За 5. октобар

Војислав Коштуница С друге стране, ја нисам заговорник 6. октобра, ја сам заговорник тога да се ствари мењају у Србији у данима и месецима који су затим дошли, да се мењају јачањем институција, доношењем закона. Ако неко каже 6. октобар, он каже револуција.

Војислав Коштуница, председник ДСС-а, "Б92"

Правићемо транзицију од блата

Горан Свилановић Морамо наставити сарадњу са Хагом, ухапсити оптужене; уколико то изостане, Србија ће да остане изван света и да се ваља у блату транзиције.

Горан Свилановић, министар иностраних послова СЦГ, "Време"

Тужба(лица)

Соња Бисерко На видело ипак излази чињеница да је рат припреман знатно раније од појављивања Туђмана и Изетбеговића. То отвара и кључно питање одговорности Србије за агресију и геноцид. Зато је тужба Босне и Херцеговине и Хрватске у Суду правде у Хагу против Србије итекако важна, јер тај Суд ће нужно дати и дефиницију рата без које нема нормализације односа у региону. Покушај међународне заједнице да тај проблем решава политичком коректношћу (значи, прећуткивањем истине) само је додатна фрустрација и за жртве и за агресора.

Соња Бисерко, у "Хелсиншкој повељи"

Беседе о беседи

Зоран Живковић Пре свега интонација целог тог обраћања. Искоришћено је као један политички говор. У Храму Светог Саве који је почео да се гради одавно, али ти су радови интензивирани управо директним учешћем покојног Зорана Ђинђића, испред одра на коме лежи човек који је и сада, а ја сам сигуран да ће то историја да покаже, највећи политички ум у последњих сто година у овој држави, није пристојно држати политичке придике и политичке говоре, посебно није пристојно од људи којима политика није посао. Према томе, то је разлог због чега су породица и влада морале да реагују.

Зоран Живковић, премијер Србије, о беседи митрополита Амфилохија Радовића

Жртвовање

Стојан Церовић Шта год да је ко раније о Ђинђићу мислио, у човеку разнесеном из слоновског калибра људи су непогрешиво препознали свесну жртву.

Стојан Церовић, у тексту "Чари ванредног стања", "Време"

Ванредне речи

Милош Васић Не заборавите једну ствар, проћи ће ванредно стање. Прави учинак полицијског рада мериће се по правоснажним судским пресудама.

Милош Васић, новинар "Времена", "Кикиндске"

Ванредне речи

Владан Батић Мене су нарочито дирнуле речи једног сељака из села Грабовац код Обреновца: 'Србија сад мирно спава. Мирније су ноћи. И пси другачије лају. Србија више не цвили као пребијена кучка'.

Владан Батић, министар правде, "Политика"

Ко чека - остари

Душан Михајловић Ја сам стара чекалица.

Душан Михајловић, министар полиције, "БК"

Low budget

Дејан Михајлов Оне који причају да хоћемо да вратим социјалисте подсећам да је њима социјалиста Бане Ивковић изгласао буџет. Као и да је реч о одбеглом социјалисти коме би, да је Устава и закона, био одузет мандат. Они постављају јуловце на место специјалних тужиоца...

Дејан Михајлов, шеф посланичке групе ДСС-а, "Панчевац"

Легијин Идентитет

Војислав Коштуница Сврха тог разговора је, по жељи Зорановој, била да оно што је он знао и пре 5. октобра, јер је био у контакту и са Легијом и са још неким бројем људи из Црвених беретки, да оно што је он успоставио 5. октобра и после 5. октобра на неки начин буде утврђено, зајамчено и сусретом са мном, као председником СРЈ. Само лојалност новим властима и ништа више, то је разговор који је трајао 5 минута и то је једини мој сусрет са Милорадом Луковићем Легијом.

Војислав Коштуница, председник ДСС-а, "Б92"

Легијин Идентитет

Александар Тимофејев У новинарским круговима, 'основано се сумњало' већ дуже време да је 'Идентитет' Легијин. Листање тих новина започињали смо реченицом: 'Ајде да видимо шта данас каже Легија'.

Александар Тимофејев, уредник Информативног програма ТВ "Б92"

С људима сумњивог морала

Велимир Илић Тачно је да познајем многе људе из подземља, али је тачно да преврат 5. октобра нисмо могли да остваримо са академицима, професорима универзитета и угледним јавним и културним радницима него са људима сумњиве прошлости и понашања. То су врло добро знали и Ђинђић и Човић.

Велимир Илић, лидер Нове Србије, ТВ Чачак

Без односа

Мирјана Марковић Разуме се да нисам ни у каквим односима са било којим злочином у Југославији.

Мирјана Марковић, супруга и мајка, писмо из Москве

Без односа

Марија Милошевић Нема, дакле, говора о бекству – мама често путује и она, као што се каже, има стално спакован кофер пред вратима.

Марија Милошевић, ћерка, "Публика"