Просвећена руља

Ненад Прокић „Црна рука“ је имала часопис „Пијемонт“ у којем је 1911. године политички систем у Србији прогласила „руљократијом“, и то је један од термина којим се може објаснити [досадашњи] политички живот у Србији.

Ненад Прокић, драмски писац, „Ћирилица“ на ТВ „Хепи“

Легитимна крађа интелектуалне својине

Ненад Прокић Дојучерашњи националисти и сарадници свакојаке беде су променили политику. У политици нема ауторских права. Штета што су учили 20 година, па је Вучић данас на позицијама на којима сам ја био 1991.

Ненад Прокић, драмски писац, „Ћирилица“ на ТВ „Хепи“

Пси (анти)рата

Ненад Прокић Некада је невладиним организацијама било у интересу да је Србији што горе, јер се њихов глас јаче чује у земљи и иностранству. И једни и други били су корисници српске несреће, мада се не може упоредити профит који су извукли. То се коначно види по странкама које су до јуче мислиле да имају тапију на демократију, а „пропале“ су на корупцији своје идеје.

Ненад Прокић, драмски писац, о ратним и антиратним профитерима, „Ћирилица“ на ТВ „Хепи“

(Не)срећни губитници су...

Предраг Симић У Загребу су ми рекли да се цена ЕУ плати одмах – чим уђете, на шалтеру вам наплате 600 милиона евра. Пошто је Србија већа, то би било милијарду евра. Када хоћете да узмете 1,3 милијарде евра који вам следују из фондова, кажу вам да идете на други шалтер који је затворен док не напишете пројекте. Кад напишете пројекте, ставе их све у бубањ са бугарским, румунским, мађарским… па кога извуку.

Предраг Симић, професор ФПН у Београду и дипломата, „Ћирилица“ на ТВ „Хепи“

Периферне монете

Ненад Прокић Распадом СФРЈ одлучили смо да будемо периферија периферије, и то ћемо бити. Комунизам је био златни врх нашег учешћа у светској историји. Ниједну болницу нисмо направили после Тита. Југославија је била превише добар пројекат за своје народе, који су сада сви сами на своме, „сручили“ су се на своју ситну меру и постали монета за поткусуривање.

Ненад Прокић, драмски писац, „Ћирилица“ на ТВ „Хепи“

Грех за под мишку

Ненад Прокић Као православац или католик можеш да добијеш опрост греха, док као протестант са својим грехом идеш горе и видиш шта ћеш с њим да радиш.

Ненад Прокић, драмски писац, „Ћирилица“ на ТВ „Хепи“

Кинеска мудрост

Предраг Симић Метафора коју је смислио Горбачов била је „заједнички европски дом“, у коју су после Јељцин и Козирјев дуго веровали. Један кинески комунистички функционер ми је тада рекао да ће у том дому неки народи имати сунчане станове на првом спрату, други у приземљу, а неки у сутерену где је влажно и хладно. Од идеала смо дошли до реалности - тај „заједнички европски дом“ има много спратова и изнад и испод земље.

Предраг Симић, професор ФПН у Београду и дипломата, „Ћирилица“ на ТВ „Хепи“

Пијачни дани у Србији

Весна Пешић Председник СНС Александар Вучић тренутно се налази у фази растурања саме власти на комаде - успешно је растурио опозицију, а сада, када је освојио апсолутну власт и када може, малтене, сам да формира владу, он је ту власт изнео на пијацу и нуди свакоме по нешто.

Весна Пешић, социолог, о мандатару Владе Србије, „Један на један“ РТВ-а