Лепша и старија будућност

Оливер Дулић Сви посланици треба да схвате да је сваки минут непотребних, неплодних расправа о било чему другом, осим о теми, губљење времена које нам треба за изградњу боље будућности...

Оливер Дулић, председник Скупштине, 30. август 2007, "Блиц"

Амбасадорска се не пориче

Стивен Вордсворт Време се не може вратити уназад, као што се ни 'аутономија' не може наметнути. Ми сматрамо да Ахтисаријев план пажљиво надгледане независности, уз снажну заштиту мањина, заиста јесте најбољи корак напред у овако тешким околностима. У наредна четири месеца две стране имају шансу да, уз подршку САД/ЕУ/Русије, покушају да постигну договор око неког другог решења, или ће, када се преговори заврше, Ахтисаријев план остати једино понуђено спроводљиво решење. Примена овог решења изискивала би огромна улагања ЕУ, САД и других, али ми смо на то спремни, као на наш коначни допринос стабилизацији региона после конфликата из претходне деценије. Све у свему, пред нама је занимљива јесен.

Стивен Вордсворт, амбасадор Велике Британије, 04. август 2007, "Политика"

 Зауставите Интернет!

Александар Лукашенко Време је да зауставимо анархију на Интернету. Не можемо да допустимо да ово велико технолошко откриће човечанства буде претворено у канту за смеће.

Александар Лукашенко, председник Белорусије, конференција за новинаре, 02. август 2007, "Бета"

Стратегија одрицања

Вук Јеремић Србија је спремна да размотри и могућност одрицања неких од прерогатива суверености. Тако би Косово, на пример, могло да има сопствени приступ Светској банци и ММФ-у, као и другим међународним финансијским институцијама, те неки вид представништава у иностранству. Онда би и Приштина морала да буде спремна да се нечега одрекне.

Вук Јеремић, министар спољних послова, за "BBC", 02. август 2007, "Бета"

Немагијски надреализам

Владимир Вукчевић Колико је реално да је Младић у Београду, толико и није!

Владимир Вукчевић, тужилац за ратне злочине, 02. август 2007, "Прес"

Лепша и старија будућност

Вељко Губерина Ради устоличења правне државе, одмах бих похапсио две трећине носилаца власти од 5. октобра 2000. и све ратне и антиратне профитере.

Вељко Губерина, адвокат, одговарајући на питање "шта би најпре урадио да добије власт на један дан", 02. август 2007, Упитник "НИН"-а

Принципијелност изнад политике

Милутин Мркоњић СПС је критичар, а не критизер, и до сада смо ми били ти који су релаксирали, морам рећи, затегнуте односе између владајућих странака.

Милутин Мркоњић, потпредседник СПС-а, 02. август 2007, "Курир"

Захвална странка

Гашо Кнежевић Отварање споменика [Зорану Ђинђићу] је догађај који је сам по себи леп и не треба га кварити српским блатом! Ја нисам водио рачуна ко плаћа и шта плаћа. Када дођу неки други на власт, нићи ће споменик и у Београду.

Гашо Кнежевић, министар просвете у Ђинђићевој влади, 02. август 2007, "Прес"

Нови српски политички виц

Горчин Стојановић Једино што с радошћу пратим серију Кораксових карикатура на тему које смо ми све паткице у Путиновом језеру, не ми него наши водећи политичари – што би Ђорђе Вукадиновић рекао 'српска политичка елита' и што мени увек звучи као неки виц.

Горчин Стојановић, режисер, 02. август 2007, "У недостатку доказа" ТВ "Авала"

No sleep (ал' није гуарана)

Расим Љајић На одмору нисам искључивао мобилни телефон и нон-стоп сам био на вези са колегама, сарадницима, новинарима... Тако, и кад сам на плажи, ја сам у канцеларији.

Расим Љајић, министар рада и социјалне политике, 02. август 2007, "НИН"

Нисам из ове басне...

Душан Михајловић Ја био код истражног судије [у истрази против Радета Терзића]?! Откуд вам то?

Душан Михајловић, бивши министар полиције, по изласку из зграде Специјалног суда, 02. август 2007, "Курир"

Нисам из ове басне...

Душан Михајловић Био сам на кафи у суду.

Душан Михајловић, бивши министар полиције, по изласку из зграде Специјалног суда, 02. август 2007, "Блиц"

Политичко-историјска читанка

Валдис Затлерс Косово и Метохију окружују Хрватска и Србија, земље које не улазе, или неће скоро ући у Европску унију. Албанци на Косову живе хиљадама година, док су Словени и Бошњаци помало придошлице.

Валдис Затлерс, председник Летоније, 01. август 2007, "Танјуг"

Амбасадорска се не пориче

Мајкл Полт Да бисте заштитили српске интересе на Косову и да би заштитили, што је још важније, српске интересе у Србији, треба да пустите Косово да оде.

Мајкл Полт, одлазећи амбасадор САД, 01. август 2007, "Данас"

За (не)познатог купца

Агим Чеку Позивам Албанце из северног дела Косовске Митровице да не продају своје куће и имања Влади Србије. Потребно је још мало стрпљења и самосвести до решења статуса.

Агим Чеку, "премијер Косова", 01. август 2007, "Танјуг"

Захвална странка

Мила Ђинђић Садашњи ДС није онај који је оставио мој син! Нико из ове странке није ми помогао око подизања споменика и зато данас у Прокупљу нико од њих не би требало да говори! Сви они користе Зорана само за личну политичку промоцију, а нико од њих не следи његов пут! Споменик сину направила сам сама, уз помоћ пријатеља, а нико из његове странке није у томе учествовао. Зато сматрам да ниједан члан ДС-а не би требало да држи било какав говор на откривању споменика Зорану...

Мила Ђинђић, мајка убијеног премијера Зорана Ђинђића, 01. август 2007, "Прес"

Ненародна полиција & народна власт

Изјаве.нет Бедно и јадно! Под оваквим условима нема више ништа од штрајка. Потпуно је обесмишљен. Да није смешно било би жалосно. Невероватно је на које гране је ова држава пала.

Момчило Видојевић, један од вођа Независног синдиката полиције Србије, о уредби о штрајку полицијских службеника, 30. јул 2007, "Курир"

Ненародна полиција & народна власт

Владан Батић Просто то изгледа овако: Ако узвикују пароле за Коштуницу, то онда може. Ако оружјем прете опозицији, то исто може. Све што је у интересу Јочића и Коштунице може, а ако није, и ако причаш против њих, лажеш и погинућеш.

Владан Батић, посланик са листе ЛДП-а, о уредби о штрајку полицијских службеника, 30. јул 2007, "Курир"

Ненародна полиција & народна власт

Драган Шормаз Мени је само незамисливо да у дану када се у Скупштини доноси резолуција о Косову и када већина полиције гаси пожаре по планинама, групица београдских пандурчића штрајкује због њихових права која су наводно угрожена.

Драган Шормаз, посланик ДСС-а, о уредби о штрајку полицијских службеника, 30. јул 2007, "Курир"

Доказа нема (или су уништени?)

Мило Ђукановић Знам једино то да ни да се сто пута толико времена и новца утроши не може довести до доказа који би ме могао повезати с незаконитим радњама. [...] Знам и да су не само званични истражиоци, него и 'црногорски добровољци' преврнули све финансијске архиве у свету не би ли нашли какав тајни рачун који би могли довести у везу са мном. Да будем искрен, то ме је забављало.

Мило Ђукановић, председник Демократске партије социјалиста, 29. јул 2007, "Бета"

No sleep (ал' није гуарана)

Вук Јеремић Осим велике части овај посао носи и огромну одговорност и притисак. Тај притисак се највише односи на спавање, односно неспавање – од када сам ступио на министарску дужност нисам ништа сањао.

Вук Јеремић, министар спољних послова, 29. јул 2007, "Блиц недеље"

Државничка судба клета

Драган Јочић Сваког дана кад чујем да је неко напао Војислава Коштуницу, поуздано знам да је он урадио нешто добро. Судбина великих државника је да их стално нападају политиканти и мали, врло упорно и острашћено.

Драган Јочић, министар полиције и потпредседник ДСС-а, на прослави 15 година странке, 28. јул 2007, "Курир"

Државничка судба клета

Драган Тодоровић Јочић ме подсећа на Титове и Милошевићеве увлакаче, од којих нормални људи добијају грч у стомаку. Ја разумем да се аргументовано побијају одређени ставови, напади, да се истичу чињенице, али овакав увлакачки хвалоспев изазива лоше осећаје, сигуран сам чак и код Коштунице, уколико има имало достојанства.

Драган Тодоровић, потпредседник СРС, 28. јул 2007, "Курир"

Принципијелност изнад политике

Родољуб Шабић БИА је, изгледа, заузела принципијелан став да не одговара на захтеве повереника за информације од јавног значаја, јер није испунила ниједну одлуку.

Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја, 27. јул 2007, "Курир"