Политичка фантастика

Небојша Катић Погледајмо Србију и њено двориште и замислимо незамисливо. Замислимо да није природно да политичари о државном трошку чине услуге својим женама, љубавницама, рођацима, пријатељима. Замислимо да није сасвим нормално да политичари бесрамно лажу и да за лагање не сносе последице. Замислимо да није нормално да премијер(ка) или председник на јавној сцени агресивно бране неодбрањиво, третирајући све грађане као малоумне. Замислимо да правни систем реагује на политичке скандале. Замислимо да се и у Србији поменута непочинства политичке елите кажњавају на исти начин као у Британији. Ко би уопште опстао на политичкој сцени и да ли је тако нешто уопште могуће у Србији?

Небојша Катић, пословни консултант из Лондона, „Политика“/„nkatic.wordpress.com“

Успешни бизнисмени су промашени новинари (и обратно)

Драгољуб Петровић Ја да знам шта би могао да буде добар бизнис, ја се не бих бавио новинарством. Људи који имају смисла за бизнис они се баве тиме, а они који немају никаквог смисла за то иду у новинаре. Увек ћемо у Србији успети да измислимо неки добар бизнис. И када смо 90-х имали плате по 20 марака, успевали смо да се бавимо бизнисом. Србин када нема пара размени 100 евра.

Драгољуб Петровић, главни уредник листа „Данас“, у интервјуу за „BIZLife“

Лига изузетних инспиратора

Драгољуб Петровић Инспирација ће и у 2018. вероватно бити Вучић. Људи мисле да сте оптерећени њиме када стално пишете о њему, а не можете да не пишете о њему, јер се он пита за све – од политике, економије, па до тога ко ће да игра задњег везног у Звезди. Он више прати вас него ви њега. [...] Код Вучића и његових сарадника стално имате неке инспиративне изјаве и просто не можете да промашите, можете да пишете по две-три колумне недељно. Треба гласати за СНС, бар што се тиче колумни. Ја ћу гласати за њих, јер све ће тезге да ми пропадну ако опозиција дође на власт. Шалим се, наравно.

Драгољуб Петровић, главни уредник листа „Данас“, у интервјуу за „BIZLife“

За милион година

Милан Ћулибрк Овогодишњи [економски] раст Србије од 1,9 одсто најнижи је у Европи. Лепо је гледати у будућност, али треба увидети шта Србија тренутно реално има. Ми стопу раста од пет одсто имамо за последњих шест година, кумулативно! Тим темпом и да сви угасе све машине, не можемо да их стигнемо за 500 година.

Милан Ћулибрк, главни уредник НИН-а, N1/„Блиц“

Кад ја дунем и (нуклеарну) ватру сунем

Доналд Трамп Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун управо је изјавио да је „његово нуклеарно дугме у сваком тренутку на столу“. Хоће ли га, молим вас, неко из његовог истрошеног и неухрањеног режима обавестити да и ја имам нуклеарно дугме, само што је оно много веће и много моћније од његовог, и моје дугме ради.

Доналд Трамп, председник САД, „Твитер“/„Танјуг“