Војна психологија

Бета Штампа преноси да је приликом сусрета [Агим] Чеку рекао [Борису] Тадићу да би за Србију било боље да се реши проблема, на шта му је српски председник одговорио да Косово није проблем. 'Када имате проблем одсеците га', рекао је Чеку. 'Ви то говорите као војник, а ја говорим као психолог', констатовао је Тадић.

Бета, о сусрету председника Србије и премијера Косова на скопском аеродрому, где су им слетели авиони због магле, 16. децембар 2006

И микрофони имају уши

Лех Качињски Још једно питање, али не од оне мајмунице у црвеном.

Лех Качињски, председник Пољске, обраћајући се свом саветнику на конференцији за новинаре у Бриселу и мислећи на новинарку пољске телевизије, 15. децембар 2006, "Бета"

Тестамент и шаргарепа

Срећко Михаиловић Парадокс политичке сцене у Србији је у томе што већи утицај има политички тестамент Војислава Шешеља него дешавања на релацији Србија-Европа.

Срећко Михаиловић, социолог, 15. децембар 2006, "Б92"

Само нек је јавно

Зоран Живковић Са страним политичарима комуницирам негде од 1997. Није било ниједног ултиматума за вођење политике у Србији, осим оних јавних.

Зоран Живковић, бивши премијер Србије, 14. децембар 2006, "НИН"

Невиност без заштите

Мирјана Марковић Што би мени сметао Ћурувија? Па, он је био један од ретких новинара из опозиције са којим сам била стално у вези и којем сам помогла да буде уредник 'Наше борбе'. Он ми то никада није заборавио и поштовао ме.

Мирјана Марковић, супруга, на констатацију да ју је "породица Славка Ћурувије означила као наручиоца злочина", 14. децембар 2006, "Вечерње новости"

Скраћеница је знак

Драгољуб Љубичић Мићко Уместо смишљања бомбастичних порука боље би било да крену од скраћеница својих странака и да им дају другачија, искренија значења, она по којима их многи већ доста дуго доживљавају. Рецимо: ДСС и НС – Досадни Себи Самима и Ником Симпатични, ДС – Дрмаћемо Свемиром, СРС – Смарајуће Ратоборне Србенде, Г17 плус – Гитариста једва чека да напуни 18, СПС – Слобо Пукли Смо, СПО – Сујетом Противу Објективног, ПСС – Повратак Са Салатом, ЛДП-ГСС-СДУ-ЛСВ – више слова него гласова.

Драгољуб Љубичић Мићко, директор маркетиншке агенције "Тим талената" и бивши члан "Индексовог радио позоришта", 14. децембар 2006, "Политика"

Компаративне предности

Здравко Понош Данас свако од страних официра који дође у Београд на студијско путовање има прилику да види и Војну академију, ВМА, да проведе ноћ овде и да види, на крају крајева, жене овог града, не може а да не оде одавде као наш амбасадор.

Здравко Понош, начелник Генералштаба Војске Србије, 14. децембар 2006, "Време"

Ди је наша милостиња?

Ненад Чанак Позвао сам посланике ЛСВ-а и наших осталих партнера да изађу са те седнице, јер је недопустиво да се више милостињом, која је направљена погодбом оних који су нам одузели све, варају грађани Војводине.

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, о усвајању предлога за формирање Фонда за капитална улагања у Скупштини Војводине, 13. децембар 2006, РТС

Ди је наша милостиња?

Бојан Пајтић Они који су питали ди су наши новци, сада питају где су наши закони и понашају се по принципу све или ништа. То је логика малог детета, коцкара или диктатора. Нека се Ненад Чанак препозна где припада.

Бојан Пајтић, председник Извршног већа Војводине, 13. децембар 2006, према РТС-у

Има пара хаџија...

Слободан Лаловић Републичка Влада има довољно средстава, говорим о новцу, за било који пројекат у овом округу.

Слободан Лаловић, министар за рад, запошљавање и социјалну политику, у Прокупљу, 13. децембар 2006, РТС

(По)кажи шта знаш

Млађан Динкић Приђите најлепшој девојци. Немојте оној која је осредња јер ће вас та одбити, а пре ћете да нађете контакт и да будете са оном лепшом. Просто... тај страх који покажете у контакту са том средњом ће се емитовати до ње, и она ће вас одбити. А ако наступите, наравно, на одговарајући начин ка лепшој – та енергија и упорност ће је освојити. Ето толико од мене.

Млађан Динкић, председник Г17 Плус, 13. децембар 2006, РТС

With a little help from our enemies

Агим Чеку Решење питања коначног статуса Косова окончаће несигурност и безнађе косовских Срба и Србије, ослободиће Србију митолошког терета и отвориће врата правој политици и економском развоју. [...] Косово чини све што може да помогне Србији – пристали смо на одлагање одлуке о коначном статусу до после општих избора у Србији у јануару. То је наш начин да кажемо да подржавамо демократску Србију.

Агим Чеку, "премијер Косова", у ауторском тексту за "Вашингтон пост", 12. децембар 2006, "Бета"

Независност од смисла

Чедомир Јовановић Косово је већ годинама независно од Београда. Ми желимо тој независности да дамо онај смисао који ће и Србима и Албанцима омогућити другачији живот у том независном Косову од оног који су живели док је Београд контролисао ту територију.

Чедомир Јовановић, лидер ЛДП-а, 12. децембар 2006, "Б92"

Од њега зависи

Изјаве.нет Ми грађани гледамо у вас... Мене не занима ни Јањушевић ни Колесаровић.

неименовани грађанин Земун Поља, обраћајући се Борису Тадићу, председнику Србије и ДС-а, 12. децембар 2006, РТС

Ко може да нас погледа у очи

Драган Тодоровић Војислав Коштуница се ставио на чело ДОС-а и тиме нанео непроцењиву штету српском народу, коме је покушао да се представи као необавештен, и као националиста у фраку и цилиндру.

Драган Тодоровић, потпредседник СРС-а, 12. децембар 2006, "Вечерње новости"

Тајкуна нема (ако знаш добро да дефинишеш)

Бојан Димитријевић Ако ме питате да ли у Србији има богатих, успешних, пословних људи, који поседују велики капитал и који имају амбиције – кажем да постоје. Ако би то што они раде било искључиво лоше, онда би то били тајкуни. Мислим да све што они раде није искључиво лоше.

Бојан Димитријевић, министар трговине, туризма и услуга, 12. децембар 2006, "Политика"

М(а)уз(ол)еј

Тихомир Симић Погледајте шта је човек [Млађан Динкић] направио од Министарства финансија, од те зграде – па то је Лувр, маузолеј је направио. Ја очекујем да у једном тренутку ту буду и његови посмртни остаци...

Тихомир Симић, потпредседник ПСС-а, 12. децембар 2006, ТВ Нови Сад

Борба за програм

Изјаве.нет Има места за оне од 15 до 90 година, могу да буду и све жене, или све мушкарци, а може да буде 60 одсто ових, а 40 одсто оних, само да су часни и поштени... Кандидат ће послати своју кратку биографију, а Покрет ће све то лако проверити. Најважније је да кандидат подржава програм Покрета. Чим стигне биографија, ми шаљемо програм.

Раде Решановић, потпредседник "Покрета за препород – Србија", о новинском огласу у којем траже кандидате за посланике, 12. децембар 2006, "Политика"

Трећа (тактичка) победа

Стјепан Месић Понесен расположењем што је тада владало у хрватском вођству, могао сам изрећи нешто попут онога што је приказано у тих виђених 30 секунди, али, ако сам то и рекао, био је тактички уступак, погрешан и промашен, онима који су Хрвате у отпору великосрпској политици и четништву као њеном ослонцу, настојали мобилисати на кокетирању с усташтвом.

Стјепан Месић, председник Хрватске, 11. децембар 2006, према РТС-у

Косово, пусто, (не)српско

Борис Тадић Постоји велика вероватноћа да ће Косово бити независно. Ја нећу да обмањујем грађане, немам чак ни право да кршим право грађана на то да знају каква је ситуација, али ћу се борити до последњег тренутка да се то не деси.

Борис Тадић, председник Србије, 11. децембар 2006, "Срна"

Трагачи без потраге

Владета Јанковић Ако неко очекује потрагу за човеком или потернице типа 'жив или мртав' – ова Влада то неће учинити. Ова Влада више верује у дела и гестове који имају неко покриће него у крупне и драматичне речи.

Владета Јанковић, саветник председника Владе за спољну политику, 11. децембар 2006, РТС

Мистерије организма

Томислав Николић Из Хага ових дана стижу полуистине, јер кажу да ће тек утврдити какве су последице 28 дана штрајка глађу по Шешељеве органе. Међутим, они не говоре у каквом су стању органи Хашког трибунала. Опоравиће Шешељ све своје органе, а Хаг се од овога опоравити више неће.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 11. децембар 2006, "Прес"

Ко може да нас погледа у очи

Велимир Илић Народњачка коалиција најозбиљнија је и са најбољим кандидатом за премијера, други немају таквог кандидата. Демократска странка форсира покојног Ђинђића, док се радикали баве тиме да ли Шешељ једе или не једе.

Велимир Илић, лидер Нове Србије, 11. децембар 2006, "Бета"

У целини и целости

Миланка Карић Одлучила сам да дам целу себе за странку 'Покрет снага Србије'.

Миланка Карић, прва на листи ПСС-а, 11. децембар 2006, РТС

(По)кажи шта знаш

Радослав Цокић Врло ми је лагодна позиција сада. Певам и омогућавам да избори буду демократски.

Радослав Цокић, градоначелник Смедеревске Паланке који је недавно снимио свој први албум под називом "Теби", 11. децембар 2006, РТС

Ух на квадрат

Изјаве.нет У Краљеву је увек дивно. Ух, сећам се једног малог отуда с црним локницама. Учествовао је прошле године у финалном такмичењу у Пожаревцу.

Зенга Зенгана, власница агенције која је лепила плакате у Краљеву с обнаженом трогодишњом девојчицом и позивала на избор "принца и принцезе", 11. децембар 2006, "Глас јавности"

Вук на косу своје право има

Вук Драшковић Вукови се не шишају. Шишам се код куће и шиша ме Дана.

Вук Драшковић, министар спољних послова, на питање "ко га шиша", 10. децембар 2006, "Курир"

Има пара хаџија...

Владан Батић Дали нам добри људи паре, ето! Јер смо им драги, јер смо најбољи, најпаметнији и најперспективнији.

Владан Батић, лидер ДХСС-а који се налази на листи ЛДП-ГСС-СДУ-ЛСВ, на питање "откуд паре за онако гламурозну кампању" те коалиције, 08. децембар 2006, "Курир"

Кад Пешчаник исцури

Светлана Лукић Осамдесет одсто људи који ће гласати за Чедомира Јовановића обезбедио је 'Пешчаник'. И мислим да је један од разлога, и питам се да ли је то у реду, због којих ће тих 80 одсто слушалаца 'Пешчаника' гласати за Чедомира Јовановића чињеница да он није био иза овог микрофона и да га нисмо питали неке ствари, него смо их прећутали.

Светлана Лукић, уредница "Пешчаника", 8. децембар 2006, Радио "Б92"

Трећа (тактичка) победа

Стјепан Месић Ово што скроз траже од Хрвата, 'ајде идите клекнути у Јасеновац... Ми немамо пред ким шта клечати. Ми Хрвати смо два пута победили у II светском рату, а сви други само једном. Ми смо побиједили 10. априла, кад су нам силе Осовине признале Хрватску и победили смо после рата јер смо се нашли после рата опет с победницима.

Стјепан Месић, председник Хрватске, у Сиднеју, 30. мај 1992. године, према сајту Index.hr