Голгота Матице српске и васкрс Петра Луковића

Слободан Антонић И шта мислите, ко је бесрамно изјавио – „Одвратан ми је, одвратан овај народ!“? Да ли је то можда главни уредник Летописа Матице српска, за који изненада више нема пара у буџету државе Србије? Или је то можда изјавио главни уредник Е-новина, за које се, одједном, налази новац у државном буџету?

Слободан Антонић, социолог, НСПМ

Колонијални (само)управљачи

Слободан Антонић Невоља са српским друштвом је постојање знатног раскорака између [...] нормативне елите, и оне фактичке, функционалне елите која управља Србијом. Овдашња фактичка елита, наиме – политичка, економска и културна, великим делом заправо је колонијална. Она слабо прикрива да презире свој народ и да радо учествује у његовом оробљавању и експлоатацији.

Слободан Антонић, социолог, НСПМ

Нешто између (промена и преврата)

Ненад Чанак Није то била револуција. Како у Србији може да буде револуција без крви до појаса?

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, поводом 15 година од Петог октобра, „Око“ РТС-а

Позориште у кући (са певањем, пуцањем и плакањем)

Зоран Стојиљковић Прво смо имали националне драме са певањем и пијаним пуцањем, па трагедије избеглиштва и социјалне драме, а сада те ситне водвиље - корпупција овога и онога, ја тебе прислушкујем, ти мене прислушкујеш - и европско опредељење које се понавља некритички као нека врста мантре и неупитности.

Зоран Стојиљковић, професор Факултета политичких наука у Београду, „Прави угао“ РТВ-а

„Хотел Калифорнија“ у пет епизода

Зоран Стојиљковић Шта се десило 5. октобра? То је један сценарио, који је вежбан у Хрватској и Словачкој, а после извожен у Грузију и Украјину. Има пет елемената. Прво имате дубоко незадовољне грађане, који помисле да нема излаза. Затим формирате опозицију у виду радикалног студентског покрета попут „Отпора“, „Кмаре“ или чега год, који артикулише то незадовољство. Онда они заједно притерају опозицију да се уједини, да формира широк политички кишобран. На то имате пријатељско спољно окружење и значајна међународна помоћна средства. У задњој епизоди почињу да беже, као пацови са брода, средњи и горњи ешалон власти.

Зоран Стојиљковић, професор ФПН-а у Београду, поводом 15 година од Петог октобра, „Прави угао“ РТВ-а

Стари, добри Маркс

Зоран Стојиљковић Морам да признам да сам школован за време социјализма, што се види по боји моје преостале косе и браде. Још увек се радо сећам Маркса. Он има две ствари, које су јако значајне. Једна је да се друштвена теорија увек брукала када није водила довољно рачуна о интересима и распореду снага. А друга да се и у политици и у нашим приватним животима велики догађаји дешавају два пута - први пут као истинска драма и преокрет, а други пут мање-више као фарса.

Зоран Стојиљковић, професор ФПН-а у Београду, поводом 15 година од Петог октобра, „Прави угао“ РТВ-а

О Коштуници (и даље) све најгоре

Ненад Чанак Коштуница је ту био искрен. Човек је клерофашиста, прича са совама, не верује никоме. Са њим није било изненађења. Зоран Ђинђић је ту био много комплекснији играч, да употребим бесконачни еуфемизам. Он се правио да је за неке ствари, а трудио се да се такве ствари не десе.

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, о аутономији Војводине, „Око“ РТС-а

Љотић је био бољи (препродавац наркотика)

Ненад Чанак Коштуница је био накупац тамјана, препродавао је те наркотике: тамјано, религиозно, традиционално, клеро, „ми морамо слушати мудре речи Димитрија Љотића“. То је отприлике била његова политика. О-кеј, није у реду према Љотићу упоређивати га са Коштуницом.

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, поводом 15 година од Петог октобра, „Око“ РТС-а

Ди бесте (немачке машине су најбоље на свету)

Александар Вучић Кажете да су то немачке машине. Па знао сам и никад се нисам стидео да кажем да је немачко најбоље. Са Немцима увек знаш на чему си, па било да је реч о политици, бизнису или грађевини.

Александар Вучић, премијер Србије, на шеталишту Савска променада где се гради „Београд на води“, „Ало“

Нека се припреме Беч и Лондон

Александар Вучић Стално говорим да ми је циљ да по броју туриста престигнемо Будимпешту и када завршимо „Београд на води“, „Деспотов град“, српски Јад Вашем на Старом сајмишту са супротне обале Саве и још неке пројекте, верујем да ћемо бити на најбољем путу да то и постигнемо.

Александар Вучић, премијер Србије, по доласку на шеталиште Савска променада, „Ало“

(Аутентични) изданци из опаљеног грма

Ненад Чанак Зашто смо „преживели“ само нас тројица? Из једноставног разлога што смо Расим Љајић, Веља Илић и ја имали одређену аутентику.

Ненад Чанак, председник Лиге социјалдемократа Војводине, о лидерима ДОС-а који су „политички преживели“, „Око“ РТС-а

Вучићев ум царује, Вулин кладе ваља

Александар Вулин Важна је и чињеница да једино што Влада није испунила из експозеа председника Владе јесте – закон о платним разредима. Све остало смо урадили и много теже законе, од закона о раду, па до смањења дефицита. Зато, Вучићу, треба да идеш на изборе, зато што ово не треба да трпиш.

Александар Вулин, министар за рад и председник Покрета социјалиста, „ТВ Пинк“/„Танјуг“

Сачекуша за премијера

Александар Вулин Председник Владе је отишао у САД. Тамо га је дочекао покушај те фирме и сестре потпредседнице Владе – ту мислим на Кори Удовички и њену сестру – сачекали су га са покушајем намештених демонстрација. Ја не разумем свог пријатеља Вучића како може да трпи Кори Удовички у Влади, када из њене породице долазе овакви напади на Владу у суштини, на све нас. Практично, оптужују Вучића, али он има снаге да седи на седници Владе и да не тражи њену оставку.

Александар Вулин, министар за рад и председник Покрета социјалиста, „ТВ Пинк“/„Танјуг“

Док Слоби није смркло, првоборцима Отпора и Вучићу није могло да сване

Момчило Вељковић Да је Слоба (Милошевић) остао на власти, Вучић никада не би постао премијер.

Момчило Вељковић, некадашњи Отпораш из Пожаревца, фотографишући се са Александром Вучићем у фабрици „Бамби“, „Танјуг“

Шта учини школа од човека (а могао је да буде само Веља)

Ненад Чанак Ја се са Илићем магистар Велимиром у низу ствари не слажем, имам милион примедби на њега. Милијарду. Али, Илић магистар Велимир, пре него што је постао магистар, био је само Веља Илић, прави опозиционар који је имао екипу која за њим ишла и у ватру и воду, тада када је то било важно.

Ненад Чанак, председник Лиге социјалдемократа Војводине, поводом 15 година од Петог октобра, „Око“ РТС-а

Београдске паше несумњиво добрих намера

Ненад Чанак Борис Тадић је човек несумњиво добрих намера, али је имао проблем да исперципира проблеме с којима мора да се суочи. То несуочавање и покушај да интегрише председнички и премијерски положај, [...] направили су уска грла, и Србија није имала пропусну моћ за функционисање. [...] Александар Вучић је човек несумњиво добрих намера. [...] Међутим, његов проблем је сличан као и у случају Тадића - сужавање одлучивања и базе одговорности. Тако се могло управљати Београдским пашалуком, можда, али Србијом у овом формату не може.

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, „Око“ РТС-а