ЕУ или Србија

Артемије И да добијемо целу ЕУ и Америку, Србија не сме да се одрекне Косова.

Артемије, епископ рашко-призренски, 11. август 2007, "Прес"

ЕУ или Србија

Душан Јањић Претпостављам да је изјава Леона Којена имала за циљ да наводно заплаши неке чланице ЕУ, што је по мени само лош маркетиншки трик. Уосталом, није ЕУ баш толико луда за Србијом како то можда претпоставља Којен.

Душан Јањић, координатор Форума за етничке односе, 11. август 2007, "Прес"

ЕУ или Србија

Горан Свилановић Ми смо ти који траже чланство у ЕУ, а не обратно. Зато је потпуно погрешна платформа сад 'уцењивати' Брисел питањем Косова. Такве претње Бриселу представљају пуцање из празне пушке, јер Србија нема план Б. После такве политике празних претњи и уцена према међународној заједници добили смо бомбе. Можемо ми то поново пробати и највероватније нећемо добити бомбе, али ће Србија остати усамљено и заточено острво, а не острво слободе, коју ће уживати сви други око нас.

Горан Свилановић, бивши министар спољних послова, 10. август 2007, "Дневник"

Све ћу да ти дам... само да победим!

Ивица Дачић Нема такве емисије [у којој никада не бих учествовао]. Моја професија ми налаже да где год ме позову треба да учествујем. Само на тај начин народ може да прати и оцењује мој рад и ставове.

Ивица Дачић, председник СПС-а, 10. август 2007, "Глас јавности"

ЕУ или Србија

Леон Којен Уколико би у тој ситуацији САД и ЕУ (или бар највеће европске земље) самопроглашену државу [Косово] признале, то би значило да би, по свој прилици, на предлог Владе, парламент морао да донесе одлуку којом се до даљег обуставља процес прикључења ЕУ. Србија свакако нема шта да тражи међу онима који активно подржавају комадање њене територије.

Леон Којен, бивши координатор преговарачког тима, 09. август 2007, "Дневник"

Закон је једно, уговор друго

Велимир Илић И Кострешу сам дао [уговор о концесији Хоргош-Пожега] да га чита, али он је хтео да га носи, да га копира, да га умножи, да га објави на сајту, а то не може. Хоћете ви да га видите, ево сад ћу да га донесем, ево дајем вам га. Где је овај уговор овде. Код Ђелића? Зови га нека га донесе.

Велимир Илић, министар за инфраструктуру, 09. август 2007, "НИН"

Закон је једно, уговор друго

Велимир Илић А ја сам од Б92 тражио само једно, да покажу уговор како су узели простор. Хајде да они буду мало транспарентни. Зашто тај уговор нису показали и зашто беже да га покажу? А траже од мене да објавим уговор о концесији. Како су они добили пословни простор? Да ли је њих неко корумпирао, ко им је то поклонио и раде за њега? Па мислим [на Динкића], министар Динкић је то поклонио њима. Ево ако и ви кажете и ја сам чуо да им је поклонио, па хоћу да видим уговор.

Велимир Илић, министар за инфраструктуру, 09. август 2007, "НИН"

Злочиначко удружење склоно диктатури

ЛДП Инспектори и руководиоци МУП-а изложени су шиканирању министра Јочића зато што су имали храбрости да сачине кривичну пријаву против једне групе Коштуничиних тајкуна (Војин Лазаревић и остали). То показује да злочиначко удружење, које је на челу наше државе, посеже и за средствима најцрње диктатуре, да би прикрило трагове свог евидентног криминала.

ЛДП, у саопштењу, 09. август 2007, "Б92"

Све ћу да ти дам... само да победим!

Драган Шормаз Александар Поповић [потпредседник ДСС-а] би био најбољи председник Србије! Ако он буде кандидат ДСС-а, даћу све од себе да му помогнем да победи. И душу, и тело, и крв ако треба...

Драган Шормаз, посланик ДСС-а, 09. август 2007, "Прес"

Брзи б(р)ендови Србије

Ђорђе Вукадиновић Постоји права национална култура и мимо купуса и мимо ових енглеских наркомана који дођу да се надувају и исповраћају, а ми смо онда јако срећни јер је десет хиљада Британаца било.

Ђорђе Вукадиновић, уредник НСПМ-а, 09. август 2007, "У недостатку доказа" ТВ Авала

Брзи б(р)ендови Србије

Драгољуб Жарковић Био неки 7. јул, ми затворимо кафану 'Грмеч' и доведемо неку ромску, циганску музику. Једној колегиници досадило то 'Са Овчара и Каблара', пита да ли знају џез а они кажу –'нисмо ми црнци, ми смо Цигани'.

Драгољуб Жарковић, уредник "Времена", 09. август 2007, "У недостатку доказа" ТВ Авала

Усваја се – био мртав или жив!

Агим Чеку Преговарачки тим Косова и косовске институције имају само један мандат – да реализују независност Косова. Користићемо овај период као добру могућност за постизање напретка у техничким питањима, да тражимо разумевање, а можда и помоћ Београда око примене Ахтисаријевог пакета за положај и останак српске заједнице на Косову.

Агим Чеку, "премијер Косова", 08. август 2007, "Б92"

Усваја се – био мртав или жив!

Зоран Лончар Влада Србије позива САД на пуну уздржаност и непристрасност у процесу решавања будућег уређења Косова и Метохије. То сада није случај, јер САД покушавају да оживе план специјалног изасланика Мартија Ахтисарија, који је дефинитивно одбачен. Да је Ахтисаријев план жив, јасно је да би онда и сам Ахтисари остао посредник у преговарачком процесу.

Зоран Лончар, министар просвете, 08. август 2007, "Танјуг"

Закон је једно, уговор друго

Велимир Илић Закон је једно, а председник покрајинског парламента Бојан Костреш није војвођанска власт. Он је случајно залутао на ту позицију. Избори су за који месец, надам се да он неће више бити ту где је сад.

Велимир Илић, министар за инфраструктуру, 08. август 2007, "Дневник"

Брзи б(р)ендови Србије

Милољуб Албијанић Кад се каже планина – са Овчара и Каблара, под Јавором село што је, кад се каже река – Морава, Дунав, Сава и Дрина, кад се набрајају градови – Чачак, Ужице, Београд, Топола, Нови Сад, Ниш, сви су у нашим песмама. И зато је Гуча бренд.

Милољуб Албијанић, потпредседник Скупштине, дижући саборску заставу у Гучи, 08. август 2007, "Шта радите, бре?" РТС-а

Просвећени председник

Ратко Марковић Председник је само представљао Србију и изражавао њено државно јединство. По Уставу, он није имао ни законодавну, ни извршну, ни судску власт. Као што је једном рекао први председник Аустрије, једино у шта је могао да забоде нос била је – његова марамица.

Ратко Марковић, као сведок одбране на хашком суђењу бившем председнику Србије Милану Милутиновићу, 07. август 2007, "Глас Америке"

Могућа политичка фантастика

Ивица Дачић Нас власт као власт не интересује, нисмо размишљали о томе. Оно што је кључно јесте да видимо која то министарства могу помоћи да реализујемо наш политички програм. Немојмо сада говорити о томе, мислим да је то веома хипотетичко и питање политичке фантастике... Мада није искључено, у политици је све могуће. [...] Сценарио је следећи: дође од једностраног признавања независности Косова, или до притисака са Запада, Г17 излази из владе – у том случају СПС може да буде интегративни фактор.

Ивица Дачић, председник СПС-а, на спекулације о уласку СПС-а у Владу Србије, 07. август 2007, "Поглед с Авале" ТВ Авала

Надница за културу (четкице & метлице)

Б92 Генерални директор ЕПС-а је за јун ове године примио 315.500 динара, што је близу 4.000 евра.

Б92, 07. август 2007

Супермени појма немају

Прес Немамо појма ни о чему! Ови долазе, само се сликају и записују нешто, а нама нико ништа не прича шта ће да буде. Неки ће да сигурно добију станове, а ми молимо Бога да не завршимо на улици.

Прес, "група Рома из Картон ситија", 07. август 2007

Нисам мајстор да направим буре, ал'...

Слободан Милосављевић Не би ни Министарство функционисало да ја не дајем идеје. Ја не знам да све то уобличим у форму. На пример, увели смо субвенцију од 7.000 динара за бика. Нисам знао да се бик зове домаће говече сименталске расе, али знам шта је суштина.

Слободан Милосављевић, министар пољопривреде, 06. август 2007, "Курир"

Нисам мајстор да направим буре, ал'...

Слободан Милосављевић Могу да кажем да јесам мало разочаран. Спремао сам се и желео да будем министар привреде. Мислим да бих тај посао радио боље и ефикасније од било кога другог.

Слободан Милосављевић, министар пољопривреде, 06. август 2007, "Прес"

Све ћу да ти дам... само да победим!

Добривоје Будимировић Биџа Уверен сам да Борис Тадић није информисан о томе шта његови људи раде у Свилајнцу. Желим отворено с њим о томе да поразговарам, он ми је рекао 'моја су врата увек за тебе отворена, наврати, Биџо, увек кад си у Београду'. Мислим да један другоме има доста да кажемо, у интересу ове Србије. Видите, он је млад човек, председник државе, можда више моје искуство може да му отвори очи да види какви су људи у његовој странци.

Добривоје Будимировић Биџа, председник општине Свилајнац, 06. август 2007, "Шта радите, бре?" РТС-а

 Пандорина Србија

Стјепан Месић Хрватска је тражила договор и политичко решење, а друга страна то није прихватила. И било би добро да и у Србији то схвате, да доживе катарзу. Да схвате гдје је планиран рат и одакле је тај рат вођен. Није довољно рећи – то је само направио Милошевић. Милошевић сам није могао учинити ништа. Према томе, они који су бирали Милошевића и ту ратну опцију морају знати и да одговарају за посљедице.

Стјепан Месић, председник Хрватске, прослава годишњице "Олује" у Хрватској, 05. август 2007, "Бета"

 Пандорина Србија

Иво Санадер Очигледно да у Београду још увијек није сазрело да схвате да су они извршили агресију на Хрватску, да су окупирали Хрватску и да су држали под окупацијом готово једну трећину нашег државног територија, па скоро пуне четири године. Док Србија не схвати ово што јој казује предсједник Месић да су они били агресори, да је Хрватска имала право ослободити, и да кад би се опет неко усудио окупирати Хрватску ми бисмо поновно то учинили, док то не схвате, неће бити добро.

Иво Санадер, премијер Хрватске, прослава годишњице "Олује" у Хрватској, 05. август 2007, "Бета"

ЕУ или Србија

Божидар Ђелић Србија ће постати пуноправна чланица Европске уније на Видовдан 2014.

Божидар Ђелић, потпредседник Владе, 05. август 2007, "ФоНет"

Прија а не гоји

Душан Спасојевић Учествовање у Партнерству за мир је као учествовање у купу УЕФА, просто то је у интересу свих земља чланица.

Душан Спасојевић, помоћник министра одбране Србије, 05. август 2007, "Б92"

Могућа политичка фантастика

Душан Бајатовић Ја сам се још у периоду избора залагао за владу ДС-ДСС-СПС, па су ме многи оптуживали да се нудим ДС. Тачно је да између нас постоје значајне идеолошке разлике. Они ће и даље говорити да је Зоран Ђинђић светац, а ми да је то Слободан Милошевић. И шта од тога има Србија?

Душан Бајатовић, потпредседник СПС-а, на спекулације о уласку СПС-а у Владу Србије, 05. август 2007, "Курир"

Ако лажем, да (ми) умре Бетовен!

Драган Марковић Палма Не знам што људима толико значи тај . Не пријају ми поређења с Боратом јер нисам комичар, већ озбиљан човек. Наравно да се увек извуче то што је најгоре из целог контекста, али и поред свега тога ја се не стидим, јер се лапсуси дешавају људима који много раде и имају видљиве резултате. Уколико нађете неког ко је у протеклом месецу урадио више од мене као председник општине, има одмах да се обесим о дрво.

Драган Марковић Палма, председник Јединствене Србије и општине Јагодина, о видео снимцима политичара на сајту www.youtube.com, 05. август 2007, "Курир"

Ако лажем, да (ми) умре Бетовен!

Велимир Илић Не доживљам то лично. Волео бих да и сам учествујем у креирању Интернет садржаја, али једноставно немам времена због посла.

Велимир Илић, председник Нове Србије, о видео снимцима политичара на сајту www.youtube.com, 05. август 2007, "Курир"

Негативна географија

Жарко Вукчевић Свакако да није пријатно кад вам цео стадион скандира 'Србе на врбе'. Не видим разлог за тако нешто. Иако смо ми Црногорци, свестан сам да су такве увреде упућене нама. Сплићани вероватно нису имали времена да смисле нове песме којима би вређали Црногорце.

Жарко Вукчевић, директор подгоричке "Будућности", о сплитским навијачима, 04. август 2007, "Курир"

Супермени појма немају

Томица Милосављевић Ако бисмо ушли у питање здравственог стања посланика, пореметили бисмо основно демократско право и довели у питање да ли неко ко је болестан може да буде у парламенту. Па, наравно да може. Не мора посланик да буде потпуно здрав, да трчи 100 метара за девет секунди, да размишља пет пута брже од осталих грађана. Посланици и влада су, уосталом, пресек онога какви су њени грађани. Не могу нас заступати супермени, јер их нема.

Томица Милосављевић, министар здравља, на идеју да се посланици подвргну "психо-лекарским прегледима", 04. август 2007, "Вечерње новости"

Негативна географија

Мило Ђукановић Ни нова влада у Србији није начисто да ли је Црна Гора независна држава или не.

Мило Ђукановић, председник ДПС-а Црне Горе, 28. јул 2007, "Вечерње новости"

Надница за културу (четкице & метлице)

Владимир Ђорђевић Плаћамо и за неки Виминацијум. То је археолошко налазиште? Па јесте, али ми за то плаћамо 50 милиона годишње. Ми копамо и кад наиђемо на нешто, онда дођу ти фанатици, ставе шаторе и онда копају оним четкицама и лопатицама. То је важно археолошко налазиште? Како да није, само што га они никада не би нашли да није било ЕПС-а. Требало би још да нам плате што смо га пронашли.

Владимир Ђорђевић, генерални директор ЕПС-а, 01. фебруар 2005, "НИН"