим што ми је Дел Понтеова често доносила чоколадице, није било потребе да са њом успоставим приватан однос.

Расим Љајић, председник Националног савета за сарадњу с Хашким трибуналом, 03. јануар 2008, према "Пресу"

Осакаћена Европа

Чедомир Јовановић Косово се не може вратити у Србију поклањањем НИС-а Русији.

Чедомир Јовановић, председнички кандидат ЛДП-а, 31. децембар 2007, "Прес"

Други као девети круг

Александар Тијанић Судбина је сурова према Коштуници. Његов глас [на председничким изборима] одлучује. Нема потребе да сви гласамо.

Александар Тијанић, генерални директор РТС-а, 31. децембар 2007, "Прес"

Само Ција скија

Томислав Николић Председник Скијашког савеза је криминалац Млађан Динкић и мене скијање не интересује.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 31. децембар 2007, "Курир"

Мало мрцварење међу пријатељима

Бојан Димитријевић Нема ничега у наталним картама Тадића и Коштунице што би наговештавало крај владе или сарадње између њих двојице. Коштуница је тај који ће морати више да се прилагођава, већи коалициони терет је на њему и од тог попуштања зависиће и опстанак владе.

Бојан Димитријевић, бивши министар туризма, трговине и услуга, "коме је астрологија велика љубав", 31. децембар 2007, "Глас јавности"