(Анти)лобисти и лобисти издајници

Горчин Стојановић Нисам присталица ни НАТО пакта, ни Варшавског пакта док је постојао. Али, као што овде постоје проруски лобисти, за које се не тврди да су издајници, постоје и НАТО лобисти. Зашто би проруски лобиста био вреднији од НАТО лобисте?

Горчин Стојановић, редитељ, „Да можда не“ РТС-а

Земља се (не) брани лепотом

Миодраг Костић Суверенитет је патриотска категорија. Србија га губи тиме што нема нуклеарну бомбу.

Миодраг Костић, власник „МК групе“, о продаји пољопривредног земљишта странцима, према НИН-у

Гадна страна демократије

Горчин Стојановић Знате, мислим да је већинска Србија и против плаћања пореза. Ја не бих волео да плаћам порез, али морам. Демократија је на известан начин „терор већине“ и као „гадна“ појава не прија свима.

Горчин Стојановић, редитељ, „Да можда не“ РТС-а

Вечито (не)сумњиво лице

Горчин Стојановић Србија ће постати члан ЕУ када буде „избацила“ Косово из Устава и приближила се НАТО пакту. То је геостратешки тренд. Не бих волео да Србија буде члан било какве војне алијансе, јер сам пацифиста – ако се сме то бити. Некада су ме стављали на спискове што сам био против рата. Када је Милошевић постао „гарант мира на Балкану“, ставили су ме на други списак.

Горчин Стојановић, редитељ, „Да можда не“ РТС-а

Одјеци који миришу на деведесете

Борка Павићевић Све је почело 1991. рубриком „Одјеци и реаговања“. Постоји један контејнирани потенцијал који се потеже у одређеним политичким тренуцима. Тим „патриотизмом“, који је почео забијањем српске заставе у бесправно подигнуте кровове, обављена је и приватизација. Спискови служе да се људи превентивно заплаше. Чим смо живи, значи да они нису моћни – али неки нису живи. Од људи са списка може да се направи одлична влада.

Борка Павићевић, директор ЦЗКД, о списку „30 највећих србомрзаца и издајника међу јавним личностима“ који је саставио СНП „Наши“, „Да можда не“ РТС-а

Динамика бесконачног решења

Душан Јањић Појавила се одредница која је Србији много коштала а којој нису одолели ни Милошевић, ни Ђинђић пред смрт, ни Коштуница и Тадић, ни сада Николић – то је „коначно решење“. Наши политичари као да не разумеју динамику кризе. Није њима Бог дао да је реше и ја одговорно тврдим да ниједан наш политичар неће добити Нобелову награду за Косово. Да ли ћемо повезати унутрашње интересе са спољном политиком или ћемо лупетати? Понашамо се као да имамо сто пилара и двеста савезника.

Душан Јањић, политички аналитичар, „Таласање – пусти причу“ Радио Београда 1

Кад тата дограби гвоздену метлу и построји чељад

Зорана Михајловић Важно је рећи да ће нова влада после дужег времена имати премијера који је најјача политичка личност, који неће дозволити никакве калкулације кад је у питању будућност земље, нити ће ико моћи да га уцени зарад ситнопартијских интереса. И не само то - Вучић ће увести гвоздену дисциплину у влади.

Зорана Михајловић, потпредседник СНС, о новој Влади Србије, „Блиц“

Хладни као таштина душа

Александар Чепурин Те санкције мене подсећају на сеоског младожењу који је радио све у инат ташти. Казао је – повредићу себи око, да би зет ове таште био ћорав.

Александар Чепурин, амбасадор Руске федерације, о санкцијама ЕУ према Русији због Крима, „Шта радите, бре?“ РТС-а

Вечита теорема

Предраг Симић Економска ситуација подрива нашу преговарачку позицију. Захваљујући политичарима и спиновању медија јавност Србије окренута је на унутрашње проблеме, на незапосленост итд. Чини ми се да смо пребрзо окренули главу од Косова. Ако се тим проблемом не бавимо, појавиће нам се ново Косово.

Предраг Симић, професор ФПН и дипломата, „Таласање – пусти причу“ Радио Београда 1

Вуду вежбе

Предраг Симић Читав грађански рат у Југославији је био показна вежба за оно што се последњих година дешава у Грузији, Јужној Осетији, Абхазији, Украјини. Ми смо за Запад метафора Русије, имамо улогу оне вуду лутке у сеансама коју „боду“. […] Јелко Кацин нам је „лепо“ објаснио да нема аналогије између Крима и Косова, али има између Путина и Милошевића.

Предраг Симић, професор ФПН и дипломата, „Таласање – пусти причу“ Радио Београда 1