Речник (не)примерених речи и израза

Драган Ђилас Постоји Динкићев страх да ће и из ове владе бити брже истеран него што је у њу ушао. [...] Моја подршка борби против корупције се скоро ни по чему не разликује од његове. Једино што се ја [...] не плашим да бих у тој борби икада могао да будем мета [...]. Речник Динкића [...] представља јасан недостатак кућног васпитања, па га због тога не бих коментарисао.

Драган Ђилас, председник ДС-а, на Динкићеве оптужбе да се "шлихта Вучићу", "Блиц"

Једнак(и) међу првима

Мило Ђукановић ДПС има неколико опција за председничког кандидата. [Филип] Вујановић је човек који ужива подршку ДПС-а и наравно да ће он у предстојећем поступку кандидовања [за председника Црне Горе] бити један од фаворита.

Мило Ђукановић, премијер Црне Горе и председник ДПС-а, о актуелном председнику Црне Горе, "Танјуг"

Надменаџмент са хиперпродукцијом

Зоран Станојевић Најпопуларније занимање у Србији је менаџер. С обзиром на то како смо организовани, рекло би се да за менаџере посла има напретек. Међутим, проблем је што их је на бироу [рада] много, а мало ко их тражи. Да ли и за менаџере требају менаџери?

Зоран Станојевић, новинар и водитељ, о 147 акредитованих студијских програма за менаџмет и 7.000 незапослених менаџера у Србији, "Око магазин" РТС-а

Ја и даље држим час (о вакцинацији)

Предраг Кон Они који не желе да се заштите прихватају чињеницу да више воле грип него вакцину. Бели лук је одлична намирница, али није доказано да штити од грипа. [...] Да смо се 2009. сви масовно вакцинисали, данас би имали тзв. примарну заштиту. [...] Антивакцинални покрет није рационалан. Питам се - ко данас у Србији лобира за здравље?

Предраг Кон, епидемиолог, "Око магазин" РТС-а

Нестицање увјета који ме чине (не)сретним

Иво Јосиповић За састанак са [Томиславом] Николићем требају се стећи услови и бићу срећан кад се ти услови стекну. Сви осећамо што свако од нас треба да уради. [...] Најпре треба да направимо нешто на другим нивоима, па да председнички састанак буде круна.

Иво Јосиповић, председник Хрватске, за "Јутарњи лист", Б92

Петолетка и чизма империјализма

Чедомир Јовановић Уместо да подстиче иновативност и приватну иницијативу, Влада [Србије] прави петогодишње планове, улази у робне кредите и води земљу као да се налазимо у оази реалног социјализма. Четири године после ЛДП-а су схватили да је увозна цена руског гаса превисока.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, "Танјуг"

Потез очајника трећег позива

Синиша Ковачевић Тужба је потез очајника, то је ситуација у којој се после бродолома хватате за прво весло које плива [...]. Цензура не мора да има политички предзнак већ и лични [...]. Ако се не борите против ње и ако вам остане само презир као линија последње одбране, линија трећег позива - онда сте цензури дали најбољу могућу подршку.

Синиша Ковачевић, драмски писац, најављујући тужбу после прекинуте пробе његове представе "Чудесни", "Један на један" РТВ-а

Године гордог посртања кроз клоаку и канализацију

Синиша Ковачевић Простор који зовемо Србија загађен је примитивизмом, живимо у политичкој канализацији. [...] Друге нације су лакше прешле из фараонског комунистичком система у други систем вредности без крви и пепела. Наметнуте су пароле "живи како знаш", "не постоји светиња за коју треба да се бориш". И упали смо у моралну клоаку [...]. Онолико година колико је трајало гордо посртање, толико бар треба да траје и обнова.

Синиша Ковачевић, драмски писац и потпредседник ДСС-а, „Један на један“ РТВ-а

Укидање инсигније из пијетета

Синиша Ковачевић Према застави Војводине немам никакве емоције, нити је доживљавам као заставу. Али, поштујући значајан број људи у Војводини, [...] од 10, 50 или 100 хиљада, који ту заставу сматрају инсигнијом своје завичајности - нема потребе да се пали. Ја бих је укинуо, јер је она још један ситни корак ка сепаратизму.

Синиша Ковачевић, драмски писац и потпредседник ДСС-а, „Један на један“ РТВ-а

(Пре)надувана Томина обланда

Весна Пешић [Николић] се можда осетио мало увређено [...] што је "прескочен", али је то требало да каже раније, а не кад је гост [Милановић] био у кући. [...] Постоје "ловци" на његове изјаве, тако да је то све "пренадувано" [...]. Сигурно је да човек оно што мисли приватно, као политичар треба да нађе неку другу обланду.

Весна Пешић, социолог, о изјави председника Србије о хрватском председнику Јосиповићу и посети хрватског премијера, "Бета"