Доктор Нушић

Егон Савин Прошлост је уписана у садашњост. Нушић је дијагностичар менталитета. Нема потребе за измештањем. Нушић је глас и дух оног Београда који је паметан, духовит, космополитски.

Егон Савин, позоришни редитељ, „Блиц“

Дивљи у (паланачком) седлу

Егон Савин Иако су постали дивљи, необразовани и злуради од дугог боравка у нељудским условима, иза Божјих леђа, ови људи нису изгубили осећај за правду и солидарност. Нажалост, ова својеврсна црна хроника није довела своје актере и сведоке до свести о нужности колективне побуне против власти која свесно држи своје поданике у сиромаштву, заосталости, егзистенцијалној зависности... Непросвећени народ балканске паланке није препознао да прави кривци живе и раде на потезу од Калемегдана до Славије, на двору и у министарствима.

Егон Савин, позоришни редитељ, о Нушићевој драми „Иза Божјих леђа“, „Блиц“

Три сата неквалитетног програма

Петер Хандке Он је причао, а ја готово нисам проговорио. Мислим да је хтео да ми објасни шта је хтео да уради када је дошао на Косово. Његова прича трајала је, чини ми се, пуна три сата и била је потпуно политичка. Мислим да он није схватио моју личност. Јер, у суштини, његова политичка прича мене није интересовала... Ја сам желео да говорим о другим стварима, о приватним стварима, о Србији, о природи, о једном ресторану у Пожаревцу који се звао „Кум“.

Петер Хандке, књижевник, о својој посети Слободану Милошевићу у Схевенингену, „Политика“

Сачувај нас Боже куге, глади и новинар(ств)а

Петер Хандке Стваралаштво је нешто природно. Поезија је природна. Новинарство је вештачко, као платно са мртвом природом на коме је осликано грожђе, а врапци се залете и покушавају да га кљуцају. Ви то грожђе представљате као стварно. Читаоци су јадни врапци који се залећу да кљуцну зрна која им ви лажно нудите.

Петер Хандке, књижевник, „Политика“

Историја уживо

Егон Савин Како може бити помирења између злочинаца и жртава?!? Узалуд ревизије и рехабилитације! Зар неко заиста мисли да ће три пута поновљена лаж постати истина? Нисмо ми учили историју само из уџбеника. Осећали смо је и на својој кожи. Ми, потомци жртава, добро знамо ко су били злочинци. Не може да се заборави. То је противприродно.

Егон Савин, позоришни редитељ, о рехабилитацији Драже Михаиловића, „Блиц“

Салман воли самог себе, свог предивног себе

Петер Хандке Па то је тај чудесни свет о којем пева Луј Армстронг (What a Wonderful World), а Салман Ружди је чудесан човек у том чудесном свету. И он зна ко је добар, ко је зао, ко је светао, ко је мрачан. Ружди не жели да чује ниједан други одговор осим свог. Како то да је спреман да чује само једну страну приче, а није новинар, него је баш писац?

Петер Хандке, књижевник, о Руждијевим оптужбама за лојалност „балканском касапину“, морално слепило и мржњу према модерном свету, „Политика“

Кљукање шареним пилулама

Петер Хандке Више ме брине то што нико више неће да отвори причу о злочину који је Запад учинио према Србима. Као да су сви у Немачкој, Француској и другим земљама прогутали неку таблету за коју мисле да им је прочистила душу. Затворили су ту причу.

Петер Хандке, књижевник, „Политика“

„Црна“ жено са косама плавим

Владимир Ђукановић Већ ми је виша мука од ње. Ниједне новине нису написале један једини негативан критички текст о њој и њеном раду. Редовно је улепшана преко „Фотошопа“ у свим новинама, посебно у проамеричким.

Владимир Ђукановић, посланик СНС-а, о Зорани Михајловић-Марковић (СНС), према „24 минута са Зораном Кесићем“ на ТВ Б92

Којекуде Зорана

Владимир Ђукановић Не пада ми на памет да то прећутим. Ви имате један двомесечник, излази на сваке две недеље, који пише језиве ствари. Увек је читав број посвећен СНС-у, а највише Александру Вучићу. Шокирате се кад видите да је потпредседница странке и владе, говорим о Зорани Михајловић, мртва 'ладна дала интервју за те новине. Да ли она зна шта ради, како се то понаша и на шта то личи? Коме дајеш легитимитет? Онима који Вучића прозивају да је општио са сопственим дететом.

Владимир Ђукановић, посланик СНС-а, према „24 минута са Зораном Кесићем“ на ТВ Б92

Све нас мрзе једнако, само нас неке мање

Александар Вучић Људи нас све мрзе у политици, али кад дође до избора, чекај, чекај, један је тамо био сваки дан кад су биле поплаве...

Александар Вучић, премијер Србије, „Интервју“ ТВ Б92

Пре Вучића нисмо имали ништа, а онда је он дошао и укинуо (скоро) све

Александар Вучић Супер је то, али нисам срећан што таквих емисија није било пре две, четири или пет година.

Александар Вучић, премијер Србије, о емисији „24 минута са Зораном Кесићем“, „Интервју“ ТВ Б92