(Neuer) Drang nach Osten

Небојша Катић Бојим се да ће бити Трећег светског рата. То је процес који, због метафизичког зла које сам помињао, изгледа неизбежан. Без обзира да ли ће се Трећи светски рат зачети на Блиском истоку или у југоисточној Азији, мислим да ће [то] поново бити поход на Исток и поход на Русију.

Небојша Катић, економиста, „Зрно по зрно“ на каналу Catena mundi (youtube.com)

Мислио сам да имамо посла са безопасни(ји)м манијаком

Џулијан Асанж Управо сам обрисао свој налог на „Фејсбуку“. Заправо га никада нисам ни имао. Пријатељи не убацују своје пријатеље у огромну базу обавештајних података, коју контролише мегаломанијак који назива своје кориснике „глупацима“.

Џулијан Асанж, оснивач Викиликса, на „Твитеру“ уз фотографију интернет преписке из 2004. године Марка Закерберга и неименованог пријатеља, „Танјуг“

Верујте у један Фејсбук и све што из њега исходи

Марк Закерберг Могу да ти обезбедим више од 4.000 мејлова, фотографија и адреса било које особе са Харварда, уколико ти то икада буде затребало. Људи су ми једноставно доставили. Немам појма зашто. Они ми „верују“. Глупаци.

Марк Закерберг, оснивач „Фејсбука“, у преписци из 2004. године, коју је 2010. потврдио за „Бизнис инсајдер“ уз напомену да је у међувремену „одрастао и да се променио“, „Танјуг“

Видици у (густој) магли

Светозар Цветковић Спикерку [дневника] је почео да облива зној, чује сирене, а чита нешто што нема везе са тим, онда јој уносе најновију вест, почиње да је ишчитава - „Управо је почело...“. У том тренутку се мој поглед који је минут раније обухватао целу собу сузио само на моје дете и ништа друго више нисам видео. Тада сам први пут доживео то сужавање на једино битно, на будућност своје деце. После тога су у разним облицима различите бомбе наставиле да падају по мојој глави, али је мој видик заувек остао сужен на моју породицу и најближе људе око мене. [...] Могуће је да се сужавање мог видокруга на најличнији круг може назвати себичним, али ја сам одустао од идеје да општа ситуација може да се промени мојом активношћу. Шоља млека коју смо ставили на неку ринглу је прекипела. Када млеко загори, оно је загорело; колико год покушавали да га зашећеримо, то се неће променити. Ја више немам стомак да пијем заслађено загорело млеко.

Светозар Цветковић, глумац, у интервјуу за НИН (2017) о 24. марту 1999. године, „noizz.rs“

Џамбо бус

Никола Селаковић Нa свaкoднeвнoм нивoу нaс je зa jeдaн aвиoн мaњe, a Aлбaнaцa зa jeдaн aутoбус вишe.

Никола Селаковић, генерални секретар Председништва Србије, о прoблeму нaтaлитeтa у Србиjи, Б92

Уз друга Мома, плачљивога сина

Момир Булатовић Дуго смо се добро држали и мислили да можемо. Али пред крај Американци су увели стратешки бомбардер Б-52 и онда је све постало права кланица, жртве су биле огромне. Генерал Небојша Павковић и ја смо плакали док су падале бомбе. То је била сила.

Момир Булатовић, председник Савезне владе у време НАТО бомбардовања, „Слобода“

Зауставите силеџију!

Џозеф Стиглиц Нарочито када имате силеџију попут Трампа, не би било добро да се реагује на слаб начин. Повлађивање у трговинском рату могло би да води ка све већим и већим захтевима. Кина у сваком случају у бољем положају да одоли „олуји“ него Трамп, ако се спор развије у потпуни трговински рат.

Џозеф Стиглиц, професор економије и нобеловац, о увођењу америчких царина на увоз кинеске робе, „Блумберг“/„Танјуг“

Уби га превелика толеранција

Ивица Дачић Ја сам потписао Бриселски споразум и ја бих повукао потпис због неформирања Заједнице српских општина, и тиме бисмо се вратили на старо стање, што значи повратак српских институција. У ери лажних вести више се не зна о чему се преговара и да ли има рокова. Не желим да дајем изјаве које могу да одмогну Вучићу, али сматрам да је председник превише толерантан у вези с питањем ЗСО.

Ивица Дачић, министар спољних послова, на конференцији за новинаре у палати „Србија“, „Бета“

Ријалити ће нас докусурити

Егон Савин Данас је све прихватљиво, па и најстрашније бизарности. Од када су ријалити програми ушли у наше станове, не само да је угрожена култура него и здрав разум. Прети нам опасност да постанемо нација сужене свести. Неукус је основна одлика нашег друштва. Још једино театар пружа отпор овој поплави шунда, а она прети да нас подави…

Егон Савин, позоришни редитељ, у интервјуу за „Вечерње новости“ о „неважној“ а одлучујућој ствари, „bizlife.rs“