Наполеон, српски архинепријатељ број 1

Емир Кустурица Модерну драму Србије, латинску неправду према нама, започео је још Наполеон. Од његовог времена до данас, негују се на Балкану, без прекида, јужнословенски „национализми судњег дана“, сви засновани на идеји да морамо живети завађени. Светске империје су у континуитету сејале синдром разједињавања међу Словенима, а на овим просторима једини су профитирали Албанци уједињујући територије под својим језиком.

Емир Кустурица, филмски режисер, у уводу интервјуа за „Вечерње новости“

Надница је провер(ј)ена гласина

Емир Кустурица Млади, међу њима и они најбољи, заиста одлазе осујећени да се остваре овде, у слабим условима, са мало шанси за успех. Остаће, када Србија почне да ствара вишкове. Ми се заваравамо „новим радним местима“. Она су пука егзистенција. [...] Кад будемо способни да подвучемо рачун и кажемо „остало нам је оволико“, млади ће остати, а држава ће расти. Од пуких радних места неће, то је ниво егзистенције најсиромашнијих делова Азије. Волимо да надничимо за друге. Фискална консолидација није мала ствар, али наше домаћинство и даље не ствара вишкове.

Емир Кустурица, филмски режисер, у интервјуу за „Вечерње новости“

Све ми дирај, фудбал не

Емир Кустурица Не може бити, ја још увек играм на велике голове. Навикао сам тако, још од времена кад сам Златка Лагумџију, сина градоначелника сарајевског, слао по лопту. Не може он бити бољи фудбалер од мене, ја сам учио да играм узбрдо, а Раде на равном. Али јесте, играли смо фудбал заједно у Београду, само му редослед не признајем.

Емир Кустурица, филмски режисер, на Шербеџијину изјаву да су међу уметницима најбољи фудбалери Душан Ковачевић, он, па Кустурица, „Вечерње новости“

Крај Фукујаме

Емир Кустурица Сетимо се Фукујаме, харвардског ђака за кога сам деведесетих јасно рекао да је обичан идиот. Тај Фукујама, доктор политичких наука, имао је тезу „да је дошао крај историје“. То је, не тако давно, била крунска интелектуална прича у коју је требало да поверујемо. Многи нису били глупи, али наши мондијалисти јесу. Или су скопчани у интересне сфере, па су то прогутали радећи на општем заглупљивању. Шта њих брига за научну или историјску истину.

Емир Кустурица, филмски режисер, у интервјуу за „Вечерње новости“

Чувај се бошњачких гуслара и када стихове (до)носе

Емир Кустурица Овај мртви капитал БиХ није се могао уденути у неку системску вредност, јер себи није могао остати макар мало веран. Да јесте, не би долазио код мене по „пет глава“, да поправи вид. Вид је спасао. Али како да једна култура прежали што је спасавањем вида остала без - бошњачког Филипа Вишњића! Овде смо штету претрпели и БиХ и ја. БиХ је добила мртви капитал, а ја остадох без „пет глава“.

Емир Кустурица, филмски режисер, о књижевној вечери Абдулаха Сидрана у Коларчевој задужбини у Београду, у интервјуу за „Вечерње новости“

Ја, грађанин света...

Џефри Најс Грађанин света ће, више од свега, бити немилостив према пракси која је омогућила Србији да никад не преда документе из својих архива који су показали шта је Србија чинила, уопште, а посебно у доба Сребренице.

Џефри Најс, бивши тужилац Хашког трибунала, за хрватски „Јутарњи лист“, Б92

Наставак старе политике истим средствима

Кајли Скот Претпостављам да су Срби помислили да ће председник Трамп бити весник промене америчке политике и да ће донети промену у политици спрам овог региона. Можда су ове наде преувеличане, јер све земље политику базирају на интересима.

Кајли Скот, амбасадор САД, у интервјуу за новогодишњи „Блиц“

Постоје само садашње и будуће време

Кајли Скот Приликом распада било које државе, па тако и бивше Југославије или Аустроугарске после Првог светског рата, неки народи су добили, а неки изгубили. То не може да се избегне, али сада треба мислити на садашњост и будућност. И за Косово и за Србију је важно да се подрже у приступању Европској унији. Мађарска је изгубила територије у Румунији, Словачкој, северној Србији и у североисточној Хрватској, али је будућност све ове земље довела у Европску унију.

Кајли Скот, амбасадор САД у Србији, о тврдњи неких албанских интелектуалаца да је проблем што је „државност Косова заснована на казни за Србију“, „Блиц“

Воља народа за Америку је светиња

Кајли Скот Слажем се са председником Вучићем да у Србији има много митова везаних за Косово. Није спорно да је Косово играло велику историјску и културну улогу у животу Срба, али такође не може се спорити да Косово већ генерацијама има већинско албанско становништво, а не српско. Можемо да се не слажемо у вези са оним шта се тачно догодило деведесетих година, али мислим да је јасно да је већина народа на Косову тражила независност, сматрајући да Београд не излази у сусрет њиховим потребама.

Кајли Скот, амбасадор САД, у интервјуу за новогодишњи „Блиц“

Неко је оклеветао Србе

Кајли Скот Нисам чуо да људи у мојој земљи, као ни у западној Европи говоре о Србима као о малим Русима. Ви сте културолошки и историјски део Европе. [...] Чешће сам се тим изразом сусретао овде и у Москви него на Западу. У мојој земљи то нисам чуо.

Кајли Скот, амбасадор САД, у интервјуу за новогодишњи „Блиц“

Партибрејкер меког срца

Кајли Скот Треба узети у обзир да ни Америка ни НАТО нису започели крвави сукоб на простору бивше Југославије. Ми смо се укључили тек кад су народи Југославије показали да су неспособни да реше конфликт.

Кајли Скот, амбасадор САД, у интервјуу за новогодишњи „Блиц“

(Архи)пријатељи су и даље на старој адреси

Кајли Скот Већ дуже време од пада Милошевића Америка је направила заокрет и градимо партнерство са Србијом, подржавамо је у стратешком опредељењу за улазак у Европску унију и подржаваћемо све што Србија тражи. Питање је да ли народ Србије жели да направи заокрет.

Кајли Скот, амбасадор САД, у интервјуу за новогодишњи „Блиц“

Осуђивали смо Србе, али их нисмо осуђивали довољно

Џефри Најс Није било озбиљног покушаја у случајевима Караџића и Младића да се докажу везе, па су те пресуде у оба случаја омогућиле Србији да тврди да није страна у сукобу, као и да су босански Срби били једва нешто гори од других починитеља.

Џефри Најс, бивши тужилац Хашког трибунала, за хрватски „Јутарњи лист“, Б92

Последњи (хашки) Мохиканац

Џефри Најс Нико од тужилаца, осим мене, није покушао да темељно потврдити везе, а случај у којем сам био тужилац - Милошевић - завршен је његовом смрћу; како се чини природном, што је било тако прикладно за све српске и међународне интересе. Од тренутка кад је Запад наредио Холбруку да жртвује територију и становништво Сребренице, Жепе и Горажда повлачећи ваздушну подршку Холанђанима, Србија је уживала посебне повластице Запада.

Џефри Најс, бивши тужилац Хашког трибунала, за хрватски „Јутарњи лист“, Б92

Смрт нам се прикрала иза леђа

Џефри Најс Судско веће је било неподмитљиво, те је ишло тако далеко да открије да Милошевић - па тако и држава којој је био на челу, упркос томе што нисмо смели да кажемо такве ствари - мора да одговара за геноцид у Босни. Милошевић би свакако био одговарао за те тврдње које би се рефлектовале на државу коју је водио, али умро је.

Џефри Најс, бивши тужилац Хашког трибунала, о суђењу Слободану Милошевићу, за хрватски „Јутарњи лист“, Б92

Ми за њих, они за (независно) Косово

Ивица Дачић Замислите, наш глас је преломио да генерални секретар Унеска постане Францускиња. А они на том истом скупу утичу на Мадагаскар да промени став и призна КиМ!

Ивица Дачић, министар спољних послова, „Вечерње новости“

То је тај оквир који нас помера

Тања Мишчевић [Председник Европске комисије] Јункер је дао то као оквир. Морамо бити врло пажљиви, јер државе чланице нису баш сувише одушевљене том годином. Ми гурамо да имамо годину, јер морамо имати некакав временски оквир да бисмо могли да се организујемо за то.

Тања Мишчевић, шеф преговарачког тима Србије за приступање ЕУ, о могућности да Србија 2025. постане чланица ЕУ, РТС/„Танјуг“

Широк осмех (и златан зуб)

Ивица Дачић Бивши министар Норвешке био је толико одушевљен пријемом и програмом у Београду, па је покушао да ми се реваншира. Кад сам стигао у њихов МСП приредили су ми наступ певачице озбиљне музике. Шта ћу, широко сам се насмејао и рекао да ми је то један од бољих провода у животу.

Ивица Дачић, министар спољних послова, „Вечерње новости“