Мали корак за Малог и велики корак за Београђане (из блата у воду)

Синиша Мали Посебно иритира што неко пише саопштења и твитове док летује и излежава се у Истри. Молим да се поштују људи који покушавају да Град извуку из блата у који је упао са милијарду евра дуга и да донесу нешто корисно и лепо, попут Београд на води, [...] о којем маштају генерарације Београђана.

Синиша Мали, градоначелник Београда, о председнику ДС-а Бојану Пајтићу, „Танјуг“

Коме је до рада, тај не пита за зараду

Томислав Николић Добровољни, волонтерски и хуманитарни рад увек је ефикаснији, зато што се за то не прима плата.

Томислав Николић, председник Србије, о ангажовању волонтера за обнову поплављених подручја, „Танјуг“

Пут у средиште понора

Небојша Катић Ово је прва [српска] влада која је јавно рекла да је неолиберализам њен узор. Остале владе су то прихватале кроз усвајање политике ММФ-а. Став да је неолиберализам најбоље решење овде никада није био на јавној дебати. Четрнаест година ходамо ка понору, а не сећам се да је било озбиљне дебате у Србији.

Небојша Катић, економиста, о влади Александра Вучића, „Таласање - пусти причу“ Радио Београда 1

Кад аплаузи (гласноговорника) не утихну

Небојша Катић Од утицаја ММФ-а тешко се може побећи, јер Србији треба новац споља. Оно што мене запрепашћује је ентузијазам с којим српска политичка и економска елита наступа као гласноговорник ММФ-а. Све што чујемо је само ехо политике ММФ-а. [...] Напољу, где се спроводи неолиберална политика, неко се и буни - док се у Србији аплаудира.

Небојша Катић, економиста и пословни консултант из Лондона, „Таласање - пусти причу“ Радио Београда 1

Усамљена гомила одумире јецајући

Небојша Катић Нема синхронизоване акције. За разлику од рецимо Словеније, грађани Србије немају културу самоорганизовања и побуне против тога. Кад постоји таква слабост, у држави можете спроводити политику какву год хоћете. Банке могу „драти“ грађане, то пролази без икаквог одјека. Грађани могу јецати, али ти јауци су усамљени и нису део хора - и не могу вршити притисак на власт да нешто учини.

Небојша Катић, економиста, о спровођењу неолиберализма у Србији, „Таласање - пусти причу“ Радио Београда 1

Задржите паре, али вратите дипломе

Небојша Катић Фредерик Мишкин је познати монетарни стручњак и велики див. Пред избијање кризе на Исланду позвали су га и платили му - и он је рекао да је са банкарским системом Исланда све у реду. Он се вратио у САД, а Исланд је доживео велику финансијску кризу. Мишкину се и даље диве, нико га не подсећа шта је причао и не тражи да врати паре. Или Лефер, познат по Леферовој криви коју неолиберали необично воле, а који је тада објашњавао да је исландски модел феноменалан и да сви треба да га следе. Ако ти велики амерички професори себе проституишу, шта је остало за наше економисте?

Небојша Катић, економиста и пословни консултант из Лондона, „Таласање - пусти причу“ Радио Београда 1

Сарајево пре и после (доласка) Ердогана

Ненад Кецмановић Када одете у Сарајево, видећете на све стране турске школе, туристичке агенције, посластичарнице, банке, турске студенте... Дошло је до масовне емоционалне идентификације Бошњака са Турском. Пре рата, рећи неком Муслиману да је Турчин доживљавано је као увреда. Данас је обрнуто. Имате обостране изјаве и Ердогана и бошњачких политичара.

Ненад Кецмановић, универзитетски професор и бивши политичар, „Око“ РТС-а