Догађање покварене (политичке) елите

Небојша Крстић Живимо у парламентарној демократији већ скоро четврт века, а још нисмо научили ни основне принципе тог система. И даље оне који мисле другачије проглашавамо за „издајнике“, „плаћенике“, „продане душе“ посматрајући свет, што би Тијанић рекао, из перспективе своје личне покварености... Најгоре је то што ту врсту тоталитарног једноумља не пропагирају неуки, већ представници политичке елите.

Небојша Крстић, маркетиншки стручњак и бивши саветник Бориса Тадића, „Блиц“

Да пропаднемо барем достојанствено

Небојша Крстић Није ми се допало ни неколико Тадићевих изјава о Косову. У једној је рекао да је „Вучић дао 50 пута више него што би дао он“. Србија од 1999. нема реално шта да да, јер јој је све одузето. И зато би сви учесници у политичком животу морали да сачувају достојанство и да не буду генерали после битке, јер то није фер.

Небојша Крстић, маркетиншки стручњак и бивши саветник Бориса Тадића, „Блиц“

Пуноправни члан поштене интелигенције

Небојша Крстић И када сам радио за бившу власт, моја се имовинска карта није увећала. Нисам никад зидао на врачарским пашњацима, немам сат скупљи од целокупне имовине просечног Србина, станујем у истој кући деценијама, возим иста кола из 2002. Једино имам више књига и ЦД-ова.

Небојша Крстић, маркетиншки стручњак и бивши саветник Бориса Тадића, „Блиц“

Најрелевантнији најевропљанин

Небојша Крстић Потпуно је јасно да је једина релевантна проевропска снага на политичкој сцени Србије управо Вучић. Оног ко се наљути на мене због ове тврдње питао бих ко је осим Вучића снага која Србију држи на европској траси? А да је релевантан, значи да има више од цензуса. Поставља се питање зашто они који за себе тврде да су проевропски оријентисани имају толику мржњу према Вучићу.

Небојша Крстић, маркетиншки стручњак и бивши саветник Бориса Тадића, „Блиц“

Само Тома да нам се не деси

Небојша Крстић Испада да би они волели да Вучић падне, да анти-ЕУ снага Томислав Николић преузме кормило, да Србија изгуби компас и да би они поново добили на значају.

Небојша Крстић, маркетиншки стручњак и бивши саветник Бориса Тадића, „Блиц“

Нико као Аца

Небојша Крстић Када су најбитније стратешки важне политичке тачке у питању, Вучић је почео да диктира темпо којим су ишли и Ђинђић и Тадић. У неким стварима био је добар, у некима слабији, а у некима, богами, и бољи него претходници. Али, у јавности се створила једна завера ћутања око свега доброг што Вучић ради, а хистерија око оног што су грешке. Пошто ми је мрско да гледам ово фолирање и лицемерје, ја немам проблем да за добар потез кажем да је добар.

Небојша Крстић, маркетиншки стручњак и бивши саветник Бориса Тадића, „Блиц“

Опозицију нема (више) ко да жали

Небојша Крстић Мој је утисак да је опозиција капитулирала пред чињеницом да не зна шта да ради. Одрекла се своје проевропске политике, ужаснута чињеницом да није њен ексклузивни власник јер и СНС је проевропска странка. Покушава да пронађе некакву топлу воду у хватању за Сиризу, за „српску Србију”... И онда недостатак идеја, политике и смисла свог постојања тражи у „вучићофобији” коју лансира као замену за идеологију.

Небојша Крстић, маркетиншки стручњак и бивши саветник Бориса Тадића, „Блиц“

Господин писмени

Емир Кустурица Писмени је био човек врлина, необуздан, острашћен као Оскар Вајлд, али је, речју, као сабљом знао да раздвоји укус од неукуса и покаже нам пут и начин како да мислимо. Све друкчије од ововременог антијунака, селфи-човека самозаљубљеног, оног који не верује у историју, прихвата корпорацијски капитализам као судбину, и вредно ради на доказу како његов комшија, али и читав народ, не вреди пишљива боба! Он прави селфи снимке својим ајфоном и са великим узбуђењем прати развој сваке бубуљице на лицу.

Емир Кустурица, филмски режисер, о писменом човеку у прошлом веку, отварајући 60. Сајам књига у Београду, „Вечерње новости“

Са госпођом, господски

Александар Вучић На шта би личило да ја тражим (од Ангеле Меркел) да прими још милион или два милиона мигранта, кад су Немачка и Аустрија већ поднеле толики терет? То би било непристојно и увредљиво, а ја себе сматрам пристојним човеком.

Александар Вучић, премијер Србије, са мини самита о мигрантској кризи у Бриселу, „Танјуг“

Кад чобани будале

Александар Вучић Ови што држе пашњаке по Београду и што су покрали Бога оца да ми држе моралистичка предавања? То нећу да дозволим.

Александар Вучић, премијер Србије, „Блиц“

Ни ћускија му ништа не може

Александар Вучић Шта год да се деси, и ћускије да почну да падају с неба, неће се променити мој став - Србија неће да подиже зидове.

Александар Вучић, премијер Србије, поводом годину и по дана своје владе, о мигрантској кризи, „Блиц“

Он зна судбу и све што грађане чека...

Александар Вучић Србија после Вучића ће бити много боља него Србија пре Вучића. То грађани који имају коректан и поштен однос, они који хоће да виде, а не они који жмуре и себе враћају у деведесете, јер само тако могу политички да преживе, недвосмислено и виде.

Александар Вучић, премијер Србије, поводом годину и по дана своје владе, „Блиц“

Европу нема ко да жали

Александар Вучић Погледајте шта се дешава око нас. Мислите да ће после оваквих одлука бити велике стабилности у Македонији, Црној Гори, у Приштини... У Приштини 'пију' сузавац као што ја пијем воду. Погледајте како се то одражава на односе Хрватске и Словеније, или Хрватске и Мађарске. Мислите да је у Босни ситуација идеална - па није. Треба да успемо наш брод кроз то да провучемо.

Александар Вучић, премијер Србије, о „полухистерији која влада у целој Европи“, „Блиц“

Револуција (не) може да чека

Борислав Стефановић Хоћу да покушам, докле год има милиметар простора, да останем у ДС-у... Борићу се докле год има микрометар простора, зато што је ДС мени много дао, као и ја њему... Ако нема смисла, онда ћу размислити шта даље. Не занима ме преузимање места Бојана Пајтића. Али, ако би се то икад десило, то не би био ДС какав је данас.

Борислав Стефановић, потпредседник ДС-а и шеф посланичког клуба странке у Скупштини Србије, „Курир“/„Танјуг“

Лидери зачеља периферије (Европе)

Александар Вучић Сви могу да кибицују, дебатују а неко мора да доноси одлуке на дневном нивоу, [...] које се тичу нашег односа са Приштином, економске ситуације, Закона о раду. Задовољан сам бројем тешких и храбрих одлука које смо морали да донесемо, а оне су довеле до тога да Србија постане једна од најугледнијих земаља у региону.

Александар Вучић, премијер Србије, у обраћању новинарима пред одлазак у Брисел, „Танјуг“

Вајмарска Србија (без Хитлера у опозицији)

Ненад Чанак Не бих волео да повучем паралелу између вајмарске Немачке и данашње Србије, али, на жалост, бесциљност, разочараност, одсуство будућности и укупна фрустрација су веома сличне. Надам се да ће последице бити другачије.

Ненад Чанак, председник Лиге социјалдемократа Војводине, „Бета“

Само знам(о) да бисмо опет истим путем

Тони Блер Не можете рећи да ми који смо уклонили Садама [Хусеина] 2003. не сносимо никакву одговорност за ситуацију у 2015. Али је такође важно схватити да би Арапско пролеће које је почело 2011. такође имало тај утицај на Ирак данас, као и да се Исламска држава у ствари развила из своје базе у Сирији, а не у Ираку.

Тони Блер, бивши премијер Велике Британије, АП/„Бета“

Циљ не бира (погрешна) средства

Тони Блер Могу да кажем да се извињавам због чињенице да су обавештајни подаци које смо добили били нетачни. [...] Извињавам се за неке од грешака у планирању и, наравно, нашу грешку у разумевању шта ће се десити када се уклони режим. Али тешко ми је да се извиним за уклањање Садама [Хусеина]. И данас мислим да је боље да он није тамо него да је тамо.

Тони Блер, бивши премијер Велике Британије, АП/„Бета“

Где сви Бошњаци, ту и мали Суљо

Сулејман Угљанин Бошњаци су се три пута током XX века изјашњавали о формирању аутономије за ову област, али су сваки пут остали кратких рукава. Ништа друго да не знате, само се сетите Сјеничке конференције [1917], Земаљског антифашистичког већа народног ослобођења Санџака (ЗАВНОС) и референдума о аутономији Санџака [1991], па имате право на државу. Правите је, ми ћемо вам помоћи.

Сулејман Угљанин, као председник Бошњачког националног већа, у поруци младима на тзв. „Данима самоопредељења“, Радио Слободна Европа

Чекајући дан трећи

Александар Вучић Првог дан сам рекао - ако Мали има 24 стана неће бити градоначелник [Београда], без обзира да ли је кршио закон или не. Дан после тога установљено је да нема 24 стана, већ да је радио са овом или оном [офшор] компанијом. Хајде да сачекамо да видимо. Буде ли се показао да је неморално или противзаконито, не може да буде градоначелник.

Александар Вучић, премијер Србије, о писању „Крика“ о апартманима у бугарском летовалишту Свети Никола, „Блиц“

Дајте нам (цркавицу) бар за један вашар

Александар Вучић Од својих обавеза и одговорности не бежимо, а то ћу рећи и на данашњем састанку. Србија неће да преузме сву одговорност за проблеме у региону. У мигрантској кризи су нам дали пара као за једну сеоску свадбу у близини Шапца.

Александар Вучић, премијер Србије, у обраћању новинарима пред одлазак у Брисел, „Танјуг“

Ми на сузавцу не штедимо

Рашко Коњевић Употребљено је сасвим довољно хемијских средстава која нису штетна за здравље.

Рашко Коњевић, министар унутрaшњих послова Црне Горе, о разбијању демонстрација у Подгорици, „Спутњик“