Рани радови лепо горе

Душан Ковачевић Приповетку на основу које сам примљен на Академију [за позориште, филм, радио и телевизију] и све ране радове сам уништио. Ово је грех што причам. Једном сам ушао у архиву Академије, повадио своје ране радове и све их спалио. Зато што то није ваљало, [иако] јесте било добро у том периоду. [Уништио сам] доказ некоме ко би се радовао: Види шта је писао кад је био млад.

Душан Ковачевић, драмски писац и академик САНУ, „Вече са Иваном Ивановићем“ на ТВ „Прва“

Дуго кретање између достојанства и смрти

Душан Ковачевић Никада није било лепог времена за самог човека, за човека који се буни, који хоће да живи достојанствено. Слобода има високу цену - неки пут се то плаћа достојанством а некада главом.

Душан Ковачевић, драмски писац и академик САНУ, „Вече са Иваном Ивановићем“ на ТВ „Прва“

Позитивна опсесија

Душан Ковачевић Мени је мој пријатељ Михиз рекао: „Ти си писац опсесивних тема и то мораш да напишеш“. И то је тачно. Ово што сам досад урадио морао сам да напишем, зато што ме неке ствари прогањају: ратови, полиција, притисак. Углавном, сви моји комади су прича да сам човек кроз историју трпи терор, да је угњетен.

Душан Ковачевић, драмски писац и академик САНУ, „Вече са Иваном Ивановићем“ на ТВ „Прва“

Искупљење (пра)родитељског греха

Душан Ковачевић У Србији никад није престао да влада комунизам. То је суштина проблема. Ми смо генетски опредељени за комунизам. Ми смо га [сами] увели, а негде је, као на Истоку, донет на тенковима и на тенковима је отишао. Ми имамо аутентичне комунисте. Тих 50.000 убијених [1945. године], ми морамо да платимо. И то ћемо да искајемо. То је она прича из античке драме: Нећете платити ви који сте учинили грех, платиће ваша деца. Правда генерално постоји, јер да нема правде свет не би постојао. Не знамо докле ћемо плаћати те грехе, али плаћаћемо дуго.

Душан Ковачевић, драмски писац, „Вече са Иваном Ивановићем“ на ТВ „Прва“

Пантелија трчи почасни круг

Душан Ковачевић За ових мојих безмало сто година, толико имам осећај да сам проживео, не сећам се времена када је било јако лепо. Било је за једну класу, за неке људе, сјајно време. Било је једно време лепо када се држава задуживала и узела сто милијарди долара бесповратних кредита, да би изигравала тампон зону у време Хладног рата. Међутим, генерално гледајући, ако си желео да мало мислиш, нешто кажеш и будеш слободан човек, то си морао да платиш на неки начин.

Душан Ковачевић, драмски писац, „Вече са Иваном Ивановићем“ на ТВ „Прва“

Јавља ми се (преко друштвених мрежа)

Душко Марковић Нисам регистровао то када се десило. Видео сам на друштвеним мрежама. То је безазлена ситуација.

Душко Марковић, премијер Црне Горе, пошто га је Доналд Трамп померио руком из првог реда на самиту НАТО у Бриселу, „Мондо“

Гуливер и Лилипутанац (из Црне Горе)

Душко Марковић Желим да кажем да је природно да председник САД буде у првом реду. Црна Гора остаје приврежена пријатељству са Сједињеним Америчким Државама.

Душко Марковић, премијер Црне Горе, пошто га је Доналд Трамп померио руком из првог реда на самиту НАТО у Бриселу, РТС