Уби ме прејака поезија

Љубомир Симовић Ја никоме не могу препоручити да песме пише, али бих свакоме препоручио да песме чита. Наравно, не било које песме. Сто пута сам до сада изјавио, али ми дозволите да поновим и сто први пут: „Знајући шта од поезије добијам ја, који је читам, знам шта губе они који је не читају“! А онима који су одлучили да песме пишу препоручио бих да пре свега прочитају онај непријатни текст Витолда Гомбровича „против песника“. То ће их на време заштити од многих заблуда.

Љубомир Симовић, књижевник и академик САНУ, у интервјуу за „Блиц“

За сада без доброг наравоученија

Љубомир Симовић Мислим да највише истине можемо наћи у оној нашој пословици која каже: „Човек се учи док је жив, па опет луд умре.“

Љубомир Симовић, књижевник, о наравоученију људског искуства и његовог лично, „Блиц“

Године које су појеле (не)потковане жабе

Љубомир Симовић Кад сам, користећи се оном познатом народном пословицом [...], направио ту метафору, имао сам у виду амбиције и претензије оних који „не знају шта све не знају“ и који се управо због тога „што не знају шта не знају“ понашају као да знају све. Нема те високе државне дужности коју они неће прихватити, ни проблема пред којим ће устукнути.

Љубомир Симовић, књижевник и академик САНУ, о наслову своје књиге „Жабе у реду пред поткивачницом“, „Блиц“

Куд' Симовићу?!

Љубомир Симовић Наши политичари на сва уста грме: „Никад нећемо признати Косово!“ и „Косово је Србија“! Неколико пута сам понављао једно једноставно питање: Ако би вам САД или ЕУ, или било ко, вратили Косово, како бисте га интегрисали у Србију? Да ли је та интеграција, после свега што се десило, могућа? Да ли би она отворила неки нови Пандорин крчаг, много опаснији од оног који је отворен током деведесетих година? Помињете тај председников [Вучићев] позив на дијалог. Дијалог с ким? Дијалог с оним ко са јавношћу комуницира искључиво преко својих бројних и бескрајних монолога, током којих нико не може да дође до речи?

Љубомир Симовић, књижевник и академик САНУ, „Блиц“

Истраживачка конфузија

Ана Брнабић Веома сам отворена за расправу о томе и да бисмо били савршено поштени ја мислим, а то сам рекла организацијама цивилног друштва, новинарима, и кажем вама сада да не видим да нема истраживачког новинарства у Србији. Односно, сада има недостатка истраживачког новинарства, али не зато што то гуши влада, већ га нема, јер нема објективног новинарства у Србији, односно јако је мало објективних новинара... Видимо пре да има неких који су веома наклоњени влади, односно медија који су јако против владе. Али постоје медији који су против владе и могу слободно да кажу шта мисле на темељу чињеница или на темељу онога што нису чињенице..Сви недељници у Србији су потпуно против владе, против председника, а од дневника су то три који су против владе, а бар два потпуно против владе, а један од њих је, рекла бих, мање или више објективан.

Ана Брнабић, председница Владе Србије у расправи у Спољнополитичком одбору Европског парламента, „bizlife“

Нови Пазар је срце (модерне) Турске

Реџеп Тајип Ердоган Нови Пазар, мој завичај, мој најмилији град, њега красе манастир Сопоћани и стара тврђава, а најлепша је Алтун-алем џамија.

Реџеп Тајип Ердоган, председник Турске, у Новом Пазару парафразирајући песму „Када погледам са бедема“, „Блиц“

Бол болује султан Ердоган

Реџеп Тајип Ердоган Ваша срећа је наша срећа, ваша бол је наша бол.

Реџеп Тајип Ердоган, председник Турске, грађанима у Новом Пазару, „Блиц“

Оно кад је Милош (Обилић) поносан на Ивицу (Дачића)

Ивица Дачић Колико сам разумео сви у сали су били одушевљени. И данас је то главна вест у Турској. А шта је требало, да га [Ердогана] убијем као Мурата? Само они нек добацују са балкона, а ако се некоме не свиђам, нека ме смене.

Ивица Дачић, министар спољних послова, на критике што је певао „Осман агу“ на пријему турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану, „Телеграф“