Мистерије (политичких) организама

Томислав Николић Реаговао сам како је тог часа мој организам тражио од мене, извињавам се и вама и грађанима Србије. Много тога сам издржао, а ако желите да извињење остане, обрачунавајте се са мном, немојте са мојом супругом и породицом.

Томислав Николић, председник СНС-а, након што је повукао за браду и косу Србољуба Живановића, 29. децембар 2008, "Политика"

Снага хаоса и безумља

Марко Ђуришић Избора ће бити на пролеће, тачније у недељу, 6. маја 2012. године.

Марко Ђуришић, председник ИО ДС-а, 30. децембар 2008, "Прес"

Хари Потер и скупштински вилењаци

Велимир Илић Лакрдија у Скупштини је показала да ова Влада не може да уради ништа, настављене су погодбе, бувља пијаца, диловања – синоћ се отворено диловало, разговарало, погађало, јурило кроз скупштину... Шешељ позове – они стрче са говорнице, Борис зове, Дачић зове, они сви истрче у ходник и међусобно се сударају: дај попусти ти мало, смањи цифру... Људи, то је било гадно!

Велимир Илић, председник НС-а, дан после усвајања буџета, конференција за новинаре, 30. децембар 2008, РТС

Хари Потер и скупштински вилењаци

Александар Вучић Усвајање буџета је показало да је парламент буквално претворен у циркус, лакрдију, пијацу – али то је увреда за пијацу, људе који раде на пијаци и оне који одлазе на пијацу.

Александар Вучић, заменик председника СНС-а, конференција за новинаре, дан после усвајања буџета, 30. децембар 2008, РТС

Криза по мери

Мирко Цветковић Ето, ја, на крају желим свима личну срећу и успех и здравље у наредној години, а како наш народ каже – паре ће саме доћи.

Мирко Цветковић, председник Владе, 30. децембар 2008, "Шта радите, бре?" РТС-а

Контекст који се не умара

Борис Тадић Уморан сам од кохабитације и сличних искустава.

Борис Тадић, председник Србије, на питање "да ли би пристао на Србију у којој би он био председник, а премијер Томислав Николић", 29. децембар 2008, "Интервју" РТС-а

Хари Потер и скупштински вилењаци

Диана Драгутиновић Након седам дана слушања дискусије у парламенту пожелела сам да и мени неко каже нешто што је речено Харију Потеру: 'Хари, ти си чаробњак'!

Диана Драгутиновић, министар финансија, пре него што ће, сат и по пре истека рока, буџет за 2009. бити усвојен, 29. децембар 2008, "Б92"

Хари Потер и скупштински вилењаци

Драган Тодоровић Зашто бисмо прекидали расправу? То питање поставите председнику Владе, председнику Србије. Како је уопште могуће да Влада касни са усвајањем буџета и да су се тек сада сетили да не може да буде усвојен, јер је остало мало времена.

Драган Тодоровић, шеф посланичког клуба СРС-а, пре него што ће, сат и по пре истека рока, буџет за 2009. бити усвојен, 29. децембар 2008, "Бета"

Хари Потер и скупштински вилењаци

Томислав Николић Убеђен сам да ће радикали још једно време да нас даве, али да ће одустати од бесмисла којим се баве.

Томислав Николић, шеф посланичког клуба "Напред Србијо", пре него што ће, сат и по пре истека рока, буџет за 2009. бити усвојен, 29. децембар 2008, "Бета"

Мистерије (политичких) организама

Јадранко Вуковић Рекли сте Николићу да сте лав, али лав је цар животиња, он се не шуња човеку иза леђа, као Ви, а Ви сте чупали човека за косу.

Јадранко Вуковић, посланик СРС-а, 29. децембар 2008, "Политика"

Криза по мери

Драгољуб Жарковић Не може Кркобабић да буде једини добитник светске кризе.

Драгољуб Жарковић, главни уредник "Времена", 29. децембар 2008, "Утисак недеље"

Одличја одликаша

Александар Тијанић Ја испуњавам... ничије жеље.

Александар Тијанић, генерални директор РТС-а, 29. децембар 2008, "Утисак недеље"

Снага хаоса и безумља

Душан Бајатовић Прочитао сам и да је Млађан Динкић рекао да је Влада Србије остала без ауторитета. А ми имамо приватизацију која је остала без резултата, коју је углавном креирао Динкић и тим око њега! [...] Ова влада неће пасти тако што ће је срушити Млађан Динкић и Г17 плус! Он је до сада срушио три владе, али ову сигурно неће!

Душан Бајатовић, као потпредседник СПС-а, 28. децембар 2008, "Прес"

Хари Потер и скупштински вилењаци

Славица Ђукић-Дејановић Скупштина ради, међутим динамика је таква да мој уобичајени оптимизам овог пута мало мора да застане.

Славица Ђукић-Дејановић, председница Скупштине, пре него што ће, сат и по пре истека рока, буџет за 2009. бити усвојен, 28. децембар 2008, "Бета

Да не потражују и Аустро-Угарску?

Бојан Костреш Војводини мора да буде враћено све што јој је одузето – не само НИС, односно Нафтагас, већ и путеви, железница, пошта, Телеком и Електровојводина. Сви они који мисле да могу да пљачкају покрајинску имовину проћи као Велимир Илић, један од главних твораца пропале концесије за изградњу аутопута Хоргош-Пожега.

Бојан Костреш, бивши председник Скупштине Војводине из ЛСВ-а, 27. децембар 2008, "Танјуг"

Криза по мери

Радован Јелашић Грађани би финансијски пропали када би кројили кућни буџет као што политичари кроје државни.

Радован Јелашић, гувернер Народне банке Србије, за "Новац", 27. децембар 2008, "Блиц"

 Нек боли док боли (рукама стегни цивилку своју)

Здравко Понош Цивилна контрола безбедности није света крава и не носи мантију безгрешности.

Здравко Понош, пре смене с места начелника  Генералштаба, на седници скупштинског Одбора за безбедност, 26. децембар 2008, "Прес"

Коалициона импотенција

Млађан Динкић Договоримо се са коалиционим партнерима о свему, а онда се ништа не деси. То се зове импотентност. Себе не сматрам ни импотентним, ни неспособним.

Млађан Динкић, потпредседник Владе и министар економије, 26. децембар 2008, "Блиц"

Коалициона импотенција

Млађан Динкић Министарством финансија фактички управља неко ван Владе, премијеру се не дозвољава да спроведе мере које му струка налаже, а министар економије има везане и руке и ноге у спровођењу економске политике... Оваква болесна ситуација се одмах мора прекинути, да би рад у Влади добио смисла, да би се доносиле одлуке које су корисне за грађане. Влади хитно мора да се врати изгубљени ауторитет како би министри могли да раде свој посао и преузму пуну одговорност.

Млађан Динкић, потпредседник Владе и министар економије, 26. децембар 2008, "Блиц"

Коалициона импотенција

Млађан Динкић Иако се томе нисам надао када сам улазио у Владу, лично ми никада није било теже од 2000. године. Не због обима посла, далеко од тога, већ због целокупне грозне атмосфере у политичком животу и друштву.

Млађан Динкић, потпредседник Владе и министар економије, 26. децембар 2008, "Време"

Снага хаоса и безумља

Велимир Илић Динкић је велики рушилачки фактор ове државе. Упропастио је концесију и велике пројекте, изнова ствара нестабилну ситуацију, кризу, хаос, замлаћује нас својим негативним потезима.

Велимир Илић, председник НС-а, 26. децембар 2008, "Курир"

Снага хаоса и безумља

Владан Батић Динкић ће бити најурен из Владе – пожурио је да просипа своје предлоге како би предупредио Тадића да га избаци. [...] Све је преварио – Ђинђића, Коштуницу, Тадића. Он је родоначелник свих могућих афера: корупционашких, криминалних, непотизма. Ма, за Динкића више ни фамилија неће да гласа.

Владан Батић, посланик ДХСС-а, 26. децембар 2008, "Курир"

Мудри као Воја и напредни као Тома

Радош Љушић Још 2007. био сам на путу да напустим странку због њене слабе активности, нарочито у унутрашњости. Преко свега сам прелазио баш због Коштунице. Пошто ми на писмо од 15. децембра није одговорио све до 23. децембра, коначно сам схватио да му више нисам потребан.

Радош Љушић, историчар и бивши директор Завода за уџбенике, о свом преласку из ДСС-а у СНС, 26. децембар 2008, "Курир"

Мудри као Воја и напредни као Тома

Тихомир Арсић Платформа СНС је становиште које ја одавно заступам. Као отац четворо деце и културни и јавни радник, имам потребу да комуницирам са целим светом, али - као Србин. Видим нашу будућност у мудрој и напредној Србији. Никада нисам био члан ДСС-а. Моја функција у тој странци је била: пријатељ Воје Коштунице, што ћу, надам се, и остати.

Тихомир Арсић, глумац, о свом преласку из ДСС-а у СНС, 26. децембар 2008, "Правда"

Мудри као Воја и напредни као Тома

Драган Шормаз Нико не треба да се секира, не распада се ДСС. Ми само јачамо. Па шта ако је отишао Љушић?! Нека је! Био је код нас док му је требало директорско место, а сад ће баш да се усреће и он и они код којих је отишао. А Арсић је човек уметник, може да бира кога ће да подржава.

Драган Шормаз, потпредседник ИО ДСС-а, о преласку Радоша Љушића и Тихомира Станића из ДСС-а у СНС, 26. децембар 2008, "Прес"

Одличја одликаша

Александра Јанковић Ја бих уградила силиконе, мада у моје време жене са великим грудима нису биле баш популарне. Што се тиче величине, уградила бих петице, јер је то мој омиљени број, обележје одликаша.

Александра Јанковић, посланик НС-а, 26. децембар 2008, "Курир"

 Нек боли док боли (рукама стегни цивилку своју)

Здравко Понош Војници не учествују у политичком животу и не иду на изборе и због тога не морају да воде рачуна о томе шта говоре... Ако је некога оно што сам ја рекао заболело, онда је то добар знак.

Здравко Понош, пре смене с места начелника  Генералштаба, на седници скупштинског Одбора за безбедност, 25. децембар 2008, "Мондо"

 Нек боли док боли (рукама стегни цивилку своју)

Здравко Понош Политика одбране овде функционише само симболично. Рекло би се да не постоји. Ми се довијамо у околностима кад у држави нема стратегију националне безбедности, па у складу с тим ни стратегије одбране.

Здравко Понош, пре смене с места начелника  Генералштаба, 24. децембар 2008, "Политика"

 Нек боли док боли (рукама стегни цивилку своју)

Здравко Понош Није ово сукоб две личности, него судар концепција о томе где ће Србија, као безбедна земља, бити 2015, 2020. Грађани Србије морају знати како се паре у ту сврху троше, а то данас нико не зна осим оних који троше. Ово је сукоб концепције Генералштаба која постоји и недостатка било какве концепције Министарства одбране.

Здравко Понош, пре смене с места начелника  Генералштаба, о сукобу с министром одбране Драганом Шутановцем, 24. децембар 2008, "Политика"

Деблокирање парламента (и нервозе)

Чедомир Јовановић Ја не бих дошао у вашу емисију да не мислим да сте нормални!

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, Југославу Ћосићу, водитељу емисије "Полиграф", 24. децембар 2008, ТВ "Б92"

Криза по мери

Драган Марковић Палма Плате и дневнице посланика треба смањити! Па, нећемо ваљда да смањујемо плате особља у Скупштини, које прима по 19.000 динара. Ја не примам плату у парламенту, а на заседање долазим само када је нешто битно, јер имам шта паметније да радим него да узимам од државе по шест хиљада сваки дан. С друге стране, највећи трошак прави опозиција која опструише рад Скупштине. Они се јављају по члановима Посланика 225 и 226 и када им баба умре у 97. години.

Драган Марковић Палма, посланик ЈС-а, 24. децембар 2008, "Прес"

Деблокирање парламента (и нервозе)

Нада Колунџија Природно то што је ЛДП дао кворум за гласање, јер је ЛДП од почетка сазива ове Скупштине најавио да ће подржавати све европске пројекте.

Нада Колунџија, шеф посланичког клуба За европску Србију, o томе како је ЛДП дао кворум за гласање у Скупштини, 23. децембар 2008, "Прес"

Деблокирање парламента (и нервозе)

Чедомир Јовановић Кад је постало јасно да не може ни на који други начин да се реши проблем, уважили смо интересе грађана и одлучили да прекинемо блокаду коју је произвела Влада Србије. Поред свих разлика које постоје међу странкама, постоји и једна велика сличност, једна заједничка особина која произлази из истине да су све странке једнако одговорне за стање у земљи. Ми не подржавамо закон овом одлуком, већ деблокирамо парламент. И даље смо опозиција.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, o томе како је ЛДП дао кворум за гласање у Скупштини, 23. децембар 2008, "Прес"

Коалициона импотенција

Млађан Динкић Не планирам увођење посебних рестриктивних мера. И до сада сам живео скромно и нормално, тако да нема разлога да се било чега посебно одричем.

Млађан Динкић, потпредседник Владе и министар економије, на питање да ли ће се нечега одрећи због кризе, 21. децембар 2008, "Вечерње новости"

Демократија (и православље) за почетнике

Добривоје Будимировић Биџа Српски парламент никада није боље функционисао него када је СПС имао 194 посланика. У том првом сазиву било је више духа. Говорим и о представницима власти и опозиције. Било је и песама и добацивања, али је све то било у границама цивилизованог понашања. Непристојност која сада влада унета је у парламент тек 1996. и 1997. године када су у њега ускочили људи који никада ништа у животу нису урадили, ни један колац зашиљили.

Добривоје Будимировић Биџа, бивши посланик СПС-а, 21. децембар 2008, "Прес"

Контекст који се не умара

Томислав Николић Хиљаду пута сам поновио да нећу ући у Владу. Иако то тврдим, медији извлаче моје речи из контекста па освану наслови типа 'Ја могу с Тадићем'. Шта то могу? Могу да попијем кафу с њим и да попричам.

Томислав Николић, председник СНС-а, 20. децембар 2008, "Фонет"

Криза по мери

Јасна Матић Увођење нових оператера у фиксној телефонији, следеће године, неће довести до смањења цена.

Јасна Матић, министар за телекомуникације и информатичко друштво, 19. децембар 2008, ТВ "Б92"

Демократија (и православље) за почетнике

Изјаве.нет Слободане, Слободане, ти си комуниста, / Волимо те, волимо те к'о Исуса Христа!

"хор" посланика СПС-а, предвођен Добривојем Будимировићем Биџом и Радованом Радовићем Раком, 01. јул 1997, ТВ "БК"

Пост на кајмаку

Вук Драшковић На дан поста пио сам само воду. Кад сам био мали, бака ми је, увече, дала хлеб премазан кајмаком и посут шећером.

Вук Драшковић, председник СПО-а, 01. децембар 1992