Радо нанишањен гост

Расим Љајић Гостовао сам на једној локалној телевизији на југу Србије. Власник те телевизије, бивши припадник ОВПБМ, ми је казао: "Баш ми је драго. Знате ли да сам ја хтео Вас да убијем. Били сте у Лучанима, држао сам Вас на нишану и размишљао - да ли да пуцам или не пуцам, и у задњем тренутку сам одлучио да не пуцам".

Расим Љајић, потпредседник владе и министар унутрашње и спољне трговине, "Ћирилица" на ТВ "Хепи"

Како зарадити 100 милиона долара

Расим Љајић Као изасланик председника Коштунице ишао сам у 2001. године код Гадафија да решим питање дуга Либије према СРЈ. Међутим, навече пред састанак са Гадафијем амбасадор у Либији ми је рекао да смо заправо ми дужни Либији око 100 милиона долара. [...] Улазим у шатор и почнем уводну причу, а Гадафи ме пита - "А шта ћете са Слободаном? Нећете ваљда да га изручите америчким злочинцима? Ако то урадите, то може да утиче на наше односе". Ја нешто лажем-мажем, иако знам да ће Милошевић бити изручен Хагу [...]. Два сата сам га слушао, није било итеракције. Никако нисам могао да га вратим на тему дуга [...]. Облио ме је зној. Када сам изашао из шатора, као да сам добио 100 милиона долара.

Расим Љајић, потпредседник владе и министар трговине, "Ћирилица" на ТВ "Хепи"

Године (сарадње) које су похарали скакавци

Расим Љајић У случају Готовине и Маркача, ту је Хашки суд одрадило "прљави" део посла. Кључна фигура био је председник суда Теодор Мерон, који је самог себе поставио на чело судског већа и преко своје асистенткиње организовао округле столове у Њујорку о бесмислености стандарда од 200 метара, јер би се довеле у питање војне интервенције у свету [...]. У случају Насера ​​Орића и Харадинаја, тужилаштво није урадило ствар како треба. Харадинај је или потаманио или застрашио све потенцијалне сведоке.

Расим Љајић, министар трговине и председник Националног савета за сарадњу с Хашким трибуналом, "Ћирилица" на ТВ "Хепи"

Парадигма очекивања обичног човека

Расим Љајић Што сам више одлазио у Нови Пазар, ред оних који су ме чекали био је дужи. Људи су тражили разне ургенције - од уписа на факултет до запошљавања. [...] У једном месту дошао је човек и заплакао се, јер га жена избегава и неће да спава с њим. [...] После сваког разговора осећао сам се болесним, јер је постојао милион захтева које не можете да решите.

Расим Љајић, министар трговине, о комуникацији с грађанима док је био министар рада и социјалне политике, "Ћирилица" на ТВ "Хепи"

Парадигма очекивања обичног човека

Расим Љајић За обичног човека много је важније да му решите његов проблем, него да решите све државне проблеме. [...] Дешавало ми се да човеку запослим кћерку, због тешке материјалне ситуације у породици. После месец дана исти човек долази и тражи специјализацију за лекара који је лечио његову мајку.

Расим Љајић, министар трговине, о комуникацији с грађанима док је био министар рада и социјалне политике, "Ћирилица" на ТВ "Хепи"

Године (сарадње) које су похарали скакавци

Расим Љајић Било је непријатних ситуација када су ме људи псовали на улици ... прођем и отрпим. Када је ухапшен Караџић, 15 дана нисам излазио из куће, јер нисам хтео својом појавом било кога да иритирам. Што би рекао Екрем Јеврић - кућа, посао, посао, кућа.

Расим Љајић, министар трговине и председник Националног већа за сарадњу с Хашким трибуналом, "Ћирилица" на ТВ "Хепи"

Године (сарадње) које су похарали скакавци

Расим Љајић Причала су ми деца Милана Мартића - када је послат на издржавање казне у Естонији, тамо су правили емисије о Мартићу као човеку који је осуђен на 35 година због ратних злочина. Представили су га као звер и народ се окупио да види како изгледа. То вам говори о перцепцији. Сви који су се бусали у прса - ми не бисмо изручивали Хагу, лажу.

Расим Љајић, министар трговине и председник Националног већа за сарадњу с Хашким трибуналом, "Ћирилица" на ТВ "Хепи"

Сиње кукавице

Расим Љајић Нема богатог друштва без богатих појединаца. Наш проблем је да ли су се обогатили на државној грбачи и злоупотребљавајући положај [...]. Ова криза је погодила средњи слој и богате. Ових дана само слушам - пропадосмо, дужни су нам ови, ми смо дужни онима, општа неликвидност. Сада и богати плачу.

Расим Љајић, потпредседник владе и министар спољне и унутрашње трговине, "Ћирилица" на ТВ "Хепи"

Сиње кукавице

Расим Љајић Говорио сам да ћемо ми [коалиција око ДС] да изгубимо [парламентарне] изборе. Рекао сам - маните се истраживања јавног мнења, баците то у смеће или задржите за себе [...]. Где год да сам био [по Србији], било је црно да црње не може бити - људи су кукали кукавички.

Расим Љајић, потпредседник владе и министар спољне и унутрашње трговине, "Ћирилица" на ТВ "Хепи"

Васпитачи у доњем вешу и са краватом

Чедомир Јовановић Нису нам потреби васпитачи у скупштини. Онај ко васпитање није стекао у својој породици или у животу до статуса посланика, не треба овде у радној групи да тражи родитеље. [...] Дефинитивно нас неће васпитавати људи који су долазили овде у доњем вешу, а у међувремену научили и да је кравата део посланичког реда.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, у полемици око израде Кодекса понашања у Скупштини Србије, "Шта радите, бре?" РТС-а

Стање нације (продирућа ненормалност)

Расим Љајић Овде само нормалност тешко продире. Ако неко уме да превари, сматрају да је способан. Ако неком десет пута учиниш [услугу], а једном не учиниш - сматра те за највећег непријатеља. Ти си онда "прецртан". Постоји јеврејска изрека - не знам зашто ме толико мрзи, јер му ништа добро учинио нисам.

Расим Љајић, министар спољне и унутрашње трговине, "Ћирилица" на ТВ "Хепи"

Лов, копрцање и варење капиталаца

Слободан Антонић Избори зависе од добијања датума [ЕУ] и хапшења неког новог "капиталца". [...] Прво није у Вучићевој контроли, а и другим све теже влада. Немојмо заборавити да Вучић још није успео да "свари" Мишковића. [...] Хоће ли Вучић успети да савлада Мишковићево "копрцање", а затим ухвати још неког "капиталца", остаје да се види. [...] А дотле, ова влада може да потраје.

Слободан Антонић, социолог и политички аналитичар, "Данас"

Понижење се трпи од страха горега

Слободан Антонић Сада Влада има два премијера - формалног и стварног [Вучић]. [...] Ипак, постоји контратег који не дозвољава да Влада падне. То је страх СПС и УРС да би на новим изборима лошије прошли него у мају 2012. или да би их ДС могао заменити као коалициони партнер СНС. Зато су спремни на нове концесије, па и повремено трпљење јавних понижења.

Слободан Антонић, социолог и политички аналитичар, о популарности Александра Вучића и дисбалансу моћи у Влади Србије, "Данас"

И патријарх плаћа ТВ претплату

Александар Тијанић Испоставило се да Његова светост патријарх српски гледа и слуша РТС и добили смо пар корисних савета. Изложили смо му ситуацију и рекао нам је да имамо његову подршку и подршку црквеног система у ширењу културе и толеранције данас, у оваквим временима.

Александар Тијанић, генерални директор РТС-а, после посете Патријаршији, РТС

Водитељ владе

Александар Вучић Верујем да господин Дачић зна шта говори, он води владу.

Александар Вучић, први потпредседник Владе, о изјави Ивице Дачића да је повезивање његовог бившег шефа кабинета са Дарком Шарићем "удар на Владу", "Политика"