(Идеолошка) ревизија Кумановске битке

Душан Батаковић Велика је идеолошка заблуда да је косовска легенда наша велика илузија. Косовском јунаштву Срба и ослободилачким традицијама косовске епике, препуне бола, гнева и тежње за слободом, дивио се, до појаве комуниста, читав европски научни, културни и политички свет. Оне су, и ту је било сложно западно јавно мишљење на почетку XX века, претворене у тријумф великом победом у Кумановској бици. Нимало случајно, Србија је војну капитулацију у рату за Косово у јуну 1999. била приморана да потпише управо у Куманову.

Душан Батаковић, историчар и амбасадор Србије у Француској, "Блиц"

Када природно постане велико

Душан Батаковић Као народ смо у великом проблему због пројекта "природне Албаније", [...] која је друго име за велику Албанију, и то је пројекат који већ дужи низ година има значајну подршку албанске елите у свим државама где живе Албанци [...]. Мислим да би наша штампа, и јавност уопште, требало са много више позорности и интересовања да прате овај процес који је већ далеко одмакао, а који суштински угрожава наше виталне националне интересе, нарушава регионалну стабилност и озбиљно угрожава крхку стабилност на Балкану.

Душан Батаковић, историчар и амбасадор Србије у Француској, "Блиц"

Подељени око (не)подељеног мишљења

Милорад Додик РС није бирала [Бакира] Изетбеговића, он није представник Републике Српске нити има право да говори у име свих грађана БиХ, јер је он искључиво бошњачки члан Председништва БиХ. [...] Изјава председника Србије [Николића] о БиХ не може тумачити другачије осим као израз његове забринутости због лошег функционисања институција државе БиХ, што је неподељено мишљење целе међународне заједнице.

Милорад Додик, председник Републике Српске, реагујући на отворено писмо Бакира Изетбеговића председнику Србије, РТС

Тактичко повлачење (и стварање нових слободних територија у странци)

Борис Тадић Уколико дође до договора, спреман сам да се повучем из изборне трке и да на предстојећим страначким изборима подржим кандидатуру Драгана Ђиласа за новог шефа партије. [...] Од [републичких] избора сам у три наврата нудио договор Ђиласу и Бојану Пајтићу, и ова понуда не представља компромис у последњем тренутку.

Борис Тадић, председник ДС-а, наводећи услове за договор - да странка буде профилисана као социјалдемократска, да већа овлашћења има Председништво странке, да се успостави унутрашња контрола рада и да нема реваншизма, РТС

Кажем "административна линија", књижим "граница", а мислим на "нешто треће"

Бошко Јакшић У питању су две визуре гледања. Тачи каже - ми можемо да нормализујемо односе као два суседа преко државне границе. А ми можемо да кажемо - спремни смо да нормализујемо односе преко админитративне линије. Суштински, то ништа не мења, ако сте спремни на нормализацију односа. Али ће свако, у сопственој лексици, "књижити" државну границу, односно административну линију.

Бошко Јакшић, спољнополитички коментатор "Политике", о преговорима Дачић-Тачи, "Један на један" РТВ-а

Учесник у саобраћају (с дипломатском лиценцом)

Бошко Јакшић Најизраженије нијансе у позицијама и ставовима [...] су између Вучића, с једне стране, и Дачића и председника Николића, с друге стране. Дачић и Николић су "тврђи" и дају изјаве топло-хладно [...], за разлику од Вучића, који је најбоље савладао лекције дипломатског саобраћаја у који је ушао.

Бошко Јакшић, спољнополитички коментатор "Политике", "Један на један" РТВ-а

Брисање уклесаних мантри

Ајвор Робертс Стално смо имали те мантре у вези са Југославијом. Рецимо, после НАТО бомбардовања, Савет безбедности усвојио је резолуцију са мантром о територијалном интегритету СРЈ. Па ипак, после тог смо имали одвајање Србије и Црне Горе, а потом и Косова. Идеја да су такви ставови уклесани у камену је апсурдна. Као и инсистирање да нека земља са нерешеним територијалним питањима не може да уђе у ЕУ. Онда би Велика Британија морала одмах да изађе, јер имамо територијалне спорове са три земље.

Ајвор Робертс, бивиши амбасадор Велике Британије у СРЈ, представљајући своју књигу "Сусрети с Милошевићем" на Сајму књига у Београду и предлажући "нови Берлински конгрес" о Балкану, ТВ Б92