Домаћа памет

Александар Вучић Неки су се закључали и нису хтели да напусте станове и куће, чак и са малом децом. Према нашим проценама, спасли смо деведесет седморо деце супротно вољи њихових родитеља.

Александар Вучић, премијер Србије, поводом великих поплава које су погодиле Србију, према „Утиску недеље“ на ТВ Б92

Небеске мердевине

Томислав Николић Нећемо дозволити да изгубимо иједан живот више, само зато што је неки грађанин процењивао да није толико угрожен - да може да се попне на спрат, а са спрата на кров. А после - где ће? На небо?

Томислав Николић, председник Србије, поводом великих поплава које су погодиле Србију, према „Утиску недеље“ на ТВ Б92

Моравска кабаница

Предраг Ј. Марковић Нема историјског, публицистичког или књижевног дела које има јаче дејство од „Времена смрти“. Ни у великим светским књижевностима нема таквих књига, које обухватају век и по историје и све велике дилеме једног народа [...]. То је роман-океан. Достојевски је рекао како су сви руски писци изашли испод Гогољевог „Шињела”. Могао бих да га парафразирам, па да кажем да су скоро све идеје у српском политичком и културном животу изашле испод моравског гуња Добрице Ћосића.

Предраг Ј. Марковић, историчар, поводом смрти Добрице Ћосића, „Политика“

Њихови Хитлери из наших сокака

Џим Џатрас Демонизација противника [спроводи се кроз] феномен који можемо назвати „Хитлер овога месеца“. Ко год нам се супротстави бива „хитлеризован“ – Садам Хусеин је био „Хитлер месеца“, Милошевић је био „Хитлер месеца“, Владимир Путин је „Хитлер овога месеца“, Асад је нови Хитлер. Хитлер је најбоља ствар која се икад десила Холивуду и америчкој спољној политици.

Џим Џатрас, адвокат из Вашингтона, на трибини „Америка и свет: глобални интервенционизам суперсиле на заласку“, видео запис на „Стању ствари“

У се и у Светог Саву

Николај Црноречки Устаћемо и потрудићемо се, позваћемо сваког ко може имало да ради, да покажемо да смо деца светосавска, да се не заврши све на неком кукању и тражењу помоћи од Европе, од Европске заједнице и тих лажова и јеретика, који се радују што нас је ово снашло и који доприносе свему овоме. Да не тражимо хлеба на њивама глади, као што рече свети владика Николај.

Николај Црноречки, архимандрит, беседећи о поплавама које су задесиле Србију, „Срби на окуп“

Већ позната обећања

Бошко Јакшић Имали смо 2005. поплаве у Војводини, тада је Влада Војислава Коштунице била на одмору. После смо имали опет поплаве, после којих је Тадић рекао да ће се борити против јавашлука, и од свега само празне речи. Ова власт је сада пред озбиљним и неугодним питањем хоће ли „Београд на води“ или Србију под водом. Да смо уложили у чишћење канала, не бисмо имали ове мртве. У време поплава се само прича о поплавама, чим мало замакне, ми заборавимо ту причу.

Бошко Јакшић, новинар, о великим поплавама које су погодиле Србију, „Утисак недеље“ на ТВ Б92

Ако смо и сироти, нисмо изгубили људске особине

Бошко Јакшић Оно што се види са трга у Скопљу, код прикупљања помоћи за БиХ... Тај један спонтанитет у кризним временима, кад знамо да су се људи прозлили у кризи, празни су им џепови, не знају како ће да скрпе до краја месеца. Све је то пало у воду. Сиротиња помаже сиротијима од себе. Људскост за коју смо мислили да је нестала, поново се појавила.

Бошко Јакшић, новинар, о великим поплавама које су погодиле Србију и БиХ, „Утисак недеље“ на ТВ Б92