Геноцид у покушају

Шкељзен Малићи Србија ће изгубити Косово пре свега зато што је покушала да у тој покрајини направи геноцид и етничко чишћење 1999. године.

Шкељзен Малићи, политички аналитичар с Косова, 03. фебруар 2007, новосадски "Грађански лист"

Располагање туђом муком

СПЦ Мирна будућност се не гради на праву јачега, на диктату голе силе, него на уважавању начела да сви имају исто достојанство и равноправне могућности. Додуше, сила Бога не моли, али зато ни Бог силу не воли. Притом Бог је вечан, а сила је свака за времена.

СПЦ, саопштење Светог архијерејског синода, 03. фебруар 2007, "Б92

У лошој (плат)форми

Драгољуб Мићуновић Не видим у овом гесту, за сада, неку садржинску сврху, с обзиром на то да су се сви толико пута, као да су то радили пред кнезом Лазаром, заклели на одбрану Косова.

Драгољуб Мићуновић, председник Политичког савета ДС-а, о платформи коалиције ДСС-НС за формирање владе, 03. фебруар 2007, "Данас"

Нема повлачења, има предаје?

Борис Тадић Рекао сам Мартију Ахтисарију да Србија и ја, као њен председник, никада нећемо прихватити независност Косова и Метохије.

Борис Тадић, председник Србије, 02. фебруар 2007, "ФоНет"

Нема повлачења, има предаје?

Милош Алигрудић Ја бих председника Тадића, да сам новинар, питао шта значи да нећете признати независност Косова и Метохије? То значи – ми се с вама не слажемо, али идемо даље као да ништа није било.

Милош Алигрудић, функционер ДСС-а, 02. фебруар 2007, ТВ "Авала"

Надница за идиотизам

Марти Ахтисари Плаћен сам да се пред новинарима осећам као идиот зато што не могу да кажем шта је коначни статус [Косова и Метохије].

Марти Ахтисари, специјални изасланик УН, у Приштини, 02. фебруар 2007, "Б92"

Надница за идиотизам

Вук Драшковић Не пише директно независност, али то не значи ништа. Ако сад уђе у ову просторију мачка, и сви видимо да је мачка – треба ли на њој да пише да је мачка да не бисмо поставили питање да је миш?!

Вук Драшковић, одлазећи министар спољних послова Србије, 02. фебруар 2007, "Око" РТС-а

Јунаци из (о)позиције

Томислав Николић Испрси се, јуначе. Прими га [Мартија Ахтисарија], па му реци све у очи.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, конференција за новинаре, 02. фебруар 2007, "Глас јавности"

За нове изборе са старим резултатима

Божидар Ђелић ДС не може да се одрекне мандата који су јој дали грађани. Поновљени избори не би били проблем за ДС јер ми доследно бранимо тај мандат.

Божидар Ђелић, кандидат ДС-а за премијера, 02. фебруар 2007, "Европа"

Бројке и букве

Велимир Илић Може нека странка да има највише посланика, али ако није у стању да формира владу – џаба јој. Бројке су само на папиру. Коштуница је, реално, најбоље решење за премијера.

Велимир Илић, лидер Нове Србије, 02. фебруар 2007, "Вечерње новости"

Преламање у глави

Веселин Симоновић Током предизборне кампање 'Блиц' никоме није одмогао, али је промовисао демократске снаге да би свима у држави било боље. Није било притисака, али најјачи притисак на мене долазио је из главе и он је био пресудан.

Веселин Симоновић, главни и одговорни уредник "Блица", 02. фебруар 2007, "Данас"

У лошој (плат)форми

амбасада САД Веома смо разочарани тим приступом.

амбасада САД, саопштење о платформи коалиције ДСС-НС за формирање владе, 01. фебруар 2007, "BBC на српском"

Експерт за берлинске зидове

Ивица Дачић Србија неће брзо добити нову владу, јер странке нису спремне да прескоче 'берлински зид' који постоји између њих.

Ивица Дачић, председник СПС-а, 01. фебруар 2007, "Прес"

Само немој по глави...

Карла дел Понте Наставак преговора са Србијом био би лош знак за суд, али добар за Београд. То би нарочито обрадовало српског премијера Војислава Коштуницу, баш као што га је изненадила и одлука да Србија буде примљена у Партнерство за мир. Он је био веома изненађен, јер је седео, није радио ништа, а добио је споразум.

Карла дел Понте, главни тужилац Хашког трибунала, у Бриселу, 31. јануар 2007, "Б92"

Јунаци из (о)позиције

Чедомир Јовановић Немају времена за господина Ахтисарија, а имају времена за Цецу. Ако премијер нема времена да прими Ахтисарија, онда нека не долази на посао.

Чедомир Јовановић, лидер ЛДП-а, 31. јануар 2007, "Данас"

У лошој (плат)форми

Изјаве.нет Свака држава која би донела одлуку о признавању независности мора водити рачуна да ће то произвести озбиљне последице у међусобним односима. Уколико би било која држава чланица НАТО признала независност Косова и Метохије, то би произвело озбиљно угрожавање односа Србије и НАТО алијансе, јер би то значило да је НАТО бомбардовао Србију да би дошло до отимања Косова и Метохије.

ДСС-НС, из платформе те коалиције за формирање Владе, 31. јануар 2007, РТС

У лошој (плат)форми

Весна Пешић Ја сам била сигурно ретка особа која је стално говорила да ДСС на челу са Коштуницом није у демократском блоку. То је екстремно националистичка странка, она је таква била и за време Милошевића. [...] Ја не могу да се не сетим кад чујем овакве предлоге, то је поново као што је било 1991-1992. године, када је Бранко Костић позвао Србе и Србију да једемо корење.

Весна Пешић, функционер ГСС-а, 31. јануар 2007, "Полиграф" ТВ "Б92"

У лошој (плат)форми

Ненад Прокић Та платформа је веома опасна. Верујем да је, на основу искуству имамо с онима који су је издали, ово што смо видели тачно – можда је у неким сегментима и депресивнија од оног што смо прочитали у новинама.

Ненад Прокић, члан Председништва ЛДП-а, о платформи коалиције ДСС-НС за формирање владе, 31. јануар 2007, "Проблем" ТВ "Студија Б"

Приговор на унакрсно испитивање

Драган Јочић Постављате сугестивна питања.

Драган Јочић, потпредседник ДСС-а, обраћајући се новинарима после консултација код председника Србије, 31. јануар 2007, "Блиц"

О извеснијој будућности

Даница Драшковић Ђинђић не би био убијен да је мало више слушао мене и Вука. Ја сам у тим својим текстовима, који су нервирали Легију, упозоравала Ђинђића да не верује убицама и да ће му они доћи главе.

Даница Драшковић, као мета земунског клана, 31. јануар 2007, "Курир"

Одлично је, амбијентално је – само мало погрешно

Бојан Димитријевић Заиста не знам која музика иде у споту, нисам у томе директно учествовао. Мислим да је то са CNN-ом одлична ствар, а све остало не могу да коментаришем.

Бојан Димитријевић, одлазећи министар трговине, туризма и услуга, на тврдњу да CNN спотови Србије и Казахстана имају исту музичку подлогу, 31. јануар 2007, "Блиц"

Одлично је, амбијентално је – само мало погрешно

Миодраг Поповић Музика у спотовима серијала 'Музика и призори', у којем се ми емитујемо, мора да буде амбијентална, па нису ни могли да буду трубачи или нека конкретна српска песма. Музика у нашем споту је из региона.

Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Србије, на тврдњу да CNN спотови Србије и Казахстана имају исту музичку подлогу, 31. јануар 2007, "Вечерње новости"

Ноам и ја

Зоран Живковић Ја не одбацујем поделу Косову, али су је сви одбацили. О подели Косова смо причали само Ноам Чомски, неколико Американаца и ја.

Зоран Живковић, бивши премијер Србије, 30. јануар 2007, ТВ "Авала"

Устав нам брани да се играмо с председником

Наташа Јовановић Председник нас је нешто питао, али ми нисмо хтели да му одговарамо. Нема он уставна овлашћења да нас било шта пита. Предложили смо му да поднесе оставку и он је рекао да ће да размисли о том предлогу и да ће нам јавити шта је одлучио.

Наташа Јовановић, СРС, после консултација код председника Србије, 30. јануар 2007, "Вечерње новости"

За нове изборе са старим резултатима

Санда Рашковић-Ивић Мислим да не би било ништа страшно чак и ако се не формира влада, а избори понове.

Санда Рашковић-Ивић, потпредседница ДСС-а, 30. јануар 2007, РТС

Бугарска информатика

Божидар Димитров Информатичка револуција ће убрзати нову бугаризацију Македоније, то је неповратан процес. Македонију видим као слободну, независну, с признатим именом и бугарском већином у њој. Нема ничег страшног у томе, нећете умрети, све нације на Балкану имају две државе.

Божидар Димитров, директор Бугарског националног музеја, скопска ТВ А1, 29. јануар 2007, "Бета"

Сан српске ноћи

Слободан Самарџић Српска контрола [косовске] границе је сан.

Слободан Самарџић, саветник премијера Србије и координатор државног тима Србије за преговоре о будућем статусу КиМ, у интервјуу "Ројтерсу", 29. јануар 2007, "Бета"

Јунаци из (о)позиције

Душан Петровић Врло је лоше да Влада доноси крупне персоналне одлуке у тренутку када цела нација очекује да буде формирана нова влада. С друге стране, посао који би Влада неизоставно требало да уради јесте да прими Мартија Ахтисарија, пошто се ради о питању од највећег државног интереса.

Душан Петровић, заменик председника ДС-а, 29. јануар 2007, "Курир"

Шљива република

Андреја Младеновић Све ово личи на третирање Србије као колонијалне државе која ће да уради све што јој се наложи. Ми не можемо да комуницирамо на тај начин. Питање је да ли би се Ахтисари усудио да се овако опходи према некој другој европској држави – мислимо да не би.

Андреја Младеновић, портпарол ДСС-а, 29. јануар 2007, "Б92"

Устав нам брани да се играмо с председником

Наташа Јовановић Ми смо Борису Тадићу објаснили да смо ми победили на изборима и да је његова другопласирана Демократска странка, са све подружницом ХДЗ-а из Војводине и странком Расима Љајића, катастрофално изгубила од Српске радикалне странке.

Наташа Јовановић, СРС, после консултација код председника Србије, 29. јануар 2007, РТС

Лула мира

Драган Шутановац Треба закопати ратне секире и приступити озбиљним разговорима око формирања владе.

Драган Шутановац, потпредседник ДС-а, 29. јануар 2007, "Глас јавности"

Нисмо довољно богати да купујемо јефтиније

Радован Јелашић Након 10 година одлучио сам да купим [LCD] ТВ и мало сам упоређивао по Интернету. Тако, рецимо, телевизор који у Немачкој кошта 549 евра, у Мађарској 625, у Србији од 994 до 1.098 евра. То није курс, то није царина, то је недовољна конкуренција.

Радован Јелашић, гувернер НБС, конференција за новинаре, 29. јануар 2007, "Б92"

Мањи Руси од Руса

Димитриј Рупел Познат је став председника Путина да Руси не могу да буду већи Срби од Срба.

Димитриј Рупел, министар спољних послова Словеније, 28. јануар 2007, "Политика"

Шљива република

Андреја Младеновић Очигледно је да се Ахтисарију и Демократској странци жури око Косова, али ствари стоје тако да ће Ахтисари морати мало да се смири и сачека да се формира влада да би разговарао с премијером.

Андреја Младеновић, портпарол ДСС-а, 28. јануар 2007, "Бета"

Моји наше надиграше

Светислав Басара Моји су ушли у парламент, ЛДП је млада странка... Ја јесам члан ДС-а, а нисам члан Комунистичке партије бољшевика, где сви морају исто да гласају.

Светислав Басара, писац, монархиста, члан ДС-а и гласач ЛДП-а, 28. јануар 2007, "Утисак недеље"

Јавља нам се да верујемо

Мирјана Бобић-Мојсиловић Била сам запрепашћена да је Весна Пешић, паметна жена коју веома ценим, дозволила да је обраде маркетиншки стручњаци и да изговори реченицу 'ти знаш, ако ја верујем – верујеш ти'. То ни Љубиша Трговчевић није изговарао, то је звучало као најгрђа секта.

Мирјана Бобић-Мојсиловић, новинарка и списатељица, 28. јануар 2007, "Утисак недеље"

Мангетно привлачни губитници

Владан Батић То је симбол сатаниста. Нормално! А таква скупина као што је народњачка коалиција у крајњој линији и одговара изреци 'од зла оца и од горе мајке'. ДСС је највећи губитник на политичкој сцени и, што се њих тиче, ништа ме не чуди, па ни то што су освојили 666.000 гласова.

Владан Батић, лидер ДХСС-а, о 666.889 гласова коалиције ДСС-НС, 28. јануар 2007, "Курир"

Мангетно привлачни губитници

Жељко Томић За нас се може рећи да смо магнетно привлачни, али демонски – не бих ишао толико далеко.

Жељко Томић, кандидат за посланика на листи ДСС-а, о 666.889 гласова коалиције ДСС-НС, 28. јануар 2007, "Курир"

Оригинални Моцарт (из Беча)

Горан Кљајевић Хтео сам да видим Беч за католички Божић. Желео сам да купим и дела Моцарта, јер волим његову музику. Интересовао ме је 'Реквијем'.

Горан Кљајевић, суспендовани председник Трговинског суда, на суђењу негирајући да му је покојни Мико Брашњовић платио одлазак у Беч, 27. јануар 2007, "Блиц"

О извеснијој будућности

Даница Драшковић Све то је последица управо покушаја атентата [код хале Лимес] који се десио, стварно или у режији Ђинђића и Душана Михајловића, и то после прелома премијерове ноге, што народ доживљава као губитак моћи и почетак краја његове свевласти. Све теже ће једноноги и за одстрел обележени премијер окупљати већину око себе, јер и они који су га до сада подржавали калкулишу шта им доноси већи профит и окрећу се извеснијој будућности у којој Ђинђића нема. Политички или физички, свеједно...

Даница Драшковић, као колумнисткиња "Национала", 12. март 2003, "Српска реч"