Добар известилац лоших вести

Божидар Ђелић Неко ко је отворено стао на страну сепаратиста и који нема избалансиран и непристрасан став не може бити на тој функцији.

Божидар Ђелић, одлазећи потпредседник Владе из ДС-а, тражећи смену Јелка Кацина, 31. мај 2008, "Блиц"

У границама (радикалске) демократије

Александар Вучић Нећемо толерисати одлагање седнице Скупштине града.

Александар Вучић, кандидат СРС-а за градоначелника Београда, о заказивању седнице Скупштине Београда за 14. јул, 31. мај 2008, "Блиц"

У границама (радикалске) демократије

Андреја Младеновић Одлука Алимпића представља узурпацију власти у увод у диктатуру.

Андреја Младеновић, порптарол ДСС-а, о заказивању седнице Скупштине Београда за 14. јул, 31. мај 2008, "Блиц"

Пензија по сили политичке (не)коректности

Оливер Дулић Ако би ДСС сада рекла да може да прихвати Споразум о стабилизацији и придруживању, који је био разлог пада владе, ту би се радило о најгорој врсти полтичког неморала. Уколико постоји зрно разума и коректности код њега [Војислава Коштунице], он би требало да схвати да треба да иде у пензију.

Оливер Дулић, одлазећи председник Скупштине из ДС-а, 31. мај 2008, "Данас"

Пензија по сили политичке (не)коректности

Зоран Лончар Захтев Дулића да ДСС замени председника новина је у вишестраначком животу Србије. Пре Дулића никоме није пало на памет да јавно и без зазора уређује ко ће водити странку којој не припада. Због тога ће у Србији остати забележен Дулићев напор да себе препоручи као важног човека који је способан да по мери своје, или туђе памети, води послове туђих странака.

Зоран Лончар, одлазећи министар просвете из ДСС-а, 31. мај 2008, "Бета"

Реконтра

Борка Павићевић Па, не, не бих ставила тај беџ [Косово је Србија], као што мислим да је цела та иконографија са беџевима нешто што људи, просто, нису ни пси ни мачке и, мислим, кад увидите све те беџеве и како су их људи носили по Скупштини... Мислим да смо ми ипак сви цивили и да као цивил нисам никаква војска и никаква организација да бих сад стављала... Па, добро, носили смо [беџеве Отпора]. Овако хоћу да кажем: може да се носи беџ ако је то знак неке, како да кажем, побуне или ако је то знак неке ситуације или ако је то и ако то није подржано политиком. Ако је контра политике, 'ајде да тако кажем.

Борка Павићевић, директорка ЦЗКД-а, 30. мај 2008, "Утисак недеље"

Реконтра

Борка Павићевић То је виртуално питање.

Борка Павићевић, директорка ЦЗКД-а, на питање Синише Ковачевића "да ли је Приштина у Србији", 30. мај 2008, "Утисак недеље"

Почисти (етнички) прво своје двориште...

Стјепан Месић Било би добро да министар Вук Јеремић и његови саветници проуче што се догађало у рату у Босни и Херцеговини, делом и у Словенији и на Косову. Зна се ко је био агресор и ко је починио највеће злочине.

Стјепан Месић, председник Хрватске, 30. мај 2008, "Танјуг"

Добар известилац лоших вести

Јелко Кацин Састанак представника Европског парламента и Скупштине Косова у Бриселу означио је признавање независности Косова, пошто је на том скупу први пут истакнута застава независног Косова.

Јелко Кацин, известилац за Србију у Европском парламенту, 30. мај 2008, "Блиц"

Добар известилац лоших вести

Јелко Кацин Он [Божидар Ђелић] није надлежан ни за вашу Скупштину, а камоли за Европски парламент.

Јелко Кацин, известилац за Србију у Европском парламенту, 30. мај 2008, "Б92"

Не дај да вас раздвоје (они људи зли)

Томислав Николић Има већ недељу дана како Коштуница, Дачић и ја немамо ништа што би нас раздвајало.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 30. мај 2008, "Политика"

У границама (радикалске) демократије

Зоран Алимпић Они који су мислили да нећу искористити законске могућности тиме показују своју политичку наивност. Ако су незадовољни оваквим правним решењима требало је да реагују прошле године када су закони усвајани. [...] Сигуран сам и да би неки радикал да је на мом месту урадио исто.

Зоран Алимпић, в.д. градоначелника Београда из ДС-а, о заказивању седнице Скупштине Београда за 14. јул, 30. мај 2008, "Политика"

У границама (радикалске) демократије

Томислав Николић Нашао се неки Алимпић да би бирократским мерама заустави конституисање Скупштине Београда зато што му се не свиђа већина која је формирана. Тиме је до апсурда доведено име странке којој он припада. [...] Само криминал може бити разлог да се седница закаже тек за 14. јул. Можда им то треба да прикрију трагове пљачке или да додатно опљачкају буџет.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 30. мај 2008, "Политика"

У границама (радикалске) демократије

Александар Антић Ми се не боримо за власт, за наше функције, ми се боримо за демократију и поштовање изборних резултата.

Александар Антић, шеф изборног штаба СПС за Београд, о заказивању седнице Скупштине Београда за 14. јул, 30. мај 2008, РТС

Европска или влада на европском континенту?

Томислав Николић У последње време чујем изјаве да ДСС неће ићи на поништавање споразума, већ на његову допуну. Грубог и бруталног поништавања ССП-а неће бити.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 30. мај 2008, "Ало!"

Одморни од живота

Драган Марковић Палма Што ја волим дебеовке! Волим обрачун са њима, прса у прса, а нарочито у партеру.

Драган Марковић Палма, председник ЈС-а, 30. мај 2008, према листу "Ало!"

Добросуседски односи са свима осталима

Урсула Пласник Знате, ко вам је сусед, то је питање географије, то не можете да промените. Добросуседски односи су један од темељних принципа ЕУ. То је као уметност, морате да уклапате многе различите аспекте, што је суштина заједничког живота у нашем, европском контексту. Србија је, по мом мишљењу, у прошлости била европска земља и биће, верујем, и део ове нове Европе у будућности. Али, то значи да ће морати да се придржава и европских стандарда, што укључује и добар однос према суседима и свима осталима.

Урсула Пласник, министар спољних послова Аустрије, 29. мај 2008, "Б92"

Лавовски споразум

Александар Вучић У наредне четири године ова коалиција ће у Београду урадити двоструко више него што је претходна власт урадила током дужег периода. Многи ће бити изненађени колико ће страних инвестиција стићи у Београд и то у 15 дана и са ким ће се све разговарати о будућој сарадњи и инвестирању у главни град.

Александар Вучић, кандидат СРС-а за градоначелника Београда, о коалиционом споразуму СРС-а, ДСС/НС-а и СПС-а за Београд, 29. мај 2008, "Блиц"

Лавовски споразум

Бојан Пајтић Ко је градоначелник Београда јесте и међународно политичко питање, а не само питање канализације и водовода.

Бојан Пајтић, потпредседник ДС-а, о коалиционом споразуму СРС-а, ДСС/НС-а и СПС-а за Београд, 29. мај 2008, "Блиц"

За бољи изглед Србије (и срећнији СПС)

Зоран Живковић У ДС-у, док је на њеном челу био Зоран Ђинђић, никада није постојала тако глупа идеја као што је формирање владе са СПС-ом.

Зоран Живковић, бивши премијер Србије из ДС-а, 29. мај 2008, "Б92"

На правди ДОС-а

Добривоје Будимировић Биџа Откад је дошла ова назови демократска власт, имао сам преко 240 суђења! Наилазио сам на свакојаке – и поштене и часне судије, али и на оне друге. Али, истина је само једна! [...] Ма, какав његов [Шутановчев] углед! Није ми јасно зашто крије да је то радио, па ЈУЛ никада није проглашен за неку фашистичку или забрањену организацију! Не видим у чему је проблем, јер је та странка имала легитимитет као и све друге?!

Добривоје Будимировић Биџа, бивши председник општине Свилајнац, кога је тужио Драган Шутановац због тврдње да је "био у обезбеђењу функционера ЈУЛ-а", 29. мај 2008, "Курир"

Одморни од живота

Александар Вучић Није ми проблем ни да ме убију. Наживео сам се. Свашта сам прошао. Завршио школе са највећим успехом, а ево успео сам да макар мало допринесем да оне, који су најгори могући начин управљали Београдом, сменимо.

Александар Вучић, генерални секретар СРС-а, 29. мај 2008, "Вечерње новости"

Добросуседски односи са свима осталима

Политика Димитриј Рупел [председавајући Савета министара ЕУ] је истекао значај добре међусуседске сарадње између држава у региону као стартну основу за њихово приближавање ЕУ. Другим речима, од Србије се очекује да покаже кооперативност, не само са БиХ, Хрватском и Македонијом, већ превасходно са Косовом.

Политика, 28. мај 2008

Почисти (етнички) прво своје двориште...

Вук Јеремић Верујем да Србија и Хрватска имају јасну одговорност да овај регион заједно поведу у европску будућност. Међутим, није увек било тако. Сетите се Вуковара и ужасних догађаја који су се тамо десили. Сетите се етничког чишћења више од четврт милиона Срба током операције 'Олуја' 1995. године. То су била мрачна времена која никад више не смеју да се понове.

Вук Јеремић, одлазећи министар спољних послова, у Загребу, 28. мај 2008, "Политика"

Почисти (етнички) прво своје двориште...

Изјаве.нет У свом излагању министар спољних послова Републике Србије Вук Јеремић изнео је за Републику Хрватску неприхватљиве оцене историјских догађаја током великосрпске агресије на Републику Хрватску.

Министарство спољних послова Хрватске, у саопштењу, 28. мај 2008, "Политика"

Не дај да вас раздвоје (они људи зли)

Димитриј Рупел Странка председника Србије Бориса Тадића добила је пуно подршке због европске оријентације. Он сада може да направи добру стабилну владу са партијама које на први поглед не уливају поверење (смех). Добро, покушао сам да одговорим дипломатски, колико сам могао (смех), али то не би био први политички компромис у историји Европе. Нисам социјалиста, али желим му [Тадићу] срећу са њима!

Димитриј Рупел, министар спољних послова Словеније, 28. мај 2008, "Политика"

Не дај да вас раздвоје (они људи зли)

Борис Тадић Савез радикала, народњака и коалиције око СПС значио би вођење некохерентне и антинационалне политике и изразио уверење да СПС неће пристати на такву неодговорност.

Борис Тадић, председник Србије и ДС-а, 28. мај 2008, "ФоНет"

Не дај да вас раздвоје (они људи зли)

Драган Марковић Палма Обећавам да нећу направити грешку. Разноразне дебејске методе и притисци се врше, а рећи ћу једног дана и ко то ради. Само, погрешили су човека и лице, односно моју маленкост, кога су хтели да заплаше.

Драган Марковић Палма, председник општине Јагодина, 28. мај 2008, РТС

Лавовски споразум

Марко Ђуришић Уколико буде потписан коалициони споразум на нивоу града Београда између народњачке коалиције, радикала и коалиције окупљене око социјалиста, онда тај споразум слободно могу да баце лавовима са калемегданске терасе.

Марко Ђуришић, председник Извршног одбора ДС-а, о коалиционом споразуму СРС-а, ДСС/НС-а и СПС-а за Београд, 28. мај 2008, "Данас"

Послеизборна обећања

Сузана Грубјешић Чека се формирање проевропске владе, Србији се гарантује статус земље кандидата у најскорије могуће време, гарантује се стављање на белу шенгенску листу, али од нас зависи да ли ћемо успети да у најкраћем могућем року формирамо владу и да заиста храбро и одлучно искорачимо према европским интеграцијама.

Сузана Грубјешић, члан Председништва Г17 Плус, 28. мај 2008, "Кажипрст" Радија "Б92"

За бољи изглед Србије (и срећнији СПС)

Борис Тадић ДС и СПС су аутентични представници Србије, пре и после 2000. године. У ДС-у, коју је водио Зоран Ђинђић, 1993. године је постојала идеја о формирању заједничке владе [са СПС-ом]. Та идеја се изјаловила и Србија је онда много лошије изгледала. Можда би било боље да је тада направљен један национални и политички договор.

Борис Тадић, председник ДС-а, 28. мај 2008, "ФоНет"

Одморни од живота

Вук Драшковић Не, јер убеђујем себе да тек улазим у политику.

Вук Драшковић, председник СПО-а, на питање "да ли је уморан од политике", 28. мај 2008, "Данас"

Одморни од живота

Јован Кркобабић Ја сам старији човек и мени то не треба. Ето, ја бих желео да се састанем са неком младом дамом, али ниједна ме неће јер сам много матор. А остало, са ким се срећем, то није битно.

Јован Кркобабић, председник ПУПС-а, на питање да ли се "састао с Драганом Ђиласом на лични захтев", 28. мај 2008, "Ало!"

Добросуседски односи са свима осталима

Александар Алексејев У одбрани Косова стајаћемо чврсто, као под Стаљинградом.

Александар Алексејев, бивши амбасадор Руске Федерације у Београду, 27. мај 2008, " Политика "

Послеизборна обећања

Јасна Матић Велики број страних инвеститора био је пред одлуком да уговори послове у Србији чија вредност премашује милијарду евра, али су од тога одустали док не виде које странке ће формирати нову владу.

Јасна Матић, државни секретар у Министарству економије и регионалног развоја, 27. мај 2008, "Бета"

Или ће ти живот бити цвеће (или тебе више у политици бити неће)

Мирослав Маркићевић Спреман сам да идем на полиграф ако сам слагао да ми је председник Србије Борис Тадић на консултацијама о формирању владе рекао да пренесем Велимиру Илићу да не значи да он не би могао некога да ликвидира. Па ако полиграф покаже да сам лагао, даћу оставке на све своје функције, а ако буде супротно – тражим да Тадић поднесе оставку!

Мирослав Маркићевић, председник ИО Нове Србије, 27. мај 2008, "Глас јавности"

Или ће ти живот бити цвеће (или тебе више у политици бити неће)

Александар Вучић Свако има право да протестује, само немој да руше и да бију грађане. Знам да су у ДС-у веома моћни и опасни људи, спремни да ураде свашта, али се надам да неће посегнути за насиљем. Нажалост, ДС је носилац фашизма у Србији, а лепљење плаката са телефонима функционера ДСС-а је класичан пример тог фашизма!

Александар Вучић, генерални секретар СРС-а, 27. мај 2008, "Прес"

Ренесанса хуманизма

Зоран Красић Сигурно је он [Војислав Шешељ] имао разлога да такву реченицу употреби с обзиром да је и Карла дел Понте нешто слично рекла. Што се тиче неког мог личног мишљења о Ђинђићу – Шешељ је показао велики степен хуманости.

Зоран Красић, функционер СРС-а, о изјави Војислава Шешеља, 26. мај 2008, "Танјуг"

Европска или влада на европском континенту?

Војислав Коштуница Србија је вековима европска држава, и до сада није постојала нека друга Србија осим европске. Ако се пође од чињенице да је Србија на европском континенту и да нико нема намеру да је сели из Европе, обавеза нове националне владе је да се избори за заштиту наших суштинских интереса и обезбеди снажан привредни развој земље.

Војислав Коштуница, одлазећи председник Владе, 26. мај 2008, "Шта радите, бре?" РТС-а

Европска или влада на европском континенту?

Јелена Триван Апсолутна победа у Војводини, незапамћени резултат листе 'За европску Србију' и подједнако незапамћени пораз радикала и ДСС-а, који се догодио управо након најаве њихове коалиције и могућности да Србија добије такву владу, јесте одговор грађана да они не желе никакву власт која почива на аритметици и властољубљу, него владу која има програм и визију, и која ће земљу увести у ЕУ.

Јелена Триван, портпарол ДС-а, 26. мај 2008, "Танјуг"

Ренесанса хуманизма

Александар Вучић Када је Карла дел Понте рекла да је Зоран Ђинђић тај који је наложио одвођење Војислава Шешеља у Хаг, то значи да је тај човек лично ишао на то да убије Војислава Шешеља! Ишао је на то да уништи његову породицу, да га одвоји од деце и породице за цео живот, тако да је свака реакција Војислава Шешеља после тога јасна.

Александар Вучић, генерални секретар СРС-а, о изјави Војислава Шешеља, 25. мај 2008, "Газета"

Ренесанса хуманизма

Драгољуб Мићуновић Шешељ вређа мртвог Ђинђића, али и живог Коштуницу. Надам се да се Коштуница још сећа вулгарног наслова Шешељеве књиге у којој га упоређује на вулгаран начин са Карлом дел Понте.

Драгољуб Мићуновић, председник Политичког савета ДС-а, о изјави Војислава Шешеља, 25. мај 2008, "Блиц"

Не дај да вас раздвоје (они људи зли)

Млађан Динкић Верујем да ћемо током јуна изабрати владу, која ће бити европска влада, која ће ратификовати на првој наредној Скупштини, Споразум о придруживању и за тај Споразум ће гласати 142 посланика у народној скупштини. Ево, то је моја прогноза са 99,99 посто вероватноће, али потпуно субјективна.

Млађан Динкић, председник Г17 Плус, 25. мај 2008, "Утисак недеље"

За бољи изглед Србије (и срећнији СПС)

Велимир Бата Живојиновић Није тачно да се преговара само о министарским местима. Сви нуде милионе евра, станове, лимузине, нуде да нам живот учине срећнијим. Морају да нуде, да не дођу у ситуацију као што је било у прошлој влади, да странка из опозиције има више министара у влади, него странка која је владајућа. Зна ДС колики је колач власти, колико је то министарских места, пара, управних одбора...

Велимир Бата Живојиновић, глумац и члан СПС-а, 25. мај 2008, "Прес"

За бољи изглед Србије (и срећнији СПС)

Велимир Бата Живојиновић Знам да социјалисти неће правити кардиналне грешке. Ја тражим 100 динара, један ми толико даје, а други нуди 300. Је л' треба да се продам за 200 динара?! Ружни епитети су нам приписивани, а сад смо супер, нико не помиње наше лоше особине. Не можемо ни ми да заборавимо понижења.

Велимир Бата Живојиновић, глумац и члан СПС-а, 25. мај 2008, "Прес"

За бољи изглед Србије (и срећнији СПС)

Велимир Бата Живојиновић Не може нас да преобрати ни Палма ни нека друга биљка.

Велимир Бата Живојиновић, глумац и члан СПС-а, 25. мај 2008, "Прес"

Или ће ти живот бити цвеће (или тебе више у политици бити неће)

Млађан Динкић Ја само кажем, ја нисам био на том састанку, уверен сам... Знам шта је господин Тадић – никоме он не прети. Знам просто човека какав је и по сензибилитету, тај не би, што би рекли, цвет згазио. Дакле, потпуно је то лудо!

Млађан Динкић, председник Г17, 25. мај 2008, "Утисак недеље"