... а НАТО-у пријатно поподне

Александар Симић Изјава Вука Драшковића [о повлачењу тужбе против НАТО-а] дата је на своју руку, ваљда да би свом госту из НАТО учинио боравак у Београду пријатнијим и лепшим.

Александар Симић, саветник премијера Србије за правна питања, "Европа"

Мали диктатор

Френсис Фукујама У Босни је Педи Ешдаун, високи представник који заступа међународну заједницу, у ствари нека врста диктатора. Људи га упоређују са вицегувернером у британској Индији.

Френсис Фукујама, писац књиге "Крај историје", "Глас Америке"

Секулина химна

Патријарх Павле Да ли су Црна Гора и Србија заслужиле да на почетку трећег миленијума укључе у своју химну неонацистичке, паганске стихове несрећног Секуле Дрљевића? Предложена химна није химна него кентаур којим неко жели да се наруга како Црној Гори тако и Србији и достојанству овог народа.

Патријарх Павле, у писму највишим државним званичницима

Звиждање је знак одобравања (у Јапану)

Милорад Вучелић Недопустиво је да се химна доноси наврат-нанос, због Олимпијаде. Иако јој се звиждало, под химном 'Хеј, Словени' наши спортисти остварили су највеће успехе.

Милорад Вучелић, високи функционер СПС-а, "Политика"

Посетиоци

Драгослав Ранчић Само су Срби изван свега. Митове су истрошили, химну немају, историја им се пише у Хагу. Други их подсећају да је пре 90 година избио Први светски рат. Ти други, попут Холбрука, већ преобраћају Гаврила Принципа у терористу. Срби се још деле на четнике и партизане. Само привидно потврђују стару изреку да на Балкану има историје више него што је потребно. У ствари, изгубљени у времену, они се више не сналазе ни у простору. Како се зове главна улица у Београду?

Драгослав Ранчић, коментатор "Политике"

Зна се ко критикује, а ко плаћа

Чедомир Антић Моје лично мишљење је да би Црној Гори најбоље било да има статус аутономног округа унутар Србије. Овако је постало неиздрживо, не можемо ми све да плаћамо, а они само да критикују. Ова генерација црногорских политичара постигла је највеће достигнуће у историји политике. Никад није виђено да мала држава колонизује већу државу, а то су они управо урадили. Направили су своју колонију од Србије!

Чедомир Антић, члан председништва Г17 Плус и саветник Мирољуба Лабуса, "Курир"

Председничка овлашћења

Драган Чолић Па имам ваљда право да га избацим из просторија странке. Ја сам ту председник, кад ја кажем напоље, онда напоље... Само што могу они да раде шта хоће, Српска радикална странка је фаворит ових избора и победиће на овим изборима, а онда ћемо да средимо и 'Наш глас' и све остале.

Драган Чолић, посланик СРС-а, о сукобима у Подунавском округу странке, смедеревски "Наш глас"

Партнерство за стабилност

Јожеф Каса Ми смо се определили за ДС, односно за Бориса Тадића, и на председничким изборима, па тако и сада. Ми смо увек стабилан партнер док нас не преваре.

Јожеф Каса, лидер Савеза војвођанских Мађара, "Бета"

Крадљивци потписа

Александар Вучић Неки су већ прикупили потписе, како? Али ако буде регуларно, ја ћу их први прикупити.

Александар Вучић, кандидат СРС за градоначелника Београда, "Б92"

Виша математика

Зоран Дракулић Ми данас увозимо бакар, а имамо бакар који нам лежи у Бору. Не ради се уопште о великом новцу, ми данас говоримо о цифри између 30 и 35 милиона долара, а од 5. октобра до данас у Бор смо бацили 120 милиона.

Зоран Дракулић, бизнисмен и кандидат ДСС-а за градоначелника Београда, "НИН"

Муке по (ујка) Басу

Светислав Басара Нећу да кажем да ми је лоше на Кипру, али у Србији су моји пријатељи, моје навике, моје кафане, на крају крајева – мразеви и кише. Да ми је неко рекао да ће ми киша недостајати, е не знам шта бих му одговорио. Међутим, 340 сунчаних дана годишње, буде то мало превише. А и Божић на плус двадесет, у зеленилу, није онај Божић који ја волим. Све у свему, не бих више никада био амбасадор ни у којој лепој земљи. Има ту још једна ствар: у Београду седнем у кола и одем у кафану у шорцу. Е овде, да би то урадио, uncle Бас мора да обуче одело и стави машну.

Светислав Басара, писац и амбасадор, "Европа"

Како је татко преживео

Шабан Бајрамовић Имао сам 1980. једини нишки солистички концерт у 'Чаиру'. Продато 7.000 улазница, а менаџеру Јоци пало на памет да у халу уђем на коњу. Коњ неоседлан, покривен само неким ћебетом, а ја под добрим гасом. Попеше ме некако, а онда је колега Луис (можда и намерно) звекнуо у неко чудо, коњ поскочи, а ја на патос. Ћерке повикале: 'Леле, ће да умре татко', а публика ме подигла аплаузом. Коња одвели, ја мало обрисао прашину с белог одела и концерт је био лудило.

Шабан Бајрамовић, "краљ ромске песме", "Глас јавности"

Клопка за Србе

Богдан Тирнанић И Французи су знали да се прерачунају. Тако су, својевремено, у Кану, на углове улица постављени клозети-контејнери. Убациш десет франака, врата се отворе, уђеш, ништа лакше. Са изласком је пак ишло нешто теже. Више пута сам био сведок бесомучне лупњаве са унутрашње стране врата таквих клозета, уз паничне позиве у помоћ: јер, врата неће да се отворе. Пусти воду, Србине! Мож' мислити како би то тек овде функционисало!

Богдан Тирнанић, у "НИН"-у

Стратегија одвраћања

Глас јавности Наши људи, чини се, један део припрема за одмор посвећују мојим колегама. Први знак који указује на празну гајбу, а мислим да тако нешто ради најмање 99 одсто људи, јесу спуштене ролетне. У такав стан улазим придржавајући се онога 'овце су за шишање'. У случају да имам и најмању 'логистичку' информацију која потврђује одлазак на одмор, проведем сате како бих пажљиво прочешљао стан. Један од сигнала су појачане мере обезбеђења улаза у стан. Власници који праве дебела врата, појачане браве, решетке испред улаза и слично, као да поручују: 'Чувам се јер имам.' Па то је као да неко залепи на чело 500 евра. Треба оставити кључеве комшији, јер је довољно да повремено буде отворен прозор или упаљено светло. Срећа је да су код нас међукомшијски односи често лоши.

Глас јавности, "пензионисани провалник који је радни стаж стицао како у нашој тако и у земљама западне Европе"