Лични став Немачке

Танјуг Амбасадор Цобел је изнео своје личне процене о једном низу питања.

Танјуг, портпарол немачког Министарства иностраних послова, 14. април 2007, "Танјуг"

Изричито се можда извињавам

НС Не прихватамо извињење немачког амбасадора јер су његове изјаве фашистичке и увредљиве за српски народ и тражимо да му се одмах откаже гостопримство.

НС, у саопштењу, 14. април 2007, "Данас"

Сладак живот

Жељко Томић Нису само Млађан Динкић и Г17 Плус у преговорима већ има ту и других који учествују. Само ми није јасно како је он себе ставио у везу са Коштуницом и Тадићем. Преговори су шири проблем да би се само Динкић позивао.

Жељко Томић, посланик ДСС-а, 14. април 2007, "Курир"

Сладак живот

Јово Бакић Ником не оспоравам патриотизам, али да га је било и о којем они стално говоре, та влада би била формирана још пре десет-петнаест дана. А када је та њихова реторика о патриотизму празна прича, треба се уздати у његове себичне интересе.

Јово Бакић, доцент на Философском факултету у Београду, 14. април 2007, "Вечерње новости"

Џаба су кречили у жуто

Владан Батић Нека Ђелић помисли шта би Ђинђић рекао када би чуо да је пристао да буде чауш Коштунице.

Владан Батић, лидер ДХСС-а, 14. април 2007, према "Пресу"

Концептуална политика

Драган Ђилас Верујем да је на помолу формирање нове Владе јер никоме нису потребни нови избори. Поставља се питање шта би се после тих нових избора у Србији променило. Демократе би добиле неколико процената више, народњачки блок неколико процената мање, радикали ту негде, а онда би опет сели и договарали се.

Драган Ђилас, председник ДС-а Београда, 14. април 2007, "Бета"

Концептуална политика

Снежана Стојановић-Плавшић Очигледно је да живот ипак може да чека чим демократе не заказују састанак на који су се обавезале на последњим преговорима.

Снежана Стојановић-Плавшић, Председништва Г17 Плус, 14. април 2007, "Прес"

Бити Милан Париводић

Предраг Бубало Не кажем ја да нема штете, већ се само не верујем у информације да Србија губи милијарду и нешто или чак две милијарде. Прво, на бази чега је неко то израчунао?! Нама је раст индустријске производње био феноменалан у јануару, у фебруару је на нивоу прошле године, март очекујемо тек да видимо, а долазе и инвестиције...

Предраг Бубало, одлазећи министар привреде, 14. април 2007, "Прес"

Да се чује (и) прва страна

Срђан Кусовац Изгубила се још једна разлика између Милошевићевог и Коштуница-Тадић режима: И један и други убијају новинаре. Само је онај био ефикаснији. За сада. Друга разлика је што онај макар није кидисао на чланове породица прокажених.

Срђан Кусовац, новинар радија Слободна Европа, о нападу на новинара "Времена" Дејана Анастасијевића, 14. април 2007, "Блог Б92"

Де факто понос

Алфред Гузенбауер Ми тренутно радимо са нашим пријатељима у Србији, Борисом Тадићем и његовим људима, да нађемо пут да се примени суштина Ахтисаријевог плана. У исто време то треба да буде добро решење и за Србију и за Косово, јер није добро да циљ буде стратегија према Београду која би га понизила.

Алфред Гузенбауер, канцелар Аустрије, у интервјуу "Ројтерсу", 13. април 2007, "Б92"

Де факто понос

Милан Париводић Ми никада нећемо признати независно Косово. Само можемо да прихватимо де факто ситуацију.

Милан Париводић, одлазећи министар за економске односе са иностранством, у интервјуу бечком листу "Пресе", 13. април 2007, "Бета"

Непонуђени к'о почашћени

Данијел Сервер Тело које може да наметне решење је Савет безбедности. Ако оно омане у томе, претпостављам да ће САД и неки Европљани, као и неке друге земље, одлучити да делају ван СБ УН, како би спречили насиље које би у великој мери било усмерено против Срба.

Данијел Сервер, директор Балканске иницијативе при вашингтонском Институту за мир, 13. април 2007, "Глас јавности"

Изричито се можда извињавам

Андреас Цобел Желео бих да се изричито извиним због можда нејасних изјава.

Андреас Цобел, конференција за новинаре, 13. април 2007, "Данас"

Изричито се можда извињавам

ЛДП ИЗМИШЉЕНА изјава амбасадора Андреаса Цобела искоришћена је за праву хајку достојну Милошевића и његове пропагандне машинерије.

ЛДП, у саопштењу које је повучено после извињења Андреаса Цобела, 13. април 2007, "Политика"

Непонуђени к'о почашћени

Борис Тадић Надам се да нам нико неће понудити неку врсту размене за будући статус Србије у ЕУ за признање независности Косова. То би била непристојна понуда.

Борис Тадић, председник Србије, у интервјуу "Франс-пресу", 12. април 2007, "Блиц"

Небески колумниста

Светислав Басара Бог нам путем одсецања Косова шаље сигнали да, уколико истрајемо на странпутици, можемо лако остати и без земаљске Србије. [...] Уколико се најхитније не приступи политичкој, правној и економској консолидацији и уљуђењу остатка државе, онда је лако одредити цену 'најскупље речи': најпре Санџак. Потом Војводина. Па шта остане.

Светислав Басара, као колумниста, 12. април 2007, "НИН"

Лични став Немачке

Иво Висковић Такве изјаве су заиста непожељне и сваки амбасадор их избегава, ако икако може, па се управо због тога неки у Београду данас питају да ли је могуће да Цобел има неку врсту такве инструкције.

Иво Висковић, професор ФПН-а у Београду, о повлачењу паралеле Косово-Србија и Војводина-Мађарска, 12. април 2007, "Б92"

Сладак живот

Млађан Динкић Ми можемо да будемо у влади и са ДС-ом и са ДСС-ом, питање је могу ли они заједно. А ако сада не могу, онда никад неће ни моћи! Г17 и ја лично већ две недеље не учествујемо ни у званичним, нити у незваничним преговорима о формирању нове владе и чини ми се да преговори уопште и не постоје.

Млађан Динкић, председник Г17 Плус, 12. април 2007, "Прес"

Џаба су кречили у жуто

Божидар Ђелић Мислим да је свима јасно којим је током све ишло, ко је био активан, нудио компромисе, а ко чекао и отаљавао и као одлазећа техничка влада доносио противзаконите ствари и завршавао неке огромне приватизационе послове који нису у природи техничке владе.

Божидар Ђелић, функционер ДС-а, 12. април 2007, "Б92"

Консултације – трагедија која траје

Ивица Дачић Договор је био да обавесте Борку Вучић има ли договора или не. Пошто је нико о томе до сада није обавестио, лопта је и даље у дворишту Тадића и Коштунице. Али, као и у кошарци – има време за напад и то време је истекло, па лопту добије противничка екипа.

Ивица Дачић, председник СПС-а, 12. април 2007, "Шта радите, бре" РТС-а

Бити Милан Париводић

Јасна Матић Инвеститори се двоуме да ли да дођу у Србији или, уколико су већ ту, да почну да раде, јер већ пола године чекају да се оконча избор нове владе.

Јасна Матић, директорка Агенције за страна улагања и промоцију извоза, 12. април 2007, "Б92"

Киднаповање без отмице

Биљана Ковачевић-Вучо Соња Лихт, њен муж, екипа око Војислава Коштунице и екипа око Бориса Тадића киднаповали су европско питање, па им не одговара да организације које су стално у јавности представљане по једном шаблону, искоче из тог шаблона и пређу у забран који је киднаповала поменута екипа. Зато је, Соња Лихт њихов скутоноша.

Биљана Ковачевић-Вучо, директорка Комитета правника за људска права, 12. април 2007, "Време"

Жеље, протести и једнака права

Томислав Николић Осуђујем напад [на просторије СДП-а], само ме чуди како је Расим Љајић одмах био ту и дотрчао минут после тог инцидента.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 12. април 2007, "Танјуг"

Лоша страна добрих вести

Милош Васић Вековима се потеже питање: шта би било да се Исус сада одједном појави међу нама? [...] Највише чему би Исус могао да се понада овде и међу нама јесте интервју код две Цеце у 'Пешчанику', али то ионако само ми слушамо. Може слободно да се појави.

Милош Васић, новинар, 12. април 2007, "Време"

Лични став Немачке

Андреас Цобел Проблем Косова требало би решити што пре у смислу надзиране независности. Ако Србија настави да инсистира на досадашњим ставовима да је Косово увек било део Србије, тако могла да се понаша и Мађарска у односу на Војводину. [...] Коштуница, Борис Тадић, као ни њихови паметни саветници нису могли да ми објасне шта тачно значи формула 'више од аутономије, мање од независности'. Према мом мишљењу, Србија заслужује бољу политичку елиту.

Андреас Цобел, амбасадор Немачке у Србији, на састанку Форума за међународне односе Европског покрета у Србији, 11. април 2007, "Б92"

Џаба су кречили у жуто

Велимир Илић Џаба сте ви освојили највише гласова и тражите мандатара, ако не можете да обезбедите већину. Онај ко буде успео да направи већину је победник и прави владу.

Велимир Илић, председник НС-а, за ТВ Чачак, 11. април 2007, "Б92"

Џаба су кречили у жуто

Милош Алигрудић Ђелић нема капацитет да понесе озбиљан програм будуће владе. Ми не тражимо конкурсом економисту за фирму већ неког ко има политичку тежину да води државу.

Милош Алигрудић, шеф посланичке групе ДСС-а, 11. април 2007, према "Куриру"

Консултације – трагедија која траје

Томислав Николић Све приче о консултацијама су игра председника ДСС-а Војислава Коштунице и СПС-а Ивице Дачића, али са мном неће моћи да се играју. Скупштина је заморче, пасторче, роб владе Србије.

Томислав Николић, шеф посланичке групе СРС-а, 11. април 2007, РТС

Теорија игара

Александар Вучић Онда је Коштуница рекао да је нова влада демократског блока питање тренутка. Нисмо ми мали мишеви, па да нас било ко третира на тај начин! Већински ДСС неће с нама. И тачка! [...] Није Тома мало дете, па да чека шта ће тамо неки Алигрудић изјавити у интервјуу! Зна се како се игра та игра. Коштуница није спреман да је заигра и ту приче више нема.

Александар Вучић, генерални секретар СРС-а, 11. април 2007, "Прес"

Бити Милан Париводић

Милан Париводић Глупост је тврдња да сада губимо новац јер није формирана влада! Као да је неко био у нечијој глави, па зна да је тај хтео да инвестира у Србију...

Милан Париводић, координатор Министарства финансија, 11. април 2007, ТВ "Кошава"

Да се чује (и) прва страна

Борка Павићевић Главна и одговорна уредница Драгана Милићевић супротставила се уређивачкој политици 'објективне истине субјективне стварности', у новије време познатој као и 'слушање друге стране', онда када је интервенисала у појави 'патриотске' стране са натрухама ратнога ангажмана. За Студио Б све ово време није било толико важно да се приведу 'представници једне стране' да заметну бој 'са представницима друге стране', већ да се разложно разговара и, ако је то могуће, грађанству понешто и објашњава, или да се оно информише о томе шта му се заправо догађа.

Борка Павићевић, као колумниста, 11. април 2007, "Данас"

Жеље, протести и једнака права

Бојан Костреш Покушавам премијеру Коштуници и свим политичарима у Београду да објасним да је Војводина саставни део Србије, да Војводина није колонија и да имамо једнака права као остали становници Србије.

Бојан Костреш, председник Скупштине Војводине, 11. април 2007, "Поглед с Авале" ТВ "Авала"

Цар Африке и Азије

Вук Драшковић Цела Африка је у великом страху од Ахтисаријевог плана, ако он буде преточен у Резолуцију по којој се насилно мењају границе државе Србије.

Вук Драшковић, одлазећи министар спољних послова, 10. април 2007, "Б92"

Лични став Немачке

Андреас Цобел Уместо ваљања у прошлости, требало би да се окренете будућности. Будимо реални, изгубити се може само нешто што се још увек поседује.

Андреас Цобел, амбасадор Немачке у Србији, 10. април 2007, "Прес"

Сладак живот

Чедомир Антић Ако прва странка даје премијера, друга мора да има довољно министара да му ограничи власт и загорча живот.

Чедомир Антић, историчар, 10. април 2007, према РТС-у

Концептуална политика

Изјаве.нет Ма, то су, бре, блесе! Сад кажу, можда опет буде гласања. Ја сам рек'о људима пре неки дан кад су се свађали око владе: Ко би изаш'о опет на гласање, био би будала! Блесе не могу да се договоре! Еј, бре, кол'ко пара потрошише од избора до данас! И шта би било после гласања?! Уз'о би неко који глас више, неко добио мало мање и опет исто...

деда Жика, из Белановице, 10. април 2007, "Прес"

Консултације – трагедија која траје

Борка Вучић Консултације нису само у Скупштини, консултације су у току и овде има неких консултација. Консултације су на више нивоа – и на нивоу парламентарних странака, тако да је то у процесу који још траје.

Борка Вучић, председавајућа Скупштине Србије, 10. април 2007, "Шта радите, бре" РТС-а

Бити Милан Париводић

Изјаве.нет За велике инвестиције у Србију чека се формирање нове владе.

Марија Ендруз, саветник за трговину америчке амбасаде, 10. април 2007, "Танјуг"

Да се чује (и) прва страна

Никола Самарџић РТС је славјанофилска Ал-Џазира. Нови фундаментализам посткомунистичке номенклатуре, с њеним прљавим капиталом и псеудорелигијом, не допушта слободу политике и веровања. [...] 'Чедоморство' Србије није у њеним либералним тежњама. Оно је у оспоравању њене биолошке потребе да се отвара и развија одбацујући политику и теологију концентрационог логора.

Никола Самарџић, члан Председништва ЛДП-а, 10. април 2007, "Данас"

Лоша страна добрих вести

Курир ВАСКРСЛА БАКА ИПАК УМРЛА

Курир, наслов текста, 10. април 2007

Цар Африке и Азије

Тим Џуда Упркос томе што индонежанске дипломате немају много разлога да знају ко живи у ком делу Балкана, врло добро знају Ахтисарија. Он је 2005. године у Индонезији остварио дипломатски тријумф. Уз његово посредовање, постигнут је споразум којим је окончан 30 година дуг сукоб за отцепљење области Аће у Индонезији – побуњеници су пристали да положе оружје у замену за већи степен аутономије унутар Индонезије, или другим речима, ако је за Ахтисарија у случају Аћеа била прихватљива аутономија, зашто аутономија не може да буде решење за Косово?

Тим Џуда, британски публициста, за "BBC", 09. април 2007, "Б92"

Жеље, протести и једнака права

Ивица Дачић Ужелели смо се опозиције јер онда можете слободно да критикујете [власт].

Ивица Дачић, 09. април 2007, сајт "Скупштинска мрежа"

Концептуална политика

Чедомир Јовановић Нови избори су боље решење од поновног избора Коштунице за премијера Србије. На тим изборима не би се такмичиле странке, већ би се такмичила два концепта – концепт модернизације друштва и концепт његове конзервације.

Чедомир Јовановић, лидер ЛДП-а, 08. април 2007, "Танјуг"

Исповест иследника

Владимир Беба Поповић Ја, на Коштуничину несрећу, знам истину и неће ме зауставити да је докажем. Коштуница је мој Раскољников, а ја његов Порфирије Петрович. Иако овај 'наш' нема грижу савести, чак и новац троши, крај ће ипак бити исти.

Владимир Беба Поповић, у "ексклузивној исповести", 01. април 2007, "Статус"

Исповест иследника

Владимир Беба Поповић Коштуница је као клијент био какав је и данас политичар: муљав, несигуран, дволичан, мрзовољан, зао... Скоро сам гледао снимак Коштуничине инаугурације: он улази у салу али се у позадини види и група људи која стоји поред врата, њих десетак, а међу њима – Душан Спасојевић и  Миле Луковић Кум. [...] ДСС је странка лечених овисника, странка мрзовољних, неуспешних, фрустрираних, јалових, злих и неталентованих људи, странка на чије је формирање огроман утицај извршила Служба државне безбедности.

Владимир Беба Поповић, у "ексклузивној исповести", 01. април 2007, "Статус"

Исповест иследника

Владимир Беба Поповић Овакво једноумље и 'контрола истине' нису били ни под Брозом, а ни под Милошевићем. Чавез и Кастро дају грађанима више медијских слобода од Тадића и Коштунице. [...] Да је Милошевић имао овакве медије, Марко би још 'носио гајбице'.

Владимир Беба Поповић, у "ексклузивној исповести", 01. април 2007, "Статус"