Драга Машин, Мира Марковић и... ко беше трећа?

Љубиша Ристић У Србији мрзе све жене које су поред моћних људи.

Љубиша Ристић, позоришни редитељ и некадашњи председник ЈУЛ-а, поводом новог извођења представе „Тајна Црне руке“, „Око“ РТС-а

И Драга Машин ће да глуми Наташу Беквалац, само сутра...

Љубиша Ристић Та дивна жена, Наташа Беквалац, наш је адут. Тај дивни младић Душан Свилар, будућа звезда Метрополитена, Ковент гардена... то је најлепши тенор данашњице који ће за пет година бити чудо. Што да не?! Идемо на сцену да га учим да глуми, да му дам могућност да наступа пред три хиљаде људи... Како Бојана Стаменов може бити алтернација Наташи Беквалац? Па може! Ми не изводимо Драгу Машин на сцену, већ идеју Драге Машин.

Љубиша Ристић, позоришни редитељ, о новом извођењу „Тајне Црне руке“, „Око“ РТС-а

Звер са жигом човека

Љубиша Ристић Џорџ Штајнер, водећи филозоф данашњице, говори о двоструком својству Европе - оне којој тежимо и оне против које смо. То својство произилази из мита како је Европа настала, како се та цивилизација родила. Он каже, то људско у очима звери и то зверско у очима човека, та чудна мешавина која доводи до Минотаура, производа из чудног споја божанског, Зевса, и лепоте девојчице коју је он завео - то је Европа коју живимо. Он [Штајнер] каже, у крајњем Европа личи на човека који се ујутру брије, лепо обуче, слуша Шуберта и оде у Аушвиц на посао.

Љубиша Ристић, позоришни редитељ, поводом новог извођења „Тајне Црне руке“, „Око“ РТС-а

Софтвер савршено фунционише, хардвер перманентно штуца (и кија)

Небојша Катић Драма Србије није у непредузимљивости и лењости њених грађана, већ у неспособности, непрофесионализму и очајном квалитету њене безидејне политичке, и не само политичке, елите. Нема реторике иза које се та основна чињеница може сакрити.

Небојша Катић, економиста, „Политика“

Пут у „Срце таме“

Небојша Катић Не недостаје предузимљивост, већ фали квалитетан државни апарат, фали усмеравање и помоћ, на начин како су то радиле све земље које су се успешно развиле. Само у амбијенту економске наиве и глобализацијских флоскула може се веровати како ће странци развити земљу, па им зато ваља платити да дођу. То је пут у колонизацију, не у индустријализацију.

Небојша Катић, економиста, „Политика“

Располагање (преосталим) кусуром од културе

Предраг Мики Манојловић Најтрагичније за мене, најсмешније и најапсурдније је заправо што од петооктобарских промена, па док ја нисам отишао из земље 2011. године, ништа није урађено за оно што свуда у свету сматрају стратешким благом, а то је култура. Ту нема зезања. То је као вода. То се не да и о томе се води веома рачуна. Како бих располагао тим стратешким благом? Шта би било кад би било... Ја не могу да будем амбасадор у Француској и министар културе у исто време. Не значи да једног дана нећу бити министар културе.

Предраг Мики Манојловић, глумац и позоришни редитељ, „Јужне вести“/N1

Фреску своју љубим

Братислав Гашић Нисам ја тражио да ме осликају на фрескама, нити се за то уопште питам. То је вековима уобичајено правило у СПЦ. Ако нешто важи за све [ктиторе], зашто би у мом случају било спорно?

Братислав Гашић, високи функционер СНС-а, о свом лику на фресци Цркве Светог Јована на крушевачком брду Багдала, према НИН-у

Из пораза у пораз до коначне фактуре (и српске победе)

Мило Ђукановић Разумем емотивни однос српске јавности према питању Косова, али у Црној Гори нико није имао никакву лошу намеру... Ововремена Србија може само да прими фактуру за изгубљену битку, а та битка је била изгубљења у претходним генерацијама људи који су доносили политичке одлуке. Немојте због неке битке која је раније изгубљена да оробљавате оно што су реалне развојне шансе садашње и будуће Србије.

Мило Ђукановић, премијер Црне Горе и председник ДПС-а, о црногорском признању независности Косова 2008. године, ТВ Б92

Парламент треба да полаже рачуне влади (обрнуто не сме да важи)

Мило Ђукановић Логика ДПС-а је једноставна, странка се неће камуфлирати кроз коалиције. [...] Ја сам у више наврата током овог мандата упозоравао да долази до политичког деформитета. То бих назвао парламентарном диктатуром.

Мило Ђукановић, премијер Црне Горе и председник ДПС-а, о односу са СДП-ом од 2013. године, ТВ Б92

Још која пензија до краја (политичког) мандата

Мило Ђукановић Постао сам премијер у земљи на свој 29. рођендан. Већ тада сам имао свест да нећу са позиције премијера отићи у пензију, без обзира што сам потрајао на позицији много више него што сам планирао. [...] Да ли сам успео у томе да грађани осете бољитак? Не знам. Верујем да смо сви саткани од квалитета и од мана, било је у ових 25 година и грешака, али никада нисам себи дозволио да ме неки лични интереси одведу на погрешан колосек, предано сам радио за добробит грађана Црне Горе.

Мило Ђукановић, премијер Црне Горе и председник ДПС-а, о својој владавини, ТВ Б92