Притајени тигрови, скривени вегетеријанци

Жарко Кораћ Неки од лидера [...] никад нису рекли - извините, ово је сад нова политика, нова Србија. [...] Преварили су себе, странку, јавност, Европу. Некако муфљуски и ужасно то делује, и збуњује поштене људе. [...] То је као тигар који је постао вегетаријанац. И ми никад не знамо кад ће тигру да досади вегетаријанство, па ће да каже - извините, али моја природа тражи да једем месо.

Жарко Кораћ, председник СДУ и потпредседник Скупштине Србије, "Пешчаник"

Волшебно луткарско позориште

Жарко Кораћ Србија тренутно личи на велико позориште у коме је неко пре почетка представе погрешно поделио улоге. И сад имате глумце који увек играју једну врсту улога, али сада су добили другу врсту улога. И сад је главни негативац добри човек из Сечуана. Значи, поделиле су се улоге јако чудно.

Жарко Кораћ, председник СДУ и потпредседник Скупштине Србије, "Пешчаник"

Акционарско друштво (без ограничења одговорности)

Муамер Зукорлић Бошњаци у Црној Гори нису азиланти, нити су мањина која је дошла. Бошњаци у Црној Гори су сувласници Црне Горе. [...] Црногорска власт није испунила ни слово споразума о Санџаку као прекограничној регији [...]. Споразум је потписан ван Црне Горе - што значи да има међународни статус.

Муамер Зукорлић, главни муфтија Исламске заједнице у Србији, за црногорску ТВ "Атлас" о споразуму пред референдум 2006, "Танјуг"

(Евро)аутогол

Јелко Кацин Само хрватска влада може да спречи улазак Хрватске у ЕУ овог лета [...] и Хрватска је на правом путу да у овоме убедљиво и веома брзо успе. [...] Иако пресуда још није правоснажна, она представља аутогол за Владу Хрватске. Такорећи, "еврогол".

Јелко Кацин, члан Европског парламента, о одлуци хрватског суда против (Нове) Љубљанске банке поводом старе девизне штедње, "Танјуг"

Лице које није са насловне стране

Борис Тадић Добро је и за српску политику, а и за мене лично да не коментаришем свакодневна збивања у дневној политици [...] Хвала вам на разумевању и молим вас да ме пустите на миру. Нисам ја више занимљив, сада су занимљиви људи који воде земљу. Обратите пажњу шта они раде.

Борис Тадић, почасни председник ДС-а, у разговору са новинарима испред Палате правде, "Фонет"/"Блиц"

Непријатељ државе (и мафије) број један

Марко Ницовић Моје мишљење је да је [Дарко Шарић] у Русији, или је под земљом, или се крије у Швајцарској. То су три опције. Под земљом може да буде, рецимо, да је као једна врста у ствари "живог језика" - опасност за многе политичаре, опасност за многе мафије и опасност за многе полицајце.

Марко Ницовић, члан Борда директора међународне полиције за борбу против наркотика, за РТРС, "Танјуг"

Кутија за адресирање проблема

Мартин Шулц Камеронова идеја је опасна и могла би да отвори Пандорину кутију, јер би друге земље вероватно следиле британски пример. То би онда било самоиспуњавајуће пророчанство [...]. Шефови држава чланица често неоправдано сваљују кривицу на ЕУ. Они направе проблем, па га пошаљу у Брисел на решавање.

Мартин Шулц, председник Европског парламента, о говору британског премијера и најави референдума о останку Британије у ЕУ, РТС

Уједињени у различитости, разједињени у сличности

Мартин Шулц Имаћемо једног дана Сједињене Европске Државе. Стварање такве структуре је могуће и неопходно. Таква супердржава неће бити ослонац за топљење националних идентитета. Нећемо од Немаца правити Тексашане, а од Француске Калифорнију.

Мартин Шулц, председник Европског парламента, РТС

Индијанштина и каубојштина

Верољуб Стевановић Крагујевац личи на град на Дивљем западу у који су ушли наоружани бахати каубоји који врше тортуру, пребијају људе [...]. Има уцењивања приватника и случајева корупције, и сав материјал је предат надлежним органима. Верујем да иза свега овога не стоје [...] ни премијер Дачић, ни Вучић.

Верољуб Стевановић, градоначелник Крагујевца и председник странке Заједно за Шумадију, за ТВ "Пинк" о врху крагујевачке полиције, "Танјуг"

Далеко је Брисел

Данијел Сервер Косово ће бити проблем у многим од 35 поглавља преговора [...]. Не постоји једна, већ више "улазница" за ЕУ. За то ће вам бити потребна најмање деценија. [...] Ако имате утисак да вам овај процес наноси само "бол", можда сте у погрешном процесу.

Данијел Сервер, политички аналитичар из Вашингтона, "Вечерње новости"