Политика, занат најстарији

Горан Марковић Разумети се у политику није ништа похвално. Политичари су, у принципу, људи који не знају ништа друго да раде, па се баве политиком. Не само да се не разумем у политику, мене то не интересује као један помало нижеразредни посао. Политичари су, најчешће, по професији - ништа!

Горан Марковић, филмски режисер и позоришни редитељ, „Блиц“

Нас су бабе врачаре уклеле (Џукеле ће нас докусурити)

Горан Марковић Стоји да нас је све мање и да ништа не чинимо како бисмо тешке тренутке преживели у што већем броју, него бирамо опције које нас смањују, не само по броју, него и по квалитету. Често помислим колико је правих људи побегло одавде или натерано да побегне, и то је нека врста тихог самоубиства.

Горан Марковић, филмски режисер и позоришни редитељ, „Блиц“

Трактат о патриотизму

Горан Марковић Патриотизам се овде уновчава и иза њега се крију најобичније хуље. Ти наводни патриоти су углавном олош који је патриотизам изабрао као дизајн. Себе сматрам патриотом зато што сам све време остао овде, а могао сам да одем, попут многих колега. Друго, све време сам радио и представљао своју земљу у свету и моји филмови су добијали велике награде у временима кад је била срамота да се помене Србија. Патриотизам је нешто интимно и тим се не маше. Ако о томе причаш, личиш на оне швалере који непрестано причају о својим подвизима, обично имају неки сексуални проблем.Тако је и с патриотизмом. Ако много машете тиме, сумњиви сте, доказујете нешто што не мора да се доказује.

Горан Марковић, филмски режисер и позоришни редитељ, „Блиц“

(Полу)свет манекена и месија у покушају

Горан Марковић Чим имате толико самоистицања, представљања себе као месије и спаситеља, то је одмах сумњиво. Мислим да би људи који се баве политиком требало да буду прилично непознати и да раде свој посао, а не да представљају манекене жуте штампе. Цела ствар је срачуната само на спољне ефекте и на држање власти. И све ми то личи на ову нашу ситуацију. Немамо среће са људима који воде нашу и околне земље, али ни са овима који воде свет. Нису ништа бољи ни ови западни политичари, то су махом неквалитетни људи и међу њима нема неког човека од формата. То је све полусвет.

Горан Марковић, филмски режисер и позоришни редитељ, „Блиц“

Није (само) Слоба крив...

Горан Марковић Ја човека посматрам редитељски, посматрам његово понашање и у појави Милошевића сам одмах видео нешто самодеструктивно. Тек касније сам сазнао да је у његовој породици било самоубистава. Он је задовољио самодеструктивну жељу код људи и на неки начин их испунио. Милошевић је све нас повукао у свој круг и ми смо сви изгубили животе заједно са њим... Сваки самоубица може да пожели да води једну нацију, али је проблем што га за то неко и изабере.

Горан Марковић, филмски режисер и позоришни редитељ, „Блиц“

Држи се Немаца (нарочито) када дарове носе

Ђорђе Вукадиновић Рачуница је отприлике следећа. Немачка је највећа и намоћнија чланица ЕУ. За разлику од злих и превејаних англосаксонаца – а и браћа Руси често нису били бољи – Немачка не заборавља и не оставља на цедилу своје савезнике. Ми смо им се у прошлом веку два пута (или три, зависи како рачунамо оно што се дешавало 90-их) нашли на путу, па им не можемо превише замерити што су нас згазили. Ето, шта фали Хрватима? Боље би било да смо и ми мало певали „Данке Дојчланд“.

Ђорђе Вукадиновић, главни уредник НСПМ-а, у тексту „Фактор мира и стабилности на Балкану“ о Александру Вучићу, НСПМ

Искривљену слику своју љуби(м)

Ђорђе Вукадиновић Tо је структурни проблем сваког ауторитаризма, сваке деспотије и – сваке апсолутне и апсолутистичке власти. Пре или касније, поверује у слику коју види у сопственом, удворички искривљеном медијском огледалу, почне да се самообмањује, упада у параноју, убрзано губи осећај за меру и контакт са реалношћу. И онда се силно изненаде (и увреде) кад их та реалност, у неком тренутку, лупи у главу.

Ђорђе Вукадиновић, главни уредник НСПМ-а, у тексту „Фактор мира и стабилности на Балкану“ о Александру Вучићу, НСПМ